Отговори на тема  [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 89  Следваща
Платкаджийници и фирми за насищане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Платкаджийници и фирми за насищане
maiden написа:
цените май рязко се вдигнаха за голите платки от Jlcpcb. По мои спомени миналите години беше по-евтино...
Или самия транспорт се вдигна. 90$ долара транспорт ми дава с dhl.
Стотина голи платки + 4 стенсила 800 лв :(

Не платките, а транспорта и митата...

Пет Яну 12, 2024 3:06 pm
Профил

Разходка из JLCPCB https://www.youtube.com/watch?v=jTBOSob5MLg

Вто Яну 30, 2024 9:32 am
Профил

Bai Ui написа:

Това е изпитание за нервите - тоя тип Роберт как се не научи да си пооправи англето... издържам някъде 40-50 секунди и дотам... то и аз съм чужденец и моито англе е далеч от перфектно ама на тоя просто е ужасно... пили ми нервите та няма накъде.

Сря Яну 31, 2024 7:36 am
Профил

HSB написа:
... издържам някъде 40-50 секунди и дотам...

Изключваш си звука и си включваш субтитрите. За мен най-интересната част е на 51-53 тата минута - тестовите машини, защото съм работил в такава фирма и съм проектирал такива машини, имат по няколко глави със сонди от всяка страна и са изключително бързи, такава скорост беше немислима при нас.

Сря Яну 31, 2024 9:08 am
Профил

HSB написа:
Bai Ui написа:

Това е изпитание за нервите - тоя тип Роберт как се не научи да си пооправи англето... издържам някъде 40-50 секунди и дотам... то и аз съм чужденец и моито англе е далеч от перфектно ама на тоя просто е ужасно... пили ми нервите та няма накъде.

Абсолютно подкрепям. През годините много от темите на Феранец относно Алтиум бяха точно това "което търся". Но съм издържал да момента само половин час от едно негово видео, и това беше преди поне 4 години. Защото:
1. Един час и нагоре филмчета, в които полезната информация често може да бъде събрана в 5 минути, а се точи цяла вечност с едно монотонно темпо, което ме хипнотизира, че напълно изключвам докъде съм стигнал и какво съм разбрал;
2. Неговият ужасен, развален английски. Моят сигурно е ужасен, а да не говорим, че съм го учил на улицата, по командировки в чужбина и то не с англичани или американци, а предимно от Азия и немскоговорящите държави (преди 19 години, когато една дума не знаех на англисйки още, а ме пратиха навън) - на училище английски не съм учил, (а френски и шибания руски, дето никой не ме е питал дали искам), курсове не съм посещавал, тоест learning by doing. И съм като езиковед в сравнение с него - работя по произношението, чеквам си граматиката, когато се налага и т.н. А ми се налага да говоря английски вероятно веднъж в месеца;
3. Напъните му да се прави на ментор, експерт и най-вече - психолог на инженерната душевност. Дори да е експерт по Алтиум, ми прави впечатление, че предимно "рисува" платки и рядко набляга на дизайни. Ако го прави, често кани гости да му помагат в обясненията. Опитах да издържа два негови подкаста, но не издържах повече от 10 минути:
а) Eдиният беше с EEVBlog Дейв - отново обсъждаха романтиката на инженеринга и психологията на младите как да си търсят работа по време на криза. Феранецът фъфли, Дейв кудкудяка... Ужас!
б) Вторият подкаст беше наистина супер - имплементация на RISC V core в FPGA. Отново покани онлайн експерт, който наистина си разбираше от работата, някакъв американец беше. Но на всяка втора минута Роберт се обажда с или без причина, най-вече второто. И ме отказа да го зяпам.

Много критикувам Феранец от дълго време, защото не се справя с основната си задача - да обучава хората умно, ефективно и приятно. В случаят слагам неможенето му по английски на последно място. Ако си стегне програмата и намали времето на клиповете за сметка на качеството, ще има повече гледаемост. Аз не познавам някой, дето да има време да гледа 3-4 часа семинари, подкасти и прочие в Тубата. Дори и да се ползва ИИ, пак не е лесно, защото трябва да му вкараш всичката информация, дето ще искаш после да я систематизира за теб. И това е пак много работа на ден, дори да е само търсенето на темите и транскрибирането. Един лаик като Скот от Германия стана милионер преди своите 30 години само от Ютуб, защото има прекрасен английски, прави интересни и кратки филми - структурирани и добре илюстрирани, има вероятно над 2 милиона събскрайбъри в момента. Така се прави!

Сря Яну 31, 2024 3:01 pm
Профил
Аватар

ами той търсеше някой да му помогне с курсовете, сега прави и нови платки за нови курсове - но не знам
може би с допълнителен човек не му излизат снимките
за милионер - незнам - но поне човек получава покани от големите фирми и пътува по разни дизайн сбирки и т.н.
и предполагам го засипват с китове, инструменти, че и софтуер
важното е човек да се забавлява

Сря Яну 31, 2024 3:21 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Аз не коментирам английския му, защото на фона на моя е перфектен.
Преди години много го гледах, скоро не съм. Много неща научих в Алтиума от него, основно практически похвати как да изполваш оскъдни или не съвсем работещи инструменти за да си свършиш работата. Най-вече Lenght Tuning, настройки на рулове за Diff Pairs и други подобни. Наистина са излишно дълги, бавни, протяжни :-) обясненията му, но аз никога не съм гледал от начало до край, само там където има полезна информация за мен.

Вто Фев 13, 2024 10:46 am
Профил
Аватар

Новото е, че пуска курсове на други хора през него или комбинирани с неговите - като Keith Armstrong например.
https://www.emcstandards.co.uk/keith-ar ... -biography

Но човек трябва добре да прецени какво му трябва и какво може да му е нужно за сегашна или бъдеща позиция -
дали такива курсове, IPC, някакви от Altium, PADS/Siemens, Orcad, и т.н. Все пак по-разширените курсове са 1000/2000 пари и повече дори.

И да завършиш курса, трябва да се практикува иначе след няколко месеца до година...забравяш доста от нещата.

Вто Фев 13, 2024 10:52 am
Профил

Сайтът на Селектра още работи? Да не би да са се върнали в бизнеса?

Сря Фев 28, 2024 1:17 am
Профил
Аватар

Освен датата отдолу не виждам никаква промяна - вероятно е бил платен за години напред и за това още работи. Единственото предимство на Селектра беше че нямаш разправии с внос/митници при големите поръчки. Аз вече съм си отработил схемата с JLCPCB и PCBWAY и не виждам смисъл да се връщам за момента към Селектра - дори и да започнат да работят, трябва да предложат нещо значително по добро като услуга за да има смисъл. Примерно за 5-10 прототипни платки JLCPCB нямат равни - за смешни пари, идват за 10-тина дни и качеството е една-две идеи по добро от това което беше на Селектра. За по-големи серии ако ти се плаща DHL ти идват за 4-5 дни. Ама и с по-евтиния DHL са 2 седмици максимум - то като е за производство и като се нареди всичко както трябва във времето тия две седмици са си напълно нормални и предвидими. Аз от Селектра съм чакал по над месец някой път за дребна серия от 40-50 панела 200мм х 200мм и в един момент почвам да въртя едни телефони, пък те забравени, изостанали и т.н. За прототипни да не говорим - когато станат.

Сря Фев 28, 2024 9:58 am
Профил ICQ

При мен и прототипи идват за 3-4 дни...освен ако не дойдат. Нещо DHL напоследък губи доста пратки.

Чет Фев 29, 2024 6:19 am
Профил
Аватар

Някой забавлявал ли се е с проектиране на rigid-flex платки? Мярнах, че в Алтиум има допълнителни опции за целта.
Бързо гуглене, показва, че има различни конфигурации за rigid-flex - каптона да е външен слой, да е вътрешен.

Та, колко е дървена цялата работа за проектиране и асемблиране? Като надеждност?

Чет Фев 29, 2024 9:54 am
Профил
Аватар

itso.t написа:
Та, колко е дървена цялата работа за проектиране и асемблиране? Като надеждност?

11

Чет Фев 29, 2024 12:28 pm
Профил
Аватар

Тоест, фасулска работа?

Чет Фев 29, 2024 12:47 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Тоест, фасулска работа?

Зависи как го четеш. Фасулска, грахова, картофена... :D

Чет Фев 29, 2024 2:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 89  Следваща