|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 3:17 am
Заваръчни апарати - комплекти
| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Заваръчни апарати - комплекти
За къщна работа е важно заварката да е здрава. Това, че може да прилича първоначално на лястовиче гнездо не е толкова важно. Корекцията се прави с ъглошлайф и шлайфащ диск. Тъй или иначе красиви заварки се постигат с достатъчно практика и за половин час заваряване няма как да се постигне. За проби трябват няколко парчета винкел и каквито има други железни отпадъци. За защита по-важно от маската са защитните очила при работа с чукчето за шлаката и ъглошлайфа. Маската и да забравиш да я сложиш, ще се усетиш навреме, докато отхвръкнала гореща шлака или частица желязо или зърно от диска на ъглошлайфа могат да са фатални при попадане в окото. По-важно от работната престилка е обувките да са затворени, за да не попада шлака между тях и крака.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Яну 27, 2026 4:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30683 Местоположение: София
|
Видеа има много, и за телоподаващо ученето е сравнително лесно. Без престрастия но се убедих че в САЩ са едни от най-добрите заварчици, или да го кажем средното ниво е най-високо, и това важи за всички технилогии, но особенно за електрод и като стане въпрос за тръби, профили и подобни във всякакви изкривени позиции, просто са ненадминати. В Бг работих с доста добър заварчик, но не може да стъпи и на малкия пръст на тукашните тръбари. МИГ/МАГ има добри по БГ, конкренто за листов, както и TIG. Това малко отклонение, но с идеята ако гледаш филмчета по-добре гледай американски, има много. Ицо, ти ако се оправяш с електрода не мисля че телоподаващото ще ти е проблем, контрола е доста по-лесен. Аз с електрод не мога да заварявам, или не бих го нарекъл заварка. То и с телоподаващото не съм много добър, но стигнах до нивото да не се плаша от заварките си. Виж на теория е друго, мога да изнасям лекции как да заваряваш, какво да гледаш, кой шев е добър, кой не е ... това може би щото 20-на години повече се знаимавах да гледам чужди заварки, но много малко съм практикувал, особенно електрод. Малко оксиморон в това отношение, моето виждане е че няма как да разбираш нещо което не си го практикувал, и то всъщност е така защото не мога да те науча как да държиш дръжката .. имахме еидн заварчик , някакви тръби заварявахме, гледах го известно време, виакм му с тия целулозни електроди така няма да стане, първо ти е ниско напрежението, после заваряваш в грешната посока, пробвай надолу и имай в рпедвид че стопилката втвърдява сравнително бързо .. гледа ме, гледа ме ... вдигна напрежението, започна да заварява отгоре надолу, отне му малко време да усети стопилката и потръгна, след първите 2 тръби пак ме гледа, абе ти нали не можеше да заваряваш ... ми не мога ама ...
|
| Вто Яну 27, 2026 4:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А не само да са затворени, трябва да са материал който не се топи, кецове, маратонки изобщо не стават, айде с телоподаващото няма чак толкова шлака и не може да капне кой зане колко материал, но пак си е гадно, но за електрода си е доста гадно, прави много дълбоки рани така че кожени обувки и затворени както sthx казва.
|
| Вто Яну 27, 2026 4:59 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12094 Местоположение: Гьотеборг
|
Ще ходим на курс - можело с придружител над 18. Така че - да им идим шведското металознание. И после ще купуваме електрожен и т.н. Ще видим.
Благодаря на всички за съветите, ако искате да отворим тема за електрожени. Ако намерите нещо ново, пишете тука или в новата тема.
|
| Вто Яну 27, 2026 5:40 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Какво ще се запоява - материал, дебелина, конфигурация? 
|
| Вто Яну 27, 2026 6:03 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Яну 27, 2026 7:36 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12094 Местоположение: Гьотеборг
|
Общо образователно упражнение - предполагам разни неща по колелото, или майстори някаква количка тука с акумулатори. Греди, покривни ламарини, разни приспособления. Ако реши това да работи, там ще научи повече неща - може би имат такава специалност в професионалната гимназия.
|
| Вто Яну 27, 2026 10:44 pm |
|
 |
|
bobihot
|
И аз се интересувам за сега за домашни цели. Не претенциозен. Само с електроди съм заварявал. Предпочитам за начало без газ. Сега ми излизат реклами на лазерни. Незнам дали са верни. Че се напатих много от такива покупки. Някой ако може да предложи нещо. Може от Бг сайт, или използвано работещо.
|
| Сря Яну 28, 2026 2:15 am |
|
 |
|
ToHu
|
Лазерен не съм пробвал, но едва ли има нещо под $1500 което да е годно за употреба. Дори и работещите не знам дали стават за нещо по-дебело. Преди години имахме едни детайли, заваряваха се на лазер с робот, 2 мм листов но лазер по спомен беше 4 кВт.
|
| Сря Яну 28, 2026 8:31 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12763 Местоположение: София
|
Достъпните оферти за ръчен уред за лазерно заваряване са 199% скам. Подминавай ги...
|
| Сря Яну 28, 2026 10:23 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ето за такива неща се ходи по панаири, изложения, демонстрации - хващаш, тестваш, харесваш или не.
|
| Сря Яну 28, 2026 10:53 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Само с електрожен няма да се разминеш. Мисли и за телоподаващо или комбинация от двете. Аз си мисля за придобиване на това DEL 145 Eco Control, модел 1 кг. ролка, защото работи с тръбна тел, т.е. без газ. https://www.aigwelding.com/Web%20price%202025_All-In-One_MMA%20and%20MIG.pdfНякой има ли опит с такава тръбна тел и безгазово заваряване. Става въпрос за заварка на тънки детайли с малко или почти никакво механично натоварване.
|
| Сря Яну 28, 2026 3:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз в Мексико само с такова заварявам защото тия с газта да мафия, искат да те сложат на абонамент за бутилка на месец пък ти дали я ползваш ....и не съм се занимавала да търся алтернативи. Лесно се заварява но не е за много тънко според мен, под 1 мм ми се вижда зор, поне за моите умения.
|
| Сря Яну 28, 2026 5:17 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12763 Местоположение: София
|
Един път съм заварявал с телоподаващо без газ. Някакъв стол в машинното. Ами заварката държи, но естетически приличаше на нищо подобно. Много е вероятно проблемът да е в мен, защото както вече споменах, не съм заварявал с "телчарка" на тоя етап съм приел, че не мога да заварявам с такава.
|
| Сря Яну 28, 2026 5:42 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Имам пернишки трансформаторен електрожен в наследство от моя старец. По-подходящ е да убиеш или осакатиш човек, отколкото да заваряваш с него.  Използвах го когато нямаше друго. Сега имам инверторен и модерна маска, но и той не става за листови детайли с дебелине 1...2мм. Това телоподаващо работи с тел 0,6 и 0,8мм, та се надявам с него да си разширя възможностите. Аджамия-заварчик съм - наклепаното почиствам, за да не ми виждат срама.  Ще трябва да се отбия до тези другари за разяснения. В квартала са ми и са доста отзивчиви, а имат и сервиз.
|
| Сря Яну 28, 2026 6:20 pm |
|
|