|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:44 am
Платкаджийници и фирми за насищане
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Златото се прави още преди ецването. Тоест маската е върху златото. Чиста мед върху платката изобщо няма.
...и, както и да си признават, факта е че понякога маската е пърфект, понякога си има кусури (пак, освен никел-злато и зелена маска, друго не поръчвам там), макар и дребни. Което значи че технологичната им дисциплина не е баш-баш.
|
| Пет Окт 31, 2014 1:15 am |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
|
| Пет Окт 31, 2014 2:10 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Тия може и да го правят по друга технология. При селектра под солдер маската е злато. Гола мед няма. Както и - когато не е злато, под солдермаската си е калайдисано. И като запояваш става страшна свинщина - тинола се просмуква под солдер маската. При китайците, от които поръчах, под солдер маската е мед. Калайдисано е където няма солдер маска. което си е "нормалния" класически метод.
|
| Пет Окт 31, 2014 2:37 am |
|
 |
|
milmar
|
Няма злато под солдермаската, ако си ми на близо ще ти дам платка от Селектра. Най-малкото ще излезе скъпо ако се прави така. В сайта на Селектра почти не се говори за процеса, явно е секретен, или пък и те не са сигурни как се прави. Иначе, пак с уговорката, че впечатленията са ми от преди 3-4г, маската им е ужасна, метализация на отворите, което за мен беше на-големия проблем - нулева. Просто ако разчиташ на метализация- забрави. Постоянно замазани шаблони с къси или пък изчезнали участъци от писти. Но пък за силови шини, процеса на калайдисване за удебеляване е песен, нагряваш от едната страна и под маската се изпълва с тинол  . Само дето след това платката става на корито.
Последна промяна milmar на Пет Окт 31, 2014 10:21 am, променена общо 1 път
|
| Пет Окт 31, 2014 10:19 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
За това с просмукването потвърждавам! Ужас е! Като имам силова линия, на която слагам или дебела жица, или повечко тинол, се просмуква към закачени към нея оперативни. Прави маската на юфка! Ni-Au не съм поръчвал при тях, но ако са стабилни там, ще пробвам. А тези от Искър, някакъв сайт нямат ли? Как се прави поръчка там? Едва ли по телефона.  Ама няма да отида на място. То от Витоша до там искат винетка  А с тези лакове, които се споменаха, как стоят нещата? Допълнително ли се поръчват или всеки се спасява сам със спрейове?! Поздрави!
_________________www.elkran.com
|
| Пет Окт 31, 2014 10:20 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Няма нужда, вкъщи имам достатъчно. И имат злато под солдермаската всичките до една.
|
| Пет Окт 31, 2014 11:44 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по технология изравняването (HAL, злато и т.н.) се прави след нанасяне на солдер маската, не преди това. особено ако е HAL е някакво безуме да мажеш маска върху нещо неравно, нищо че му викат изравняване. а да слагаш злато под маската е скъпо - пари на вятъра. ховоря за Immertion Gold (химическо или меко злато). твърдо злато (като за слотове) се нанася с електролиза, и перата трябва да са електрически свързани, но това е друга бира.
има и технология с частично злато. примерно всички падове са OSP, като само някои се позлатяват (BGA, тестови площадки и подобни), но за целта се прави отделен шаблон. има смисъл при големи количества.
как го правят в селектра си е тяхна работа.
|
| Пет Окт 31, 2014 12:03 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Еми довечера ще тръкна една ненужна и ще кача снимки.
|
| Пет Окт 31, 2014 12:12 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
то и без търкане се вижда под голямо увеличение. частта от пистата, която не е покрита от солдер маската е малко по-дебела (за злато говоря). не мога да направя снимка, нещо се бъгнаха драйверите на "микроскопа". но на нормален оптичен микроскоп се вижда ясно.
|
| Пет Окт 31, 2014 12:31 pm |
|
 |
|
milmar
|
Технологията с оловото е такава, т.е. хим. олово е процес преди солдермаската.
А едно време имаше и един процес "горещо изравняване", който е отречен и на малко места се прави. Обаче за Trough hole pcb технологията, няма по-добро покритие.
|
| Пет Окт 31, 2014 1:04 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
о, химическото олово беше по времето, когато си носехме файловете с дупките на перфилента. още си пазя един пъчер в мазето от поне 25 дини не съм виждал новопроизведена платка с такова. ако ще правим историческа ретроспекция, в началото платките са ги правили без фоторезист. позитивно са отлагали злато, където са пътечките и след това са разяждали медта, която не им трябва. имам стари апаратури произведени по тази технология. и кой знае защо, повечето още са в калибрация.
|
| Пет Окт 31, 2014 1:27 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Мдаа, моя грешка. Под солдер маската е мед.
Тогава ми е твърде чудно защо по дяволите не правят същото с калай/олово, освен със злато. Явно имат технологията да докарат платката до солдер маска с гола мед по падовете. Не вярвам следващата стъпка да е върха на технологиите.
|
| Пет Окт 31, 2014 8:07 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Еее - много ги очернихте Селектра  Последното дето правя - 100 платки калай/олово зелени. Само на една-две платки видях проблем от мръсотии. Качестовото - ами за 330 лв. с ДДС (80х80 + стенсил) направо идеално. Единствено не ми хареса как са отрязани - не са еднакво подравнени и като си ги сложа на установката със стенсила не ми съвпадаха всичките ама чарковете едри и нямаше големи проблеми. Маската държи, макар че специално тая платка няма плейнове но и от пистите нямаше лющене. За виите и опроводяването - досега от над 500 платки от тях - някой дори над границата на технологичните им възможности (писти 0.15 и дупки 0.4 с ринг 0.6) не съм видял неопроводен отвор. Редовно виите ги правя на 0.5 и писти 0.2. В общи линии съм забелязал че за прототипите много се старят - платките са чисти и точни. За по-големите серии го дават малко по-лежерно, ама пак си ме устройва. И не на последно място е удобството при поръчка - пускам файла и след 2 седмици си ги получавам платките.
|
| Пет Окт 31, 2014 8:53 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Ами, аз си продълавам да съм им клиент. По-добра цена, срокове и лесниния при поръчката на куп още не съм намирал на друго място. Добре де, след като ги наситите кво се случва със солдермаската около спойките? Не "подлизва" ли тинол под нея? Да не мби да има някакъв магически метод за избягване на това? Знам поне за още 1 място, където ги правят по същия начин. Явно има пазар и за това.
|
| Пет Окт 31, 2014 9:04 pm |
|
 |
|
Infinity
Ранг: Минаващ
|
Аз мога да споделя следните неща за Селектра. Правили сме при тях няколко хиляди платки(сумарно през годините). Когато става въпрос за прототипи, както се спомена по-горе, наистина се стараят повече, по сътношение цена/качество/удобство/срокове са на първо място. Когато става въпрос за много бройки нещата се променят - качеството и сроковете се променят много, особено ако е съчетано с насищане при тях. Имаше една серия от 1000 платки, сравнително малки по размер, от които 70-80 не тръгваха от раз, причини - късо някъде по платката, понякога невидимо, обърнати елементи, имаше и проблеми с прегряване на smd кондензатори. Доста голям процент - 7-8% брак. Това беше преди години - 5,6 може би. В последно време нещата са доста по-добри, специално при "печенето". За големи серии явно им идва нагорно, и като се има предвид, че насищането на платките е ръчно/полуавтоматично са разбираеми грешките и качеството. За малки серии обикновено са безупречни. Ако платките се насищат и пекат при тях няма и следа от този проблем. Сега гледам една такава платка, калай/олово, зелена солдер-маска, само смд(200-250 бр. елемента), дори и на едрите TO252 няма никакво "подлизване" под маската. Докато ако се пои на ръка, припоят наистина тръгва навсякъде. Но пак да кажа за завършек, няма по-бързи и с по-ниски цени за платки, стенсил, насищане. За малки серии и прототипи са перфектни и продължавам да ги използвам.
|
| Пет Окт 31, 2014 10:10 pm |
|
|