Отговори на тема  [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 89  Следваща
Платкаджийници и фирми за насищане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Платкаджийници и фирми за насищане
sparkybg написа:
Не "подлизва" ли тинол под нея?

това, ако ми се случи на моя платка, няма да съм само бесен. няма да се разминат да ми ги направят наново, ще трябва да затворят 8)
не знам дали си давате сметка какво значи такъв ефект.

но явно си имат клиентела, така че не мрънкайте

Пет Окт 31, 2014 11:18 pm
Профил
Аватар

Някой да е работил с тези:
http://www.raypcb.com/

Изглеждат интересни, сроковете за прототипите са им приятни.
Ще ги ползвам предимно за 6-8 слойни, с контролиран импеданс.

Съб Ное 01, 2014 6:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами Дедо, както казах 100 платки 80х80 (с ниво на сложност никакво разбира се) 330 лв. с ДДС и стенсил. Подлизването под маската е само при дебелите писти и като се слага много тинол. Аз засега смд-тата ги лепя с духалката - на дебелите места не съм видял да ми подлизва под маската - въпреки че някъде топля доста. Та има си и за тях клиенти - няма смисъл да се ръся хилядарки за платки, които са със супер качество - от което обаче просто няма нужда. Насищането им не съм го тествал - засега сам се справям.

Съб Ное 01, 2014 8:57 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Моят опит със Селектра: поръчвам си единични бройки за любителски цели. Проблем с маската (зелена) наистина има - там където е върху медта (калайдисана) се лющи лесно, а където е върху гол текстолит стои здраво. Преди години имах една платка, маската беше по-светло зелена от сегашната, е нямаше лющене това нещо, въпреки че платката по неволя стана развойна и що отпояване и запояване падна, нямаше грам олющена маска. Случвало се е да са объркали нещо, но правят сгрешените платки наново за тяхна сметка. Най-странната им грешка беше на платката само контактни площадки, а пистите ги няма. Това как са успели да го докарат идея си нямам. Последно пък (случва ми се за първи път) слоевете бяха огледално обърнати - вероятно са сложили шаблоните наобратно, въпреки, че им слагам надписи за ориентация.

Нед Ное 02, 2014 12:24 pm
Профил

Аз поне за сега съм нямал проблеми с платките, като изключим подливането и маската. Иначе съм доволен - коректни са! Има ли варианти да се постави някакво лаково покритие в/у маската за допълнителна якост и изолация?

Нед Ное 02, 2014 2:35 pm
Профил
Аватар

Има един нитро-целулозен лак дето уж е специално за платки - Plastic 60 или нещо такова. Не съм го пробвал върху платка със маска. Само на домашнярки - добре покрива и защитава.

Нед Ное 02, 2014 5:39 pm
Профил ICQ

stoyanoff написа:
Аз поне за сега съм нямал проблеми с платките, като изключим подливането и маската. Иначе съм доволен - коректни са! Има ли варианти да се постави някакво лаково покритие в/у маската за допълнителна якост и изолация?

Просто ги поръчвай никел-злато. Разликата в цената е 10%, разликата в качеството - много повече. Нито ще имаш проблеми с маската, нито с подливането.

Пон Ное 03, 2014 11:12 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Аватар

За защита на вече монтирани SMD платки, предвидени за работа в промишлени условия, влага, замърсявания, вибрации и т.н. аз съм много доволен този лак.
Лакът се води силиконов, обаче не е мек като нормален силикон, не е като онези лигави заливки, които ползват в автоелектрониката :) . Става доста твърд, но все пак е гъвкав, а не трошлив и има много добро залепване към платката ... ако тя се почисти предварително, разбира се.

Пон Ное 03, 2014 12:22 pm
Профил
Аватар

Може ли писти с контролиран импеданс да са на слоеве разделени с "prepreg", а не "core". Въпросът е свързан с крайната цена на платката, да се ползва стандартния Stackup.

Мисля си дали дебелината на два пласта "prepreg" е достатъчно точно фиксирана и постоянна, или има и някакъв друг проблем.
Впрочем, за мен по моите сметки подходяща дебелина е 0.1мм, а два пласта prepreg са 0.2мм, но въпросът е принципен.

Разсъжденията ми са по условията на http://www.eurocircuits.com

Пон Ное 03, 2014 12:57 pm
Профил
Аватар

Теоретически не трябва да се прави. Практически според зависи :) Въпроса е колко ще ти е дълга линията, колко вариация на импеданса можеш да толерираш... Реално двата препрега сами по себе си би трябвало да са нещо добре дефинирано, въпроса е какво се случва в мястото на "слепването". Питал съм ги точно тях - казаха ми - не можем да гарантираме нищо, имаме си отделно направление за импедансно контролирани поръчки...

Точно същото правя и аз в момента ( пистите ми към антените са на 50 ома) и реших да я пусна на стандартен стек за прототипа. Линиите ми са относително къси и се надявам да няма ядове. Когато (ако) стигна до производство, вече ще искам обърнат стек. Но в момента да давам по 1500 евра (платката ми е 6 слоя) за всяка проба ми идва нанагорно.

Пон Ное 03, 2014 1:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Практически според зависи

+1

много зависи, но по принцип не е добра идея. препрега не е полимеризирал и при стекването дебелината му зависи от температурен профил, натиск, изкривяване/паралелност на плочите и т.н. за тънак препрег вариацията може да достигне -50+20%

на външните слоеве, нали обръщаш внимание, че дебелината на медта се променя?

Пон Ное 03, 2014 1:29 pm
Профил
Аватар

Хм-м знаех си аз, че не добър вариант.
Но и моята платка се очертава 6 или 8 слойна, а цената е около 1500 и повече евро и под 20бр платки, колкото и да поръчаш, цената си е същата :) , а това е развойна платка и останалите 19 броя кой знае дали ще ми трябват.....

Пон Ное 03, 2014 2:25 pm
Профил
Аватар

Ти така и не каза, какво точно ще съгласуваш? DDR ли имаш? Щото ако е това - мъъъъка. Направо сядай и го обсъждай с Дедо, само той май е взривял в тая посока.

Ако е за RF-и нещата там не са чак толкова черни.

Пон Ное 03, 2014 2:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз писах преди, но в другата тема.
Имам DDR3, разбира се :D , освен това HDMI, USB, а също линия за външна антенка :) . Всичките с разни импеданси. Освен това процесорът е BGA разбира се :D и пистите трябва да са не много повече от 5mil. При тези условия, по мои сметки не мога да постигна 100 Ohm на диференциалните линии при по-голяма дебелина на диелектрика от 0.1mm

Знам че не е лесно, няма нужда да ме убеждавате в това. Правя професионално платки от 15г. и щом коментирам в форум и търся съвет, значи поне това ми е ясно.

Пон Ное 03, 2014 3:20 pm
Профил
Аватар

Начи само с Дедо можете да си говорите на тоя език, аз бях дотук. :)

Пон Ное 03, 2014 4:58 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 89  Следваща