Отговори на тема  [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 89  Следваща
Платкаджийници и фирми за насищане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Платкаджийници и фирми за насищане
освен това питаш - Комет, Сентилион, Електронинвест, Дейзи и т.н. които са в бранша и вече са настъпвали мотиките

Пон Авг 03, 2015 4:36 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

http://www.amtest.bg/
А иначе за мотиките, аз питах в СЕТ-Русе, ама тяхната мотика е много голЕма.

Вто Авг 04, 2015 5:33 pm
Профил
Аватар

Амтест също са виждали доста мотики отблизо, но незнам дали все още само продават или имат някаква инсталация при тях и собствен технически персонал. Аз лично съм купувал от тях PACE станциии преди 14 години

Чет Авг 06, 2015 3:20 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

За прототипи ползвам тази фирма в Пловдив http://bg.vrint-pcb.com/, но винаги покритие никел злато. Добри материали, платките издържат на презапояване - когато се правят проби е важно.
И с ЦПР-БАН http://cpr.bas.bg/pechatni_platki.html съм работил, нормално качество, сега глрдам нови материали използват.

А за алуминиеви платки за мощни светодиоди някой в българия намирал ли е добро качество?

Съб Сеп 05, 2015 10:53 pm
Профил
Аватар

Толкова ли няма някой от кухнята на PCB монтажа?
Търся съвет относно оборудване за SMD монтаж?
Така или иначе, вероятно не след дълго аз ще мога да давам съвети, но в момента бих желал да получа :).

В Пловдив има и още някоя друга фирма за платки, аз харесвам SMPlus, не правят многослойки, импеданс контрол, проходно отвори 0.1mm, но иначе всичко друго си им е добре.

Нед Сеп 06, 2015 1:22 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

При нас имаме поточна линия за СМТ монтаж- принтер, P&P, голяма тунелна пещ, АОИ и реуърк станция. Всичките от различни производители избрани според спецификата и обема на производството ни. Рязането и ел тестването на панелите не ги отнасям към СМТто
Съвета ми е ако нямаш нужда от хиляди платки на месец или необходимост от проследимост (ATEX например) не ти трябва СМТ линия.
Ако нямаш 100% идея какви точно платки ще правиш следващите 4-5 години - също не ти трябва СМТ линия, освен ако нямаш излишни пари за пръскане

Купища ролки с чипове и пасивни елементи, килограми солдер паста отиват на боклука всеки месец защото им минава срока на годност ако не си направиш сметките както трябва. Една човка e 250 паунда и понякога могат да се счупят няколко на седмица най вече при прототипи. Обучение на персонал, резервен персонал, калибровка на хапартурата + цял ден загубен и още десетки такива неща трябва да си предвидил в графата регулярни разходи.
Трябват ти минимум 2 човека - единият програмира и се ядосва с инженерният отдел, другият зарежда фидърите и обслужва линията. За 1 прототип отиват 4-5 човекодена минимум, нормална отработена серия отнема половин ден подготовка и още 1час мин чистене. Ясно е че в това времето за самото насищане печене и тест не е включено. Двустранна платка - 2 пъти повече секс освен ако нямаш достатъчно много излишни фидъри и си оптимизирал програмата както трябва

Ако смяташ да се занимаваш сериозно с производство направо се отпиши като инженер за развой/проектиране и ще се наложи да се преквалифицираш като снабдител/мениджър производство СМТ и сервизен техник едновременно

Съвета ми е да не се занимаваш с глупости а прави това което умееш най добре и остави СМТто на тези които разбират.
Наемете си независим консултант извън БГ който да се запознае на място и недей да слушаш много много разни официални представители.

Аз не се занимавам с СМТ а главно с ПЦБ дизайн и не бих могъл да ти дам по конкретна информация по темата. Прекарвам много часове покрай колегите на СМТто за да съм сигурен че платките които проектирам стават за производство. Има не малка разлика как проектираш платката в зависимост къде ще се прави и най вече къде ще се насища, като за последното почти никой не споменава и всеки се спасява по единично.
По горе казаното са лично мои впечатления и не претендирам да са 100% приложими за БГ, каквато предполагам е идеята на питащият. Тези 1М+лева които ще се дадат може да се използват по добре за разширяване на компанията в други насоки, нови продукти и т.н.
Поздрави

Нед Сеп 06, 2015 3:25 am
Профил
Аватар

Благодаря много, разсъжденията ти почти напълно се покриват с моите.
Абсолютно си прав, че е трудно или направо невъзможно да се съчетаят двете PCB Design и оператор/настройчик на линия за SMD монтаж. Но процесът е в течение, помещението е налично и се подготвя - подови настилки, заземявания, аспирации, инсталации. Идеята е : автоматичен принтер, P&P на добро ниво най-вече като точност на поставяне, работа с големи чипове и малки пасивни, пещ - 9 или повече зонна, AOI мисля че няма нужда. За ремонтна станция не съм мислил, но със сигурност ще е нужна. Самото оборудване по наши сметки ще е по-малко от 1M, може би наполовина. Но като се добавят останалите разходи по сграда и инсталации, може и толкова да излезе.
Иска ми се повечето неща да са от един производител, смятам че по-лесно ще се работи, някаква аналогия в интерфейса на софтуера, по-сигурна съвместимост, знам ли ...

Нед Сеп 06, 2015 11:47 am
Профил
Аватар

Недей зарязва АОИто, колкото и добре да си мислиш че ще настроиш линията винаги има проблеми. Я пастата е поизсъхнала, някой забравил да опече чиповете, стари ролки с компоненти и т.н. и накрая после някой ще стои до късно объртайм с духалката. Единственото кофти нещо е че трябва да се обучава и за малки серии не е икономично да се използва.
Интерфейса между модулите явно е стандартизиран защото си приказват без проблеми. АОИ само е напълно отделно и няма връзка с останалите.
Предвиди повече тави на P&P защото понякога има голям лийд тайм за ролка и се налага да купиш тава. Също и достатъчно фидъри - например някои FFC конектори идват на ролка 48мм и блокират минимум 4 гнезда за фидъри

Нед Сеп 06, 2015 2:59 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Някои да е поръчвал наскоро в Селектра-та или Вирус-а ?

Преди Селектра-та бяха ОК за непретенциозни платки, Вируса ОК за по-прецизни на съответната цена.

Че ми трябва да направя една платка с 8mils минимално разстояние за един компонент (UDFN8 Li-Ion Charger), другите са 0603 или краен-случай 0402 и съответно не са толкова изискващи.
Но не знам къде да пусна поръчката, та ако някои може да сподели мнение ще се радвам за идея :)

Нед Дек 27, 2015 8:38 pm
Профил
Аватар

Не казваш колко слоя ще е платката. Ако е двустранна, и държим да е Пловдив, аз съм доволен от SM Plus, за по-сложни платки бих избрал София, после Русе и накрая извън България.

Ако няма наложителна нужда не ползвай излишно малки елементи, особено 0402.

Нед Дек 27, 2015 8:52 pm
Профил

Двустранна ще е, 4 слойна и нагоре се оскъпява прекалено много за любителски проект.

Нямам предпочитания за място или време, стига да стане online задаването и приемането да е по пощата ако е извън страната :)

Нед Дек 27, 2015 10:07 pm
Профил
Аватар

milmar написа:
Ако е двустранна, и държим да е Пловдив, аз съм доволен от SM Plus

какви са тези? сайта им е пълна измама - разни снимки на заводи и големи приказки, а контакта в някакъв жилищен блок където е сигурно жилището на шефа-фирма :D who is връща домейна е създаден от някой си Румен Цавков

Нед Яну 03, 2016 9:21 pm
Профил

Платки правят , моите са 12 мила писти,около 8 мила клирънс (около процесора, растер 0.5мм). Изцяло злато , или калай-олово. Шаблоните обаче са с пари, така че не е много за любителски серии.

Нед Яну 03, 2016 10:30 pm
Профил
Аватар

Аз съм работил със повечето платкаджийници в България. Мога да кажа, че Румен Цанков прави по-добри платки от Селектра. Поне на нас винаги е правил само отлични платки, но само двустранни, правят и монтаж. Не зная къде се намира блока му.

За Много Години!

Нед Яну 03, 2016 11:54 pm
Профил
Аватар

Quadro написа:
Някои да е поръчвал наскоро в Селектра-та или Вирус-а ?

Преди Селектра-та бяха ОК за непретенциозни платки, Вируса ОК за по-прецизни на съответната цена.

Че ми трябва да направя една платка с 8mils минимално разстояние за един компонент (UDFN8 Li-Ion Charger), другите са 0603 или краен-случай 0402 и съответно не са толкова изискващи.
Но не знам къде да пусна поръчката, та ако някои може да сподели мнение ще се радвам за идея :)
Вирус...

Пон Яну 04, 2016 11:23 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 89  Следваща