Отговори на тема  [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 89  Следваща
Платкаджийници и фирми за насищане 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Ако се надявате, че образователната система ще научи децата ви - сбъркали сте. Децата могат да се научат само и единствено САМИ. За да се научат сами трябва вие лично да ги заинтригувате, да им показвате и да ги насочвате (по-добре неявно отколкото явно)... Ако попаднат случайно на някой учител със способността да заинтригува - добре, но не трябва да се разчита че това ще се случи.

Вто Юли 12, 2016 12:00 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

miro_atc точно затова говоря. Днес всеки иска да седи на бюро. Пишат софтуери, търгуват.... ама това е виртуална работа. Произвежда се все по-малко (в миналото лук, картофи.....) в днешно време все по-нищо не се произвежда.
Тия дни търсих моторчета като Сливенските едно време (на 12 волта) обаче никой освен китайците не прави.... ebay пълен с празно навсякъде едно и също. Така и не намерих производител и понеже трябва и аз да се храня и произвеждам купих китайско.
Относно образованието - на едно познато хлапе търсих хубав метален конструктор с отвертки, метални части, болтове, гайки ама нищо смислено не намирам. Прибегнах да потърся мой стар конструктор от детството поне да има с какво да си играе. То са все еуро директиви за метални остри ръбове, големина на елементи да не би да вземе да ги глътне детето. То от тук дори законите все повече ни разглеждат като малоумни.
Затова дори и платкаджийницата да е с 30 годишно оборудване то има къде да даде да му се произведат на човек 2-3 платки. Ако я затворим и нея то на човека му се губи мерак за толкова да поръчва навън, където пък едва ли ще му обърнат внимание за такива количества.....
Та така новите технологии (визирам всички мобилни снабдени с интернет устройства) убеден съм не водят до поумняване особено на подрастващи.

Вто Юли 12, 2016 12:26 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Темата не е за това как да обучаваме децата си и ако се тръгне натам ще стане много, ама много сложно. Не че е лошо, напротив, а просто е сложно :) . Бих се радвал да чуя споделен личен опит на родители. Особенно на такива, успели да убедят децата си (аз разглеждам нещата от моя гледна точка - деца до 14г.) да се учат сами :) . И родителите, и децата са си личности и се различват един от друг и подхода (към когото и да е - родител/дете) никога не може да е един и същ.

ПП Напълно съм съгласен с горното мнение на @Edesign.

Вто Юли 12, 2016 12:27 pm
Профил

milmar написа:
подхода (към когото и да е - родител/дете) никога не може да е един и същ.

Абсолютно! Аз имам две две дето по нищо не си личи, че са от една и съща майка ;-)
Колкото до производството... произвежда се по-малко, защото изгубихме едни пазари и не намерихме нови. Защо е дълга история, викам да не спамим повече... но във всеки случай не са ни виновни децата.

Вто Юли 12, 2016 12:43 pm
Профил

Ами Цецо в неговия стил отдавна трябваше да окастри темата, а пък гледам, че и той е спамил. ...
Но това няма особено значение, както и това, къде ще ми бъде запуфичено мнението. По-важното е да помогна на колегата milmar колкото мога. Пък и нека не бъда само аз. Мисля, че това е доста по-важно даже и от цените на платките.

milmar написа:
Бих се радвал да чуя споделен личен опит на родители. Особенно на такива, успели да убедят децата си (аз разглеждам нещата от моя гледна точка - деца до 14г.) да се учат сами :) .

Все пак не съм психолог. Психолозите биха дали повече качествени теоретични съвети. Даже имам един лаф, породен от моето родителство, че за възпитанието на децата много можем да попречим и много малко да помогнем и то с големи усилия. Все пак ще споделя някои мои мнения и практики, с които считам ,че съм постигнал нещо.
Имаше един виц – Не ме гледай какво върша – слушай ме какво ти говоря!
Така на първо място бих поставил личния пример, начин на живот, отношение към нещата наоколо. Устните съвети към дете ще имат сигурно обратен ефект, ако то вижда, че родителят прави точно наобратното.
Много важно е също времето прекарано заедно. В това отношение лаптопите и таблетите пречат много. Екскурзийки събота и неделя, разговорите за всякакви неща по време на разходките, решаването заедно на някой домашен проблем, са все много полезни неща.
Тогава, когато детето усеща, че възрастния го цени , че е важен за него, би се вслушал и в съветите му.
Другото важно нещо е да са възбуди интереса на детето към определена смислена област и да се подкрепя в дейността му. Тогава нещата ще почнат да се подреждат сами.
За съжаление извънкласната дейност в училище клони към нула. Основната причината – липсата на средства.
Аз се възползвах от инициатива на няколко ентусиаста, която в момента е поета от една известна фирма. Дано има развитие това начинание. Става въпрос за състезание с роботчета – сумо, следене на линия, лабиринт, и други. Ето го и сайта на състезнието.
http://www.roboleague.bg/?page_id=397
По спомен състезанието се провежда всяка първа събота на ноември. Или около нея. Подобни представления се провеждат и в ТУ София , ТУ Варна и ТУ Русе.
За някои от състезанията има международни регламенти, провеждат се и международни състезания. Има достатъчно атрактивни видеа в интернет, за да се възбуди младежкия интерес.
Eто и сайт за роботика, за съжаление - почти умрял. http://www.robotics-bg.com/discussion/
С двамата ми сина направихме отбор, но всеки си правеше свой робот. Помагах където се налагаше, стига да ми позволяваха. Някой части от механичната конструкция ги правехме съвместно. На по-късен етап, който искаше , проектираше сам своя нов робот. Мисля, че всички бяхме и сме доволни от участията с състезанията. На мене ми струваше много – най-вече като време , но считам , че това е необходима жертва и не може да се сравни с ползите, които се получиха за нас.
Само искам да вметна, че е възможно да се реализира робот за състезанието сравнително лесно с покупни неща – двигатели, колела, ардуиноподобни платки, шасита предлагат доста фирми. Аз избрах по-трудния път.
Все пак, ако детето няма интереси към техниката или към каквото друго се опитваме да го насочим, нека не се страхуваме за бъдещето му. То ще се оправи, вероятно и по-добре от нас. Пред него е живота. И както казва един малко по-възрастен колега – ние трябва да се страхуваме. Например дали ще се събудим утре сутринта.
И накрая за контра на песимистите – една новина от преди три години с малкия ми син в нея: http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 79#p157221

Вто Юли 12, 2016 10:31 pm
Профил

Цецо написа:
Да обясняваме, че младите са тъпи и мързеливи е яка комплексарщина. Първо не са такива. И второ ако са такива - виновни сме ние.

Абе Цецо ме изкуши да спамян и аз, дали са тъпи не мога да преценя но със сигурност са необразовани и с много претенции, освен това са разглезени и смисленето на деца, за мързела .... тук вече мога да не се съглася с теб. Дай някой читав младеж ако имаш който му се работи, или ти под млади визираш дъртаци на нашите години ?
И вината не съм склонен да приема, нито съм баща на всички /поне така си мисля/ нито пък съм им даскал, с какво съм виновен, с това че даваме възможности, искаме да ги учим но те не искат или при най-малката пречка и се отказват ... не става така, сега си спомням по времето на режима на тока май беше, един инвертор за луминисцентна лампа го правих поне 50 пъти, изгорих нямаш си на идея колко транзистори, дори не знам от къде имах толкова 2N-ки по онова време, докато разбера защо гори и защо грее, накрая светеше като истински :) Сега ги гледам нещо като не стане от първия път и се правят че дори не са и опитвали, и като ги караш да го направят само се чудят как да скатаят, и то за елементарни неща които трябва само да седнеш и да прочетеш.

Сря Юли 13, 2016 5:44 pm
Профил
Аватар

ми сега е важно не какви са параметрите на 2N, а да може да купи нещо готово от алибаба и да се пусне демо на проекта без поялник, да напише красиво мотивационно писмо, на 28 да има CV-то поне 10 фирми, през които е минал. това го наричат кариерно развитие. да има добри условия за социализация (купони с бира и яки мацки/пичове), служебен мустанг...

иначе, че младите не стават за нищо, го пише още в шумерските плочки 8)

Сря Юли 13, 2016 7:04 pm
Профил

2 поколения са кофти... Преди нас тия , и след нашето поколение също :) Абе живота доде не ти го начука , не ставаш човек :)

Чет Юли 14, 2016 3:43 pm
Профил ICQ

Аз такива с 10 фирми в CV-то и на 40 да са пак трудно ги вземем, какво остава за 28 ... също и не вземам бармани и сервитьори па ако ще с писмо от папата да са, не можеш да ме убедиш че човек който има някаив способности и наклонности ще тръгне да си изкарва хляба като барман или сервитьор, това са обикновенно негодяи които търсят лекото и мекото, а ако някой каже ч ене съм прав, може и да не съм но хич и не ми дреме, аз съм на принципа, че статистиката не лъже, и сатитстика не се прави от 1 или двама, това са изключения които съм склонен да пропусна. Говоря за БГ конкретно, не за останалият свят.

Пет Юли 15, 2016 5:20 am
Профил

ToHu написа:
... също и не вземам бармани и сервитьори ...

Точно тази професия учи на едно много полезно качество - да преценяш точно хората само с един поглед - кой ще остави бакшиш, кой ще направи скандал и т.н. За инженери не е кой знае полезно, но за продавачи и т.н. е ОК. Също и за HR-ачки ;)

Пет Юли 15, 2016 4:58 pm
Профил

Щото Тони някой барман ще дойде при теб да работи. Сега през сезона от пияните руснаци за 2 вечери от бакшиши изкарва повече от колкото ти можеш да си позволиш да му платиш за месеца.

Пет Юли 15, 2016 7:24 pm
Профил

Ами .. първо ме съмнява да изкарва толкова, лично аз съм имал заведения по морето и знам колко може да се изкара, ама това е друг въпрос, той когато и да дойде ми е все там, а ако мислиш че не идват трябва да ти покажа да видиш какви са кандидатите по обявите за работа, и бармани и сервитьори и склададжии, и продавачи ... куцо и сакато, къде що има негодяй.

Пет Юли 15, 2016 8:37 pm
Профил

Е ти може да търсиш хора дето в CV им пише, че са ASIC дизайнери, които проектират чиповете за космическите сонди, но в българия освен продавачки или сервитьорки друго не се търси. Ако си търсиш хора с реален опит, Китай е най-близкото място където можеш да ги намериш.

Пет Юли 15, 2016 8:44 pm
Профил

Ами ако ти назначаваш сервитьори съобразаявайки се с релаността при мен няма как да стане. Аз не търся инжинери на совалки, търся хора които да са учили и да са работили това за което кандидатстват, просто е. От китай освен бачкатори друго не можеш да вземеш, тъкмо сега съм в Китай. Хората са опит са много по-малко отколкото в БГ като процент, а при това търсене тук се сещаш че и като бройка са твърде недостатъчни. Ако търсся заварчици, полировачи и др. подобни тук има много, но да търсиш инжинери в Китай е като да търсиш хокеисти в БГ.

Пет Юли 15, 2016 8:56 pm
Профил

ToHu написа:
...склададжии...

И тия са дефицит вече. Говоря за читави такива, на които като кажеш какво да вършат го вършат без да им хлопаш постоянно канчетата.

Пон Юли 18, 2016 9:54 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 89  Следваща