|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:55 am
Платкаджийници и фирми за насищане
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Абе тия по се намират май, скоро търсихме хора, по-скоро снабдител де, но и такива идваха, имаше като че ли хора които стават.
|
| Вто Юли 19, 2016 4:29 am |
|
 |
|
3aek
|
и тази тема я осрахте ...
|
| Вто Юли 26, 2016 6:04 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Слаба работа - някакви 50 Bongo.
|
| Вто Юли 26, 2016 7:12 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 бат'Bongo, не си чел фнимателно на Дедо наставленията по приложна спамометрия - като цяло мерим в милиБонго/ред от пост. 50 Бонго е нещо сериозно - например стенограма от народното събрание, или поне новогодишно приветствие от президента... 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Юли 26, 2016 7:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А аз пък се изказах доста снизходително. Защото например случайно избраното ".....Все пак не съм психолог...." се оценява поне с 5 Bongo. 
|
| Вто Юли 26, 2016 9:08 pm |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Малко по-близо до заглавието на темата  : някой от вас ползва ли Rework station PDR? Смятам, че имам нужда от такова нещо за ремонт на QFN, BGA и т.н. Хареса ми идеята за IR нагряване, решили сме да е това. Чудя се обаче каква е разликата между сериите D и E, т.е. Discovery и Evolution. Имат доста голяма ценова разлика, а не разбирам функционално в какво се състои предимството на Evolution, освен в размера на захват за платките.
|
| Сря Авг 03, 2016 10:45 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това струва маса пари, сигурен ли си, че си заслужава? Аз съм се чудил - на мен една платка ми излиза на BOM около 100 евра. Трябва бая брак да има, за да си заслужи подобна машина да се купи.
По-скоро бих се огледал някъде някой да ми изършва услугата, вместо да купувам цялата машина.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Авг 03, 2016 11:03 am |
|
 |
|
milmar
|
Струва, така е, но мисля че ще имаме доста за ремонт. Ще подкарваме и линия за SMD монтаж, така че поне в началото ще имаме доволно количество за ремонт. Както и да е, това са подробности.
|
| Сря Авг 03, 2016 11:08 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
@milmar - май сме дъвкали тук подобна тема. като гледам PDR машинката струва 30k евро, сигурно е много прецизна и направена да държи на натоварвания. Но за няколко чипа на месец, си мисля че подобните китайски копия, които са около 1000Е - имаш ли някакво мнение за тях? Знам, че са няколко фирми които ги прозивеждат от много време, но не съм имал личен допир с тях. Понякога обаче ми трябва, а положението с безкорпусните чипове няма да стане по-добро.
|
| Чет Авг 04, 2016 6:02 pm |
|
 |
|
milmar
|
Станцията ще е под 20 kEuro, но наистина не е малко пари. Ще се използва за ремонтна дейност и корекция при необходимост. А в началото при пускане на линията за SMD монтаж предполагам, че ще има доста за корекция. Хареса ми идеята, че можеш да разпоиш конкретен чип и само него, а не и околните елементи както е при конвекционните станции (тип духалка) и няма нужда от алуминиево фолио. Можеш точно да позиционираш BGA пинове спрямо площадки, посредством оптичен метод на наслагване на две картинки - на платката и чипа. Прави добър (поне по рекламните клипове) температурен профил, може да мери темпертаурата на платката и чипа по контактен и безконтактен метод (IR). Не съм работил с такава станция, нито с по-евтините, нямам опит, но ми се струва че след няколко месеца ще имам ..... ПП Аз имам проблеми с QFN-те. В момента монтажа се прави във външна фирма, всичко друго е добре, но тези ми късат нервите  .
|
| Чет Авг 04, 2016 6:34 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Какви ядове имаш с тях?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Авг 05, 2016 9:01 am |
|
 |
|
milmar
|
Лоши спойки, тинолът е отхвърлен настрани от пиновете. Пиновете не са "хванали калай" така да се каже  . С добър флюс става с поялника само, но понякога ги повдигам, почиствам и пак запоявам. Това на ръка, с малко техника е трудно, но за малка серия не е проблем.
|
| Пет Авг 05, 2016 9:09 am |
|
 |
|
Цецо
|
Странно. Това прилича на лош профил на печката.
QFN е тегав ако има термален пад. Тогава трябва играчка с профила, особенно ако имаш корави плейнове земя. Ако няма термален пад, не би трябвало да имате проблеми, още повече, че на QFN краката му се показват и отстрани. За разлика от PGA, което вече си е един от върховете на гадостта.
|
| Пет Авг 05, 2016 11:14 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Възможно е да са окислени пиновете и затова.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Пет Авг 05, 2016 11:34 am |
|
 |
|
milmar
|
Растър 0.4mm, има термален пад и проблемът вероятно е свързан с това. Може да има и някакъв проблем със самите пинове. До сега съм намерил само един флюс (гел), с който спойките стават добре на ръка. Имам BGA и други компоненти естествено (мин. 0402), с тях проблем няма.
|
| Пет Авг 05, 2016 12:19 pm |
|
|