|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 3:18 am
Относително евтини осцилоскопи
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12763 Местоположение: София
|
 Re: Относително евтини осцилоскопи
Ама казвайте ги тия работи значи... Дъртият ми програматор все още работи, но остаря безобразно. Следващият който взех, ползван, го убих при освежаването му". Тоест, има криза за програматори... 
|
| Вто Сеп 23, 2025 1:08 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12094 Местоположение: Гьотеборг
|
Така, първо - 4х 48 DIL към 32 PLCC сокети, изглеждат добре, за 29F040 памети са са използвани. Ще поръчам и тестови фикстури за паралелните и серийният интврфейс. Но преди това ще го вържа, да видим дали си говори със софтуера. Може да июа и тестови функции за логики, ме съм гледал.
|
| Вто Сеп 23, 2025 6:54 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Кой модел е ? Може пък да може нещо да се съживи ... Имайте в предвид че Елнек са педераси и почнаха на всеки чип който програмират ако е корпус различен от DIL да му правят преходник с чипче за защита на цена $200+ , да не говорим че за някои чипове искат и пари за всяка програмирана бройки да ги е... , не че не можем да да го побългарим ама прекаляват .
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Чет Сеп 25, 2025 2:42 am |
|
 |
|
itso.t
|
Ако си спомням добре би трябвало да е Xeltek Superpro 3000U. Шансът му за живот без съдействие от производителя е малък. Когато го купих носеше следни от употреба "като служебна техника". Разглобих го и го почистих и освежих доста основно. И при финалната инспекция работеше на 6. При монтаж на капаците кабелът на който е монтиран ключа за пауър он/офф е минал покрай хедъра за ISP на една от програмируемите логики, капакът го е натиснал, хедърът е пробил изолацията на кабела и съм захранил CPLD / FPGA с 12V през конектора ISP. Разбира се чиповете са с изтрити надписи. Щетите са въпросния чип и още някакъв дребен до него който като пинаут прилича на някой от 8-краковите пикове. Производителя отказа съдействие защото програматора бил старичък. Да съм си купел нов. Както и да е. Имало да става... А другият програматор който имам е или Dataman 48 или Labtool 48. Бъркам ги защото са като близнаци. Единият производител съвсем откровено краде от другия. Дори софтуерът на единия работи на другия, нищо че са конкуренция. Ама одъртя. Навремето предлагаха кит за ъпдейт от LPT към USB интерфейс, ама тогава не се задействах за да го ъпгрейдвам. А тоя интерфейс позагуби популярност последните години... 
|
| Чет Сеп 25, 2025 8:27 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12094 Местоположение: Гьотеборг
|
Е така е - хората и те имат хладилници за пълнене. Доколкото виждам, допълнителната поддръжка се продава за разни специални чипове, както и ако се регистрираш имаш някакви права. Не може да разчитаме техника на 10-20-30 години просто да работи, или да разчитаме на безплатна поддръжка. Времената са интересни както винаги. Така стана със софтуера - както с топлото на седалките 
|
| Чет Сеп 25, 2025 9:42 am |
|
 |
|
Grubi
|
Мисля, че имам един такъв наблизо в Добрич https://www.batronix.com/shop/programme ... index.htmlАко някой иска да го пробва, мисля че се бих разделил с него срещу 1000лв., може и по-малко за съфорумци. Използван е няколко пъти, без проблем. BeeHive-a се свърза със софтуера, но ще го пробвам по-късно с един или повече сокети. Тестван с PIC16F1827 - четен, запис, изтриване, бланк тест. Ще му купя тестова и платка за калибрация и после ще реша какво да го правя. Засега изглежда като да няма проблеми, но трябва да го тествам с нещо с повечко пинове.
|
| Чет Сеп 25, 2025 10:26 pm |
|
 |
|
TheHungry
|
Самият програматор вижда ли го софтуера ? Предполага се че ФПГА-то е Xilinx , може да се разбере , чипа до него може да е конфигурационен ROM което не е добре ако има налято нещо вътре , някои програматори наливат в движение битстийма в ФПГА-то ама не е сигурно . Има възмижнст човек да си поиграе ама май не си заслужава освен за забавлеие ,. Иначе Dataman e търговска марка и ползват каквото намерят . текущо всички продукти са им Elnec в момента ( може да се види логото na Dataman в приложението на Елнек , както и няколко други  ).
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Пет Сеп 26, 2025 2:13 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ами Dataman са представители на Elnec за Щатите...
Елнек-ският чип е XCS05 по спомен( за BeeHive204)...даже имаше анализ на изгорени от ESD. Тъй че ако е същият може и да се смени, ако го има и не е безбожно скъп.
|
| Пет Сеп 26, 2025 8:17 am |
|
 |
|
itso.t
|
Чипът до програмируемата логика едва ли е конфигурационен ROM. По спомен захранващите му краци бяха 1 и 8. Когато се опитах да го възкреся доста търсих за конфигурационен ROM с такова разположение на изводите, но не намерих. Затова предположението ми е, че е някой 8-краков ПИК.
|
| Пет Сеп 26, 2025 8:43 am |
|
 |
|
itso.t
|
Някой има ли интерес към такива сонди? Тоя юнак от който купих моите непрекъснато вади нови наличности, а аз вече се поснабдих, че дори попрекалих... Търговецът е в УК.
|
| Нед Сеп 28, 2025 10:18 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Ето я моята находка, в изключително запазено състояние, защото беше най-отгоре на боклука. Това - още през февруари: Засега съм я скрил в една лаборатория от любопитни, още не съм я освободил, но е формалност. Гледайки документацията на този линк долу - изключително приятна машинка... http://matthieu.benoit.free.fr/222.htm
|
| Нед Сеп 28, 2025 11:09 pm |
|
 |
|
TheHungry
|
Дай линк да видим , ама до колко са истински ? Mакар че преди година си купих от UK за моя MSO4104 нови 4 броя 250 MHZ за без пари , но те са специфични и не влизат другаде пък и имат конфигурационен ЕПРОМ вътре който си го чете само TEK ( е не са 1Ghz ама тя оригиналната цена само на едната за 1GHZ е $900  )
|
| Пон Сеп 29, 2025 3:02 am |
|
 |
|
itso.t
|
Линк - https://www.ebay.co.uk/itm/226928742234Както вече споменах търговецът е склонен на пазарлъци. Само мога да гадая доколко са оригинални тия сонди. Имам уред който оригинално е окомплектоват с такива сонди. Дойде с една сонда, която е 1:1 с тия от ибей. В днешно време има толкова добри ментета че се въздържам от категорично мнение. Поне не и докато не разглобя някоя сонда за да я разгледам. Ама сега не ми се занимава с такива щуротиЙ...
|
| Пон Сеп 29, 2025 9:55 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ей това е второто голямо животно, трябва да видя и какви приставки спасих към него - че тя всяка приставка е цял, отделен програматор. Тежи по-лошо и от осцилоскоп. http://matthieu.benoit.free.fr/stag_Ecl ... rammer.htm
|
| Пон Сеп 29, 2025 11:02 pm |
|
 |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
А някой пробрал ли е новите отрочета на XGecu след TL886... -> http://forums.xgecu.com/redirect.php?tid=19&goto=lastpost#lastpost? Този Т56 Ако прави всичко написано и за тази цена не мисля, че има какво да го обсъждаме даже и ако на някой му трябва ми изглежда логичният нов избор... до ден днешен стига да е в листата с поддържаните чипове аз с предишните TL886II не съм имал никакви проблеми, та въпроса ми е дали дали някой се е прежалил да купи 
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Пет Окт 03, 2025 9:14 am |
|
|