| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12094 Местоположение: Гьотеборг
|
 Заваръчни апарати - комплекти
Синът проявява някакъв интерес и гледах някакъв пълен комплет на Stanley с маска и т.н. https://www.jula.se/catalog/verktyg-och ... ts-030609/Заслужава ли си като първа машинка такава китайщина, или по добре да не се и опитвам, и да гледам към нещо по-сериозно?
|
| Пон Яну 26, 2026 6:38 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12763 Местоположение: София
|
 Re: Заваръчни апарати - комплекти
Най-лесно за учене е телоподаващо с газ. Уточнявам за газта, защото има такива които работят само с тръбно-флюсова тел, и с тях е по-тегаво. Всеки с практика по запояване лесно би придобил базови умения и с TIG. ММА е най-капризен за учене. Е, за сметка на това изисква най-скромно оборудване. И съвсем общо - купи ръкавици за заваряване. Младежът да не се изкушава да заварява с открити части на тялото - ръце и крака, че ще има страдания. 
|
| Пон Яну 26, 2026 7:06 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12094 Местоположение: Гьотеборг
|
Работни дрехи, рълавици, обувки - няма да има пропуски там. Но питам за машинките, да не опукаме нещо на първият ден.
|
| Пон Яну 26, 2026 7:11 pm |
|
 |
|
syscop
|
Важно - не бива да се пести от маската!
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Яну 26, 2026 7:20 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Затова питам - Stanley, ESAB, каква да е. То може и двете да взема, че и аз ще трябва да гледам поне в началото. Уж са автоматични и т.н., с LCD затвори...да видим.
|
| Пон Яну 26, 2026 7:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30683 Местоположение: София
|
Ами ESAB като марка са доста по-добре според мен, но като им гледам цнеите нещо .... аз ползвам маски на Lincoln, и май-са едно от най-добрите като избор като качество/цена особенно ако не заваряваш постоянно.
|
| Пон Яну 26, 2026 10:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Между другото като говорим за маската, има разлка дали заваряваш с МИГ/МАГ/ТИГ или ММА, демек електрод, при електрода се отделя доста повече енергия и светлинна, и UV и най-вече термична не всяка маска която е ОК за МИГ/ТИГ става за електроди. Също така с електродите си е малко тегаво за начинаеш особено ако няма кой да го учи, но пък научили се всичко друго ще му е лесно. За електроди трябват и сериозни ръкавици, естествена кожа и то дебела, от това по-добро няма. Също престилка пак кожа, и пак дебела, за начало е ОК, иначе има .. абе забраих как му е името, наметало за краката, но за такова ще му е рано. За MIG/TIG има ръкави от китката до лактите, доста са удобни, но за електрод не знам колко са поелзни, но пак по-добре от нищо, ама то това е по шведско, там не е толкова топло май че ръкавите да са проблем 
|
| Пон Яну 26, 2026 10:16 pm |
|
 |
|
Grubi
|
До електроди да стигнем...засега не мисля.
Имахме и разговор с тенекето по въпроса и забележи как завърши разговора с него, след като му благодарих
"Успех със заварките и прави шева да изглежда като шев, не като писта за охлюви + разни емотикони."
Ти да видиш..., и заварчиците утекоха в канала.
Последна промяна Grubi на Пон Яну 26, 2026 10:33 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 26, 2026 10:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами това от линка си е прост електрожен, поне на мен такова ми показва.
|
| Пон Яну 26, 2026 10:33 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Много си прав, само писанията на кутията им са за заблуждение Ей такова ще е по-добре https://www.tradera.com/item/301808/709 ... vetsmaskin
|
| Пон Яну 26, 2026 10:38 pm |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
3M да добавя към маските, а освен всичко по-горе - обърни внимание и на вентилацията на помещението, ако ще е на закрито.
|
| Вто Яну 27, 2026 12:32 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Да, ще е навес и добре вентилиран, но ще помисля и за това. Имам някакви книжки, ще видим откъде ще почнем да се упражняваме. Аз също никога не съм заварявал. Щеше уж да ходи на курс, ама те искали 18 години. Ще взема аз да отода на курса, но той пък струва колкото електрожена.
|
| Вто Яну 27, 2026 1:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
С телоподаващо е сравнително лесно. Ще изгледате няколко видеа в тубата и с повечко упражнения ще стане. Тествайте си заварките за да видите къде грешите. Важно е да гледате, за това се иска добра маска, ако маската е бавна ще започнете да мижате инстинктивно. Телоподаващото няма енергията на електрода, една от основните грешки на начинаещи е че не разтопяват детайлите, или топят само единия, и може да се получи много красив шев който не държи нищо. Контрол на стопилката е първото нещо за усвояване, не помня така ли се нарича на български, pudlle или pool control е на английски.
|
| Вто Яну 27, 2026 2:30 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12763 Местоположение: София
|
При MMA, в момента в който заваряващият започне да различава кое е метал и кое е шлака в заваръчната вана, нещата рязко потръгват.
На телоподаващите не им разбирам. Почти не съм ползвал такова, и засега съм приел, че не мога да заварявам с такова.
|
| Вто Яну 27, 2026 3:15 pm |
|
 |
|
jofcho
Ранг: Популярен
|
|
| Вто Яну 27, 2026 3:35 pm |
|