| Автор |
Съобщение |
|
upr
Ранг: Минаващ
|
 Всичко по 1€ - за чешене на крастата
Няколко интересни неща за чешене на крастата (който я има) от оня, стария свят. Цена - 1€ на брой. Транспортните разходи са за сметка на получателя. Заявки и повече информация - на ЛС.
1.Лазерен диод CQL13A на PHILIPS - 2 броя Има цилиндрична оптика. Ъгълът на разходимост е 0.2 mrad, което съответствува на петно с диаметър 20см на разстояние 1км. Използван е масово в CD и DVD устройства. 2.Голямоплощни диоди ФД7К - 3 броя. Съветска материална част. Има ромбче на корпуса - за тези, които знаят какво значи това. 3.Пироприемник Р261302 на Hamamatsu - 5 броя Пироприемниците са с интерференчен филтър на 4.3μm . Дължината на вълната съответствува на една от линиите на поглъщане на СО₂. 4.Криптонова лампа - 1 брой.
Всички елементи са стари, но девствени.
|
| Сря Фев 04, 2026 2:58 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: Всичко по 1€ - за чешене на крастата
поз 2 и 3 свободни ли са?
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Сря Фев 04, 2026 3:07 pm |
|
 |
|
upr
|
Да. Ако те интересуват, най-добре пиши на лични.
|
| Сря Фев 04, 2026 9:16 pm |
|
 |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12094 Местоположение: Гьотеборг
|
Търдя за бърз фотодиод за видимата област със или без приставка за микроскоп. Ако някой има такова нещо.
|
| Чет Фев 05, 2026 12:24 am |
|
 |
|
upr
|
Koлко видима трябва трябва да е светлината и колко бръз фотодиода? Спектралната чувствителност на фотоприемниците се определя преди всичко от материала на полупроводника и евентуално от филтъра пред него. Силицият най се кефи от близката инфрачервена (0.9-1μm), чувствителността му не е лоша и за червената светлина, но за зелено и особено синьо - по-добре не го търси. Фоторезистирите на базата на GaS са с добра чувсвителност в и около зелената област, но никак не са бързи. Бързодействието е силно зависимо от паразитните капацитети (площ) и от вида на прехода. Добър пример за бързи фотодиоди са PIN фотодиодите. Зарязал съм оптоелектрониката вече повече от четвърт век и затова не смея да давам повече съвети относно свъвременната елементна база.
|
| Чет Фев 05, 2026 1:36 pm |
|
 |
|
upr
|
Корекция на количествата във втора и трета позиция от списъка: 2.Голямоплощни диоди ФД7К - изчерпани 3.Пироприемник Р261302 на Hamamatsu - 3 броя
|
| Чет Фев 05, 2026 1:39 pm |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12763 Местоположение: София
|
Имам интерес към пироприемника на Хамамацу, но не намирам никаква информация.
|
| Чет Фев 05, 2026 4:04 pm |
|
 |
|
upr
|
Криптоновата лампа е резервирана. За подробни характеристики на пироприемниците вероятно трябва да се питат японците. Личното ми мнение е че това не е необходимо. Електрическата схема е като на всеки пироприемник, максимумът на АЧХ вероятно е към да кажем 12Hz, a за интерференчния филтър - трябва да ми вярвате. 
|
| Чет Фев 05, 2026 4:43 pm |
|
 |
|
upr
|
Останаха само лазерните диоди. Навремето ги бях планувал за направата на фазов далекомер, но пусто не остана време. Импулсен направих с някакъв уникален и мощен за онези времена руски лазерен диод и за всеобщо учудване, даже и работеше.
|
| Пет Фев 06, 2026 11:32 am |
|
|