|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:22 am
Бреей каква хубава се оказа тая бира....
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе може и да има изненада тук. Аз преди може би две седмици пих шуменско от двулитрова
бутилка и беше неразличимо от загорката.
Предишния път като опитах - половин, ако не и цяла година по-рано - беше много различно,
мнооого по-негорчиво и възсладникаво. Много добро беше (макар не по вкуса ми, аз ги обичам
горчивите).
Може и някакви ментета да са в обращение, но това неразличимото от загорката си
беше добро, не ми направи нищо на главата и т.н. То и другото не ми направи нищо де.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Окт 07, 2010 1:55 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Откъде да знам какъв вкус имало Шуменско и Загорка в пластмасария? Може и една и съща пикня да се получва в найлоновото пликче, знам ли.
ПИЕНЕТО НА БИРА ОТ НАЙЛОН Е КОЩУНСТВО И НЕУВАЖЕНИЕ КЪМ ПИТИЕТО!
Апропо това важи и за вино, ракия.... и т.н.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 07, 2010 3:05 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Цецо, ако беше казал "всепийно" щях да се съглася но все пак избягвам бензина и водата от локвите
Но наистина по суперите стъкло видях само във Варна и само някои марки а кутийки никъде. Не че имах време да търся, де. Пък и ракийка и винце трябваше да се пие а аз често шофирах...
Иначе тук съм изключително на кутийки щото стъклото бързо пълни боклука 
|
| Чет Окт 07, 2010 6:15 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Хмм... те кутийките нямаха ли отвътре някакво "найлоново" покритие.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Чет Окт 07, 2010 10:30 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Имат! Пръскат ги с лак за да не се разяжда алуминия от питиетата.
|
| Чет Окт 07, 2010 11:36 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е те кутийките са в същата категория като пластмасата, не вярвам да са много тия, дето
приемат кутиите а пластмасовите шишета - не. Кутиите станаха приемливи откак им
измислиха именно някакво пластмасово покритие отвътре преди 30-ина години,
дотогава били имали метален вкус (не съм пробвал но ми е лесно да го повярвам).
Стъклото наистина не пуска нищо, дето да го усещаме на вкус и миризма, та е
най-доброто без съмнение.
Но като знам как едва-едва усещам мириса на пластмаса във _вода_, стояла няколко
дни в такова шише (от бира), и си знам, че не го надушвам въобще под къде по-силната
миризма на бирата, тая работа ми прилича на бръмбари в главата. Нещо като моето
правене на кафе, дето слагам няколко трошчки захар да прелети през тях първоначалната
струя (не съм пробвал но съм практически 100% сигурен, че не мога да различа
кафе правено така срещу инакво - и кво от това, на тия си бръмбари ако не угоди
човек на кои да угажда...  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Окт 08, 2010 7:07 am |
|
 |
|
Цецо
|
Не е само въпрос на вкуса на пластмаса. Според мен проблема с вкуса (поне това което на мен ми пречи) идва от голямото количество в пластмасарията. По принцип бирата е с нейния си вкус максимум до час след отваряне на бутилката (температурата е пък съвсем отделен параметър  ). Голямата бутилка като я отвориш и обикновенно кисне на масата с часове. А пък някой я пият и по няколко дни  В чаша - след 20 до 30 мин. ако не си я изпил - не пиеш същата бира. Отделно че в пластмасарията бирата е много по газирана. Незнам защо го правят, но току що отворена от пластмаса аз не мога да я пия, дере ми гърлото.
А и като цяло - пиенето на бира не е просто наливане с алкохол. То си е удоволствие. И човек не трябва да си притъпява удоволствието за 20ст. или там колкото е разликата. Е ако говорим за 130кг. шоп който на сядане изкърква 3 кила бира, то определено ще му трябват големи опаковки. На мен лично 500г. ми е точната мярка, броя си ги без да се затруднявам  :):)
Освен това аз лично обичам да пия бирата от бутилката или кутийката. Не е много хигенично, ама така ми е приятно. А в пластмасата това не ми се получава....
Относно пластмасата в алуминиевите кенчета - със сигурност има някакво полимерно покритие отвътре. Ама не му усещам вкуса, явно е по малко реактивно от стандартния найлон на шишетата.
Съвсем друг е въпроса, че по непонятни за мен причини, в кенчетата им субстанция която е най-качествена като вкус. Не е само за бирата - пробвайте кола от кенче, от стъклена бутилка и 2литра пластмаса. Има съществена разлика. И с другите безалкохолни е така. Едно време кенчетата бяха само за износ и по курортите, айде тогава ясно що е била по качествена. Ама сега да правиш два отделни вида бира и да я наливаш разделно....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 08, 2010 10:38 am |
|
 |
|
tgi
|
Е, съображенията за количеството, отварянето и така са очевидни, това и с мене
е така. Аз купувам еднолитровите пластмасови (когато купувам пластмасови де),
и малко повече от половината изпивам аз, останалото жената. Тя все току иска
литър и половина да е - и сега е купила една такава, вече седмица отлежава
в очакване да ми се допие бира - ама това си е неправомерна покупка  .
За кутиите и аз имам някакви наблюдения в тая посока, не толкова че са по-добри
колкото че по- не ми се е случвало да е боклук вътре. Изглежда щото са по-скъпи
опаковките по-внимават с кво ги пълнят, знам ли. Ама оная супер-хубава старопрамен,
дето ме накара да инициирам темата, беше в еднолитрово пластмасово шише... май
толкова хубава бира правена в БГ не съм пил друг път. Помня време от преди 10-ина
години когато дори и кутиите Каменица бяха хубави (а от едно тяхно шише винаги ме е боляла
глава по три дена след това и то яко).
Но ако може да бъде обобщено биропроизводството в БГ то ще е със същото
изречение, дето го слагам на цялата хранителна индустрия тука:
"Всеки път - различен резултат" . 
|
| Пет Окт 08, 2010 10:49 am |
|
 |
|
Цецо
|
А това е 100% валидно и за бирата. Аз затова си харесвам някоя и пия само нея докато я скапат. И после търся друга, а това неминуемо се случва като периода варира от седмица до 2-3 години.
|
| Пет Окт 08, 2010 11:26 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Пластмасовите бутилки за газирано са от ПЕТ. За негазирано са от друг материал. В wiki пише че кенчетата са с някакви епоксидни истории. Така, че няма как аромата да е еднакъв, па дори и съдържанието да е еднакво. Освен това кенчето пази от светлина, за разлика от ПЕТ-а. А и знаеш ли кое къде е кандилкано и на какви температури е седяло докато стигне до магазина.
|
| Пет Окт 08, 2010 6:16 pm |
|
|