Отговори на тема  [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Тъп въпрос за запояване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
bongo_x2 написа:
...Мнооого съм навит да ползвам с газово нагряване ама купешките са скъпи и ми се струва, че няма да са много по-добри от индукционния за запояване освен ако не му се сложи mcu а тогава колко ще струват...

Какво очакваш от газовия? Освен, че е "безжичен" и те прави независим от ток и кабел , друго предмство няма. И не е като индукционен а си е точно като с реотанче. Хубавите газови не са с пламък а с катализатор набутан в накрайника. Останалото е въпрос на мощност и добро оразмеряване, сиреч - божа работа (на китайския Буда). :)

Пет Ное 12, 2010 12:51 am
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
... Хубавите газови ...

Момци :) , я споделете челен опит по тоз въпрос. На 2 пъти купувам пояла от Конрад( към 20 лв. парчето) , доде запалят читаво-мъка,мъка... Газта била не знам ква си,купих от тях газ , уж пречистена (6 лв. шишето) -дръжки... Иначе имам случка дето 220v пояло , беше пуснало фаза на човката и опуках няколко чарка по заземена платка в полеви условия... Е там газовия си е "кирийка" :)

Пет Ное 12, 2010 10:59 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Споделям. Weller --> кеш --> поялник. Финансовата болка е голяма :D (сравнено с китайчовците за по 3 - 4лв.). Удоволствието от това, поялника да не се разпада в ръцете ти, също.
Предполагам, че може да проведеш същата натурална размяна с всеки по-реномирам производител на подобна техника.

Пет Ное 12, 2010 1:31 pm
Профил

Мнение 
Weller, та Weller ...
В службата имаме Weller-и. Човките са им пълна отврат. Приплакаха колеги и им купиха оригинални нови човки, ама и те същия кенеф. Не знам защо така, ама не държат калай - нито оловен, нито безоловен ... Оставя ги на 300 градуса и калая по човката потъмнява и прегаря. После ако не го тръкна в гъбата - забрави за спойка ...

Верно, човките не се скапват (корозират или каквото е там) и изкарват много време, ама е пълна отврат (според мен) да работя с тях ...

Преди 10-12 години си бях купил няколко от българските поялници от ЕлектронИнвест. 220V/65W с терморегулатор в дръжката. Железен поялник :supz: Слагам му китайски човки от по 2-3 лв (режа ги за да ги скъся) и карат по много време. Да не говорим, че човката му е винаги лъскава ... Могат да му се сложат и Weller човки. На времето му бях сложил такава, но бързо я разкарах, поради по-горе описаните проблеми.
Та само не разбрах за какво да се изсипят един куп пари за WELLER, като може и за пъти по-малко пари да си купиш свестен поялник ? (не говоря за снобарщина)

Наскоро си взех от Конрад китайски поялник със станция с LCD за 65лв. Нямам забележки за момента. Единствено трябваше да му калибрирам показанието и както забелязах не трябва много да му се вярва. Той за разлика от българския е 24V и е галванично изолиран.

Пет Ное 12, 2010 4:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Въпрос ма лични предпочитания.
Лично на мен частта "купих си нов, леко го тунинговах, калибровах и ъпгрейдвах" не ми допада.

За българските поялници... Отдавна на съм ползвал, но едни от последните които виждах с "терморегулатор в дръжката" бяха много приятни за работа. Звънва мобилния телефон и поялникът се преселваше във вечните калаени полета... :D Замененият гаранционно, пак така. Няколко пъти. Естествено допускам, че има повече от един модел с "терморегулатор в дръжката" и едва ли всички са толкова недоклатени, но не виждам причина да се явявам в ролята на бета тестер.

Както и да е. Всеки преценява според вижданията си.
Отговорът ми по-горе беше конкретно за газовите поялници.

Пет Ное 12, 2010 11:33 pm
Профил

Мнение 
mitko_el написа:
Момци :) , я споделете челен опит по тоз въпрос. На 2 пъти купувам пояла от Конрад( към 20 лв. парчето) , доде запалят читаво-мъка,мъка...

И моя е от Конрад, на Проскит ,мисля че е този: http://www.stbbg.com/?page_id=21&record_id=7278 . само че е купуван преди поне 3г. и цената беше около 30лв. Пълня го с газ от флакон GOLF (май е турски) купен от магазин за 1лев само дето е 1.5лв/270ml. За поялника пише, че катализатора му е от паладий - мрежичка в накрайника за човки. Та тоя паладий трябва да се "запали" и да светне в червено като жарава. Може да го загрееш предварително със запалка или да поизчакаш 15-20сек и да пуснеш повечко газ. Поялника нагрява добре, само дето дебита се променя от време на време самосиндикално. Аз го ползвам основно като горелка, но съм пробвал и спойки - става да запоиш нещо на коляно, поне 100W развива.

Съб Ное 13, 2010 2:15 am
Профил

Мнение 
emilvtc написа:
Наскоро си взех от Конрад китайски поялник със станция с LCD за 65лв. Нямам забележки за момента. Единствено трябваше да му калибрирам показанието и както забелязах не трябва много да му се вярва. Той за разлика от българския е 24V и е галванично изолиран.

Преди време и аз взех едно китайче като тези в конрад, само че от модела с LED-стълбичка. Даже го взех с още една дръжка, та да не сменям човки в движение, ами направо да включвам другата от конектора. Взех му и резервен нагревател. Според лепенката това трябва да е 24V/48W, което прави 12 ома. Според омметъра едната дръжка беше 13 ома, другата 3.5 ома, резервния нагревател показаше 6 ома, та го сложих него във втората дръжка, и нея гледам да не я ползвам много. Иначе подозирам, че в оригиналния вариант трафа нямаше да изкара много.
Отделно, че температурата се мери с термодвойка, на която студеният край е на 5 см. от нагревателя и като се позатопли дръжката, се вдига и температурата на човката.
На всичко отгоре това малоумие са го защитили срещу копиране, разбирай изтрили са надписите на трите чипа на платката. Като погледнеш изводите, въобще не си личи, че и трите са LM339 :)
Та каквото и да говорим, китайчето си е китайче отвсякъде. За тия пари толкова.

Съб Ное 13, 2010 1:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз като търсих всичко ми излезе в пъти над 30 лева.
Ама тези газовите бавно ли загряват? То тогава си губи смисъла и е по-добре да си го направя. Чаркове и мат'риал имам.

Нед Ное 14, 2010 3:08 am
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:
Аз като търсих всичко ми излезе в пъти над 30 лева.
Ама тези газовите бавно ли загряват? То тогава си губи смисъла и е по-добре да си го направя. Чаркове и мат'риал имам.

Не загряват бавно ,ама имат проблеми с паленето. Тези по-евтините са с външно палене, без пиезо. Имат и проблем с поддържане на дебита - променя се с времето или като го завъртиш в пространството. За мен това си е решение за полето, ако има ток няма смисъл от тях. По-полезни са като горелки -да обгаряш изолация, да свиваш термошлаух, а малки детайли от мед може и с твърд припой да лепиш.

Нед Ное 14, 2010 2:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
При газовите поялници горенето или както по горе е наречен дебит, се променя освен от пространственото положение, още и от околната температура. Влияе се от от намаляването на газта в резервоарчето. Общо взето - капризна работа. Като цяло имат склонност към прегряване на човката. За ненатоварена "полева" работа стават, но толкова. При "по-марковите" тия проблеми не са толкова изразени, но пак ги има. В много от случаите 12V поялник с магнестат е в пъти по-добро решение...

Нед Ное 14, 2010 6:14 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ползвам от няколко години Proskit и съм доволен.
С паленето нямам никакви проблеми, накрайници различни видове.
За полеви условия са перфектни.
(А пък как се свалят процесори с накрайника за горелката :D )

Вто Ное 16, 2010 3:46 pm
Профил ICQ

Мнение 
WDW написа:
Ползвам от няколко години Proskit и съм доволен...

Бате , я дай нишан къв чешит пояло си 'зел . Имах модел с куп екстри, то запалка,контрол за наличие на пламък... Само дето , доде го вкарам в режим да върши работа... :)

Вто Ное 16, 2010 9:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ми обикновените на проскит.
Всъщност купих два - единия беше в кутиика с комплект накрайници.
http://radimexbg.com/index.php?do=show_news&nid=13

Пет Ное 19, 2010 3:41 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 58 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4