Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Честит празник на труда ! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Честит празник на труда !
Честит празник на труда и на международната работническа солидарност на всички съфорумци :D

Цитат:
Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима[1]. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

Ние стягаме официалните тоалети и ще идем да манифестираме. Ако някок има видео да постне от големите манифестации в окръжните ни градове, наслука на всички !

Нед Май 01, 2011 6:14 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Благодаря Пи, аз май съм единственият работник по потник тука.
В занзибарско днес е и празник на цветята и к'во ли не ама времето цял ден бе намръщено и пръскаше и не си направихме разходката с малкия. За щастие го направихме яко на Велик ден и още го държи.
В този смисъл: баба ми винаги бе сигурна, че ако ще цял месец да гърми-трещи на Велик ден времето ще е хубаво. Аз не си спомням обратното пък вече съм на одъртяване и съм далеч от БГ селото.

Иначе: живея до площада и всяка година комунистите вдигат врява на днешния ден, тази година пропуснаха 8O На къде върви света :cry:

Нед Май 01, 2011 9:37 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
По случай празника - работихме :)
Но не съм чула в Плд някой да е манифестирал.....

Пон Май 02, 2011 1:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми в София казаха че са се събрали къде 7000 човека, основно неработещи (над 65 години) :) То горе долу толкова обикалят и Женския пазар по това време :)

Но то за такъв празник - и тоя интерес е даже повече от очакваното....

Пон Май 02, 2011 10:13 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]