Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
като няма хляб - да ядем пасти 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение като няма хляб - да ядем пасти
земеделското министерство направило нечувано откритие - не можем да произвеждаме хляб по БДС ... щото нямало брашно.
достъпното за хлебарите брашно било фуражно. беееее...
нашенското хубаво брашно сме го изнасяли. та ако хлебарите искат да правят хляб по БДС, трябва да си го внесат. не БДС-то, а брашното. и маята. и солта.

за водата - не знам. преди години слушах по радиото интервю с някаква факторка на тема 'чиста вода' - пропуснах началото на интервюто, дали е от екологичното министерство, РИОКОЗ, ХЕИ или к'вото-и-да-е.
та журналистката я пита:
- пият ли софиянци чиста вода?
отговор: "водата отговаря на БДС"
пак въпрос:
- че отговаря на БДС, отговаря. ама аз ви питам, дали е чиста водата.
отговор: "водата отговаря на БДС"
и така няколко пъти, разговор между глух и политик. явно водата (тогава) е отговаряла на някакво БДС.

със сегашните БДС-та съвсем се обърках, а си мислех, че разбирам поне малко от стандарти, били те БДС-та, EN, ISO или ANSI.
обаче
Цитат:
"БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО БДС 12:2010"

ми идва малко в повече. особено, комбинирано с логото на стандартизацията. това показва (1) крещяща некомпетентност; (2) страх някой да се обади и да каже как се прави стандарт.
дори стандартизацията си е затраяла, сакън да не хвръкне някоя шапка.

дали не трябваше да се почне с БДС за политици?

Сря Май 04, 2011 10:10 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: като няма хляб - да ядем пасти
ДедоБоре написа:
....

Тц. Ще стане като с хляба ... :cry:

Сря Май 04, 2011 10:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: като няма хляб - да ядем пасти
ДедоБоре написа:
.......

Вземаш БДС за хляба и само го перефразираш. И вдигаш драстично процента на солта, че много бързо се развалят. :D

Сря Май 04, 2011 11:04 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Няма страшно - ако ще и от Марс да си внесат брашно, мая, сол и вода пак не могат да ти го направят хляба.

Ако видиш какви неграмотници работят във фурните и ще спреш да го ядеш... Особенно пък пролетта и есента въобще не могат да се справят. Лятната и зимната "технология" малко се различават и досега не съм видял един да се справи с прехода. От 20 години съм по фурните и пролетта и есента ставаме луди, щото все се търсят причините в машините. Ама и ние вече знаем какво да правим - даваме си вид че бъзикаме нещо, пък след 2-3 седмици всичко се оправя само :)

А пък за водата... нямам думи - мога да кажа за нашата (за други места нямам преки наблюдения) - мерихме и твърдост - от максимум 8 единици нещо си по БДС?!?!?! имаме 43!!! Доколкото знам в почти цяла България положението е подобно.

И ако не са чувалчетата Puratos с неизвестно за мен съдържание ще ядете хляб ама друг път. Случвало се е да забравят да сложат (скоро беше в една фурна) - всичко отиде за прасетата. Пък недай си боже брашното да не е съвсем бяло - тогава и избелител слагат - не знам какво представялва, ама не трябва да се пипа с голи ръце щото разяжда.

Чет Май 05, 2011 8:39 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен

Мнение 
решението може би е във фурничка за хляб :? (в Русе)
Напоследък все гледам да купувам от една фурна до прелеза до кооп. пазар.
а какво има в брашното по магазините някой знае ли ?
връщаме се към мелницата май :)

Чет Май 05, 2011 9:40 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
аз за първи път видях "хлебарка" 1992 в япония. тогава там нямаше почти никакъв хляб, и местните бели хора му бяха намерили колая да си го правят сами.
на вилата родителите ми си правиха хляб в продължение на десетина години, щото в селото няма фурна, а хляба го караха от съседното село вторник и петък. и двамата вече бяха с чинета и се сещатате какво преживяване е да дъвчеш стар хляб.

и сега си правим хляб в къщи - винаги пресен, вкусен и миришещ на хляб. колкото трябва - толкова.
брашното го вземам от метро. не е най-доброто, ама хляба така или иначе е по-добър от заводския.
един път взехме някаква рента от село - олио и брашно, ама е непрактично. брашното старее и след 7-8 месеца вече не става хубав хляба. олиото - и то получава мирис.
ако някой се сеща за по-добър вариант за брашно - да казва

Чет Май 05, 2011 10:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:

Складираш го като жито и си мелиш веднъж месечно... ;)

Чет Май 05, 2011 11:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
. брашното старее и след 7-8 месеца вече не става хубав хляба

Грешка... Минималното време за отлежаване на брашното е минимум 1 месец. С прясно брашно не става вкусен хляб.

Чет Май 05, 2011 12:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
velio написа:
ДедоБоре написа:

Складираш го като жито и си мелиш веднъж месечно... ;)

Е да, ама трайност до къде година, а ако си купиш парцел 10-15 декара, правиш си план за година напред,
купуваш от Сортови семена житни семенца, ореш, сееш, копаш, жънеш, мелиш, месиш, втасваш, печеш и ядеш :-)
Тук почти всички наши познати си имат фурни за хляб, гола водица е хляба от тези фурни, лапнеш нещо
глътнеш нищо. И в Канада ми се дрискаха с такъв хляб, и той за чеп не ставаше, ама гост, какво да се прави,
похвалих домакините. За мен по-хубав хляв от заводския Карина няма ( оная мацка, якото парче от предаването
Атлас, и тя май се казваше Карина ).

Чет Май 05, 2011 7:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
...
Е да, ама трайност до къде година, а ако си купиш парцел 10-15 декара, правиш си план за година напред,
купуваш от Сортови семена житни семенца, ореш, сееш, копаш, жънеш, мелиш, месиш, втасваш, печеш и ядеш :-)
....

А бе Пи, и тебе и дедото като ви слушам ще взема да си помисля, че бихте се кефили
да комбайнерствате сами хляба си :D :D .

То може и така да е де и не че му намирам нещо ама понеже мене ме втриса от мисълта
само за домакински операции та си се кикотя. Май трябва бая на глад да ме държат - да няма
и от хляба за прасета, дето си го ям само с леко сумтене покрай плющащите уши - та да
почна да се присъединявам към вашия почин.

Ама не съм и толкова далече, де. Жената току ми е сочила някакви хлебоправещи автомати
и засега се отървавам само с присмех ама знам ли кога някой ще и донапълни главата с бръмбари.
Ако вземат, че пуснат и незимен сезон тая година и дедото вземе, че си разходи котора с ляв
волан дотук да пием бира може и да ми погоди тоя номер - то може и сам да си го погодя
като го заразпитвам в тая посока :D :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Май 05, 2011 8:13 pm
Профил WWW

Мнение 
пирев
що си мисля че е важно не само каква е машината ами и какво тикаш в нея.
Та ако канадците и хамериканците тикат брашно от магазина не вярвам да става нещо по различно от това дето си го купуваш от магазина.
а този "карина" не е известен по нашего край.
само че където вляза в по голям магазин (да мога да си пипна преди да купя) ами то хляба по мек от дунапрен 8O
за какво ми е това ??? пълно с химикали и избелватели :evil: .
ти сега по хамериката какво си гризкаш ???? по ли е добро от карината ? в бг
ето ти тема за размисъл, със сигурност доста е пресилено ама все пак е интересно да се прегледа отгоре отгоре ..
http://www.dnes.bg/redakcia/2011/05/05/ ... 17913,play

какво става във фукушима ? напоследък нищо не се чува по темата !!!

Чет Май 05, 2011 10:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
zax написа:
пирев
що си мисля че е важно не само каква е машината ами и какво тикаш в нея.
Та ако канадците и хамериканците тикат брашно от магазина не вярвам да става нещо по различно от това дето си го купуваш от магазина.
а този "карина" не е известен по нашего край.
само че където вляза в по голям магазин (да мога да си пипна преди да купя) ами то хляба по мек от дунапрен 8O
за какво ми е това ??? пълно с химикали и избелватели :evil: .
ти сега по хамериката какво си гризкаш ???? по ли е добро от карината ? в бг
ето ти тема за размисъл, със сигурност доста е пресилено ама все пак е интересно да се прегледа отгоре отгоре ..
http://www.dnes.bg/redakcia/2011/05/05/ ... 17913,play

какво става във фукушима ? напоследък нищо не се чува по темата !!!

Тук ми харесва грузински и арменски хляб. Грузинския е тънък, плосък и кръгъл, като много прилича на външен вид на
българска баница. Хляба можеш да го пипкаш колкото искаш, почти навсякъде е опакован в найлон и 99% нарязан, което
ме отвращава ( нарязването ), така изсъхва много бързо, пък и аз обичам да си чупя комати или да си режа дебели филии :-) ,
пък ако ги намажеш с масло и лютеница и случайно поръсиш отгоре си надробено на ситно сирене става мозък.

В Whole Foods понякога има хляб правен по френска/италианска технология, който е досущ като хляба от селската фурна от времето на дедо Тодораки, отгоре с дебела препечена кора. Но тези хлябове са скъпи, 0.5кг е към $3.50, като седнем два такива ни трябват. Обикновено вземаме един италиански Pane Turano Italian Bread $3.50 почти килограм от полския магазин край нас http://shopandsavemarket.com/index_pl.html . Не ми харесва особено, но поради липса на по-добър цена/качество мачкаме него.

Ето как изглежда Карина: http://www.potv.bg/uploads/otherImage/f ... 8307619832 :)

Пет Май 06, 2011 2:01 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз отдавна се заглеждам по хляб-машините, вече и евтини станаха, не заради друго а защото си купувам хляба вечер когато хубавият е свършил и доста често само заради него трябва да мина по доста неприятни за каране улици. Но кофтито на тези машини е, че са почти твърдо програмирани и за да стане хляб трябва да сложиш двете пакетчета на производителя (чел съм съдържанието на някои и косата ми стана като на пънкар) и само да добавиш вода :)

Както вече споменах, тук ми е широко около врата щото ако си познавач можеш да намериш хубав хляб дори вечер. Но в БГ направо си струва да се експериментира.

Съб Май 07, 2011 10:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]