Отговори на тема  [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
дойде ли време да учим китайски? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цецо написа:

А ако сложиш miro и tgi в един екип, кеча по телевизията ще ти се стори балетна постановка. :)

Заблуждаваш се заради форума... на живо нещата са по-различни. Срещали сме се с tqi, даже замалко не се забъркахме в общ проект.

Разногласията на живо се решават много по-бързо, а и то когато се работи в екип обикновено има субординация и се знае кой взема решенията.

Виж ако трябва да сме партньори на равни начала ще е голям зор... В смисъл не че сме много различни, напротив повечето неща които ме дразнят в tqi ги има и у мен за съжаление. И може би заради това съм по-емоционален. Предполагам изглеждам като пушач, който се опитва да ги откаже и се заяжда със всеки който пуши наоколо... По-агресивен съм и от непушачите, сори. Ако успея да се преборя със собствените си вредни навици сигурно ще съм по-толерантен към останалите, а дотогава надявам се да ме изтърпите ;-)

Пон Май 09, 2011 11:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
relsys написа:
Tisho написа:
relsys написа:
Става въпрос за пълнофункционален компилатор на Паскал за Н8 на Hitachi.

Е това вече е извратено... :? 8O

Не е, бе. Все едно си джиткаш на борландския турбо.

Всъшност като се замисли човек за H8 ако го ползваш сериозно май е най добре да си направиш компилатор за него(предвид наличните и струващи по няколко торби с пари)...

Пон Май 09, 2011 11:34 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение гхкг
Tisho написа:
relsys написа:
Tisho написа:
relsys написа:
Става въпрос за пълнофункционален компилатор на Паскал за Н8 на Hitachi.

Е това вече е извратено... :? 8O

Не е, бе. Все едно си джиткаш на борландския турбо.

Всъшност като се замисли човек за H8 ако го ползваш сериозно май е най добре да си направиш компилатор за него(предвид наличните и струващи по няколко торби с пари)...

Ами да, ползва се сериозно, и освен това преди 10 години не е имало компилатори за него, и човекът се хванал и си написал. И сега толкова години по-късно, гледам, че все още си изчиства това-онова по компилатора. Та може да се дава малко по-скромно със сроковете, щото и ние ядеме бонбонки тик-так.
Но най-важното според мен е, че е писан изцяло на Турбо Паскал и буквално всеки програмист може да седне и да продължи делото. Докато tgi като го нашляпа на някъф си асемблер, иди после се оправяй.

Иначе не ритам срещу никой. Дори може би аз най-много уважавам труда на всеки /за разлика от присмеха относно моя труд/. Но все пак е важно и другите да могат да схванат за к'во иде реч.

Пон Май 09, 2011 11:53 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
компилатора/асемблера е инструмент - нещо като чук, отвертка, клещи.
един винт може да се забие с клещи. по-добре се забива с чук, ама най-добре става с отвертката.
разбира се, чудесно би било да имаш всички инструменти в чекмеджето. обаче е адски скъпо.

далеч по-важното е какво ще очукваш или къде ще завинтиш винта.
какво ще се получи от това, и (за съжаление) на кого и за колко ще го продадеш.

от тук нататък има 2 подхода:
- чукаш с клещите (ако може клещите да са на някой друг), продаваш и закриваш фирмата, докато бараката не се сринала.
- събираш инструменти, проектираш внимателно бараката, пазиш чертежите 20 години, държиш на склад критични материали. ако се разклати бараката - реагираш веднага с ремонта.

втората схема е много трудна. и като че ли не е актуална в момента - много малко форми устикват все още.

за китайците не ми се говори...
верно е - много са. няма никакъв проблем да наредят 1 милион павета за един ден - събират един милион китаеца на площада и всички слагат по 1 паве.
за сега главната им грешка е, че си мислят че и с мисленето е така - ако нещо трябва да се измисли за 6 месеца, събират 5000 души и трябва да се измисли за 1 месец.
ама на едно бебе винаги му трябват 9 месеца, независимо колко баби ще бабуват. ама рано или късно ще влязат в час с мисленето.

другия проблем е наглостта и високомерието. за съжаление, това не е проблем само на една нация или личност.
схемата "всички лъжат всички" е във вихъра си в момента. докога ще продължи? колко още може да се срути света? ще учим ли наистина всички китайски?
китаец с имперско поведение ще е нещо невиждано досега в света. и ще е много неприятно, да знаете.

Пон Май 09, 2011 12:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Че tgi е чешит от класа е ясно. И че не търпи говорене "на въпреки" е още по ясно :):):) Познанията му, особенно в неговата си област са вън от съмнение.

Ми предполагам, че изглеждам чешитест на повечето хора. Не е вярно, че не търпя да ми се противоречи.
Дразня се само, когато ми се губи времето с глупости, т.е. трябва да обяснявам и да чакам да ме разберат
когато отсрещната страна много добре знае, че не знае какво говори.

Цитат:
Ама да ме извинява - ако си търся работници, ако и да съм сигурен, че знае и може много, никога не бих го взел. Способността му за работа в екип е напрактика нулева :) Общностната му култура куца яко.

Не бих се и кандидатирал. Чуя ли някой да ми говори за "екипи" и т.н. бягам. В такива ситуации само се
имитира работа. Това, което намираш (и много други подобно на тебе, това е масовото разбиране
в момента) "липса на общностна култура" е просто нежелание да си губя времето. Ако ще съм
в общност, в която 90% от времето ми минава в изчакване на по-бавните да загреят, не я ща.
Ако им стига акълът, че е по-практично/изгодно за другите да не ме бавят, има някакъв шанс.
Бивал съм и в двете ситуации. Тия, на които им стигна акълът да не ме бавят през цялото
време станаха милионери - през моите продукти. Бяха мъртъвци пред погребване преди да
се появя аз.

Цитат:
Макар, че като се замисля, то по-голяма част от способнити инженери, които познавам са така - вълци единаци. Знаят много, но събереш ли ги накуп нищо не става. Което е жалко и вероятно затова други нации дето не са нищо особенно, но са екипни като мравки все ще ги гледаме отзад.

Нищо жалко и нищо различно между нациите няма тук, познавам немалко от всякакви националности
и ако имат съпоставими умения вярвай ми, имат и толкова съпоставими "липса на общностна култура".
Разликата е, че в БГ жабите не си знаят гьола, т.е. тия без уменията искат и те да са толкова важни колкото
тия със - резултатът е, че всички са еднакво маловажни, т.е няма печеливш, губят само тия с
уменията а като следствие губят и тия без щото няма откъде да падне нещо и до тях.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Май 09, 2011 8:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Разликата е, че в БГ жабите не си знаят гьола, .....

Важното е, че кифлите си знаят Мола.... :lol: :lol: :lol:

Пон Май 09, 2011 8:42 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Изображение

Прикачени файлове:
021.jpg
021.jpg [ 72.29 KiB | Прегледано 1554 пъти ]

Чет Май 12, 2011 1:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
това лято на морето си говорих с едни руснаци ... казаха че в техния далечен изток всичко е превзето от китайци, търговията те я въртят, руснаците при първа възможност се местят в европейската част а там неизвестно как се появяват китайци наверно минават по някакви канали границата а после с подкупи си осигуряват документи и така сега в момента каза че около 30-40% от населението в по-големите градчета там са китайци и това сериозно вече безпокои хората наверно тази картинка е закачка в тази насока

Чет Май 12, 2011 4:43 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Само, че това не са китайци, а така наречените таджики ... в Москва вечер съм се прибирал към 01:00 без никакви грижи ... виж, тези хора по това време и носа не могат да си покажат.

Чет Май 12, 2011 4:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Private написа:
И после ККП ще дойде тук да вдигне фабрики, а децата
на някогашните учители ще бичат на конвейера, справка:
китайската монтажна линия в Ловеч.
Същото и с обработката на плодородната земя...

Цитат:
> Китайци искат да обработват наши ниви

Китайски инвеститори искат да обработват
100 000 декара земя в Северозападна България,
съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Един от коментарите в dir-a:

Цитат:
НАЙ-СЕТНЕ.
Ще стане така както си му е реда - който няма сили
да оноди булката си - съседите ще дойдат да помагат...

Пет Май 13, 2011 6:55 pm
Профил

Мнение 
3aek написа:
това лято на морето си говорих с едни руснаци ... казаха че в техния далечен изток всичко е превзето от китайци, търговията те я въртят, руснаците при първа възможност се местят в европейската част а там неизвестно как се появяват китайци наверно минават по някакви канали границата а после с подкупи си осигуряват документи и така сега в момента каза че около 30-40% от населението в по-големите градчета там са китайци и това сериозно вече безпокои хората наверно тази картинка е закачка в тази насока

Ами не е само там, на невероятни места ще ги видиш :)
Като ходихме на круйз до островите около нас на единия Ваноату се казваше, дето уж само местни живеят а доста жълти магазинери имаше и си продаваха жълтите стоки, и това се води 3-ти свят.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Май 14, 2011 4:40 am
Профил

Мнение 
Достатъчно е човек да отиде до Илиянци и ще ги види. Кой би повярвал, че Третата Световна няма да се води с термоядрени оръжия, а с два чифта чорапи за левче.
Изображение

Съб Май 14, 2011 4:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
В смисъл не че сме много различни, напротив повечето неща които ме дразнят в tqi ги има и у мен за съжаление.

има ги у всеки, разликата е че другите се контролират.

Цитат:
Макар, че като се замисля, то по-голяма част от способнити инженери, които познавам са така - вълци единаци. Знаят много, но събереш ли ги накуп нищо не става.
тоя въпрос със работата в екип е интересен. според мен цялото това велико и прехвалено умение за работа в екип се свежда само до едно - да не се мислиш за по-велик отколкото си. тоест, напълно съм съгласен с това което тги каза че разликата между българина и тия дето умеят да "работят в екип" е само в това че всяка жаба си знае гьола. за това дето българските инженери знаели много но събереш ли ги на едно място нищо не ставало, не съм много съгласен. най-добрите двама трима които познавам нямат проблем със самонадценяването. останалите знаят много но не умеят чак толкова много и естествено че няма как да бачкат в екип, щото си мислят че по-добре ще проектират нещата и им е гнусно да следват "тъпите" схеми които им спускат отгоре. обаче както и друг път съм казвал, с качествени части и баба знае, истинския майстор се познава по това че умее и с некачествени. та дори с българския материал талантливите ръководители се оправят, разбира се това не става със сляпо прилагане на западните модели на работа.

Съб Май 14, 2011 9:08 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 103 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7