Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
LPC1313 и ADC 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение LPC1313 и ADC
Надявам се да не са празни приказки ...
• 10-bit successive approximation Analog-to-Digital Converter (ADC).
• Input multiplexing among 8 pins.
• Power-down mode.
• Measurement range 0 to 3.6 V. Do not exceed the VDD voltage level.
• 10-bit conversion time ≥ 2.44 μs.
• Burst conversion mode for single or multiple inputs.
• Optional conversion on transition on input pin or Timer Match signal.
• Individual result registers for each A/D channel to reduce interrupt overhead.
или казват че гарантиран верен резултат след препоръчитени 11 клока при макс 4.5 MHz на APB bridge шината. За сега нямам наблюдения при по малко ...
По принцип ми е много по лесно ако някой подскаже как се държи ADC-то на тва чудо , при какви настройки работи най бързо и стабилно... :D

edit :
Код:
This field selects the number of clocks used for each conversion in Burst mode, and the
number of bits of accuracy of the result in the LS bits of ADDR, between 11 clocks
(10 bits) and 4 clocks (3 bits).

number of bits of accuracy of the result in the LS - е тва ме побърква.
Означава ли че ако избера 8 клока ще имам верен резултат до 7-ми бит на 11 битовия цял резултат, или ще имам верни 7 бита на 7 битов краен резултат.
Или означава ли че при сетване на тези битиве clks в AD0CR регистър, променям резолюцията на измерването.
Не мога да им свикна с усерменуалите :x , точно кво ми требва не го казват, или ако го пишат ... требва да гадая.

Съб Май 14, 2011 5:36 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: LPC1313 и ADC
RM написа:
number of bits of accuracy of the result in the LS - е тва ме побърква.
Означава ли че ако избера 8 клока ще имам верен резултат до 7-ми бит на 11 битовия цял резултат, или ще имам верни 7 бита на 7 битов краен резултат.
...

Това всъщност какво те бърка? Разликата за теб между двата случая ще е просто в маскирането/шифтването на резултата.
Досега съм ползвал това АЦП само като 10 bit. Не съм проверявал какъв ще е резултата в регистрите ако променя настройките за по-ниска резолюция. Но мисля че не те бърка толкова много. Така или иначе имаш 7 бита при 8 клока, а как ще са разположени в регистрите не е ли просто подробност. Която лесно ще установиш опитно ;)
По важно е да знаеш за това АЦП, че на входа няма семпъл енд холд.
Друго с което ще се сблъскаш е че трябва да направиш компромис някакъв с кварца който ще използваш. За да постигнеш скорост близка до обещаните 400 kSPS ще трябва да направиш компромис с клока на ядрото.
Няма DMA...
А как ще четеш данните от регистрите е бял кахър, IMHO.

Съб Май 14, 2011 7:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Track-and-hold - по принцип не ми харесва тва чудо ... но в документацията не пише нищо подробно.

Съб Май 14, 2011 7:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е недей да бъдеш толкова принципно негативно настроен.
Това АЦП е същото като при останалите ARM процесори на NXP от появяването на първия LPC2106 още. От тогава досега всичките му бъгове са изчистени има малко подобрения дори :D
Не знам за каква толкова критична задача ще го ползваш, но изненади няма.
Вярно не е много подробно описанието в документацията, но пък и нищо засукано няма около това АЦП.
Обърни внимание на това:
Цитат:
Note: if the ADC is used, signal levels on analog input pins must not be above the
level of V3A at any time. Otherwise, A/D converter readings will be invalid. If the A/D
converter is not used in an application then the pins associated with A/D inputs can be
used as 5 V tolerant digital IO pins.
Warning: while the ADC pins are specified as 5 V tolerant (see Section 6–2 “Pin
description for LPC2141/2/4/6/8” on page 68), the analog multiplexing in the ADC
block is not. More than 3.3 V (VDDA) +10 % should not be applied to any pin that is
selected as an ADC input, or the ADC reading will be incorrect. If for example AD0.0
and AD0.1 are used as the ADC0 inputs and voltage on AD0.0 = 4.5 V while
AD0.1 = 2.5 V, an excessive voltage on the AD0.0 can cause an incorrect reading of
the AD0.1, although the AD0.1 input voltage is within the right range.

Това е от документацията на LPC2148. В user manual-а на LPC1313 не го виждам този текст, но аз бих го имал предвид и при тези MCU-та.

Съб Май 14, 2011 8:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]