|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: никога не ползвайте DHL
Де да беше толкова просто всичко. Явно не си имал достатъчно работа с тях. Почти съм сигурен, че са го _прекарали_ да плати застраховка за 500 вместо за по-малко. Не с пряка лъжа, просто като видят, че човек няма опит в надлъгването с тях го подвеждат. Парил съм се. Въобще хубаво е човек да търси грешката в себе си но тя не винаги е там. За съжаление, колко по-лесно би се живяло ако беше така.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 09, 2011 12:08 pm |
|
 |
|
3aek
|
за морски транспорт цените не съм гледал напоследък но там нещата търпяха преди време големи вариации нагоре надолу по едно време 20' контейнер бе стигнал цена $3000 а като настъпи кризата 2008 и товарите им спряха но трябваше да плащат на екипаж караха и по $800 на контейнер за групажите цените бяха към $100 на кубичен метър ако си спомням добре, защото там е въпроса какво може да наблъскаш в обема на контейнера
|
| Пет Дек 09, 2011 12:18 pm |
|
 |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
За всякакви такива случаи на нехайство и грабежи от страна на тия фирми пишете оплаквания директно в централата на въпросната фирма, с подчертано дебел текст, как никога повече няма да се сетите за тях и как ще разпространите случая до възможно колкото се може повече хора и фирми, и че ако не вземат мерки ще се обърнете и към медиите. Има голям ефект. След едно такова оплакване (че клиент от Дубай получи пратката си чак след 3 седмици вместо след 3 дни), от централния офис на UPS ме затрупаха с куп извинения, и за капак ми върнаха всичките 495лв. които бях платил за транспорта на пратката до Дубай  Тук в местния офис на UPS бяха безкрайно учудени, че са им наредили да връщат пари, но това не им попречи да си направят устата да ги "почерпя" като ми върнели парите. За което пък след като ги получих, аз им показах конфигурация от три пръста с преобладаващ среден. Факт е че всички фирми са с надути цени, но все се оправдават че заради високите цени на горивата и не знам си още какви измишльотини. Така TNT на 2 пъти ме изпързаляха с цените на 2 пратки и повече не се сещам за тях. Отправяме им запитване за конкретна цена на конкретна пратка до определен адрес. Получаваме приемлива цена, а след време идва ф-ра за цената *2. Следва разгневено обаждане, защо така, а отговора беше, че цената която дали, била без ДДС, без включена такса гориво, без летищни такси и т.н. Това 2 пъти подред се повтори, явно им е запазен номер. Оттогава не съм ги търсил, но пък те няколко месеца след това продължаваха да звънят в офиса, дали нямаме нещо за изпращане, като все предлагаха "атрактивни" цени. Които бяха толкова атрактивни че са двойно повече от на някои други фирми ... DHL и те са същите. Колкото пъти се е случвало да ги питам за някаква пратка, цените винаги са убийствено високи 
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Пет Дек 09, 2011 2:20 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аааа, аз не съм казал, че точно DHL са виновни - просто разказах какво беше станало единствения път, когато съм ги ползвал. А иначе tgi e прав - не може куриера да не предупреди изпращача какво ще се случи, когато застрахова пратка за извън ЕС на стойност над 10-на пъти по-висока от реалната и цена  .
|
| Пет Дек 09, 2011 3:52 pm |
|
 |
|
741
|
На tgi версията е малко по-различна, според него DHL нарочно са прелъгали твоя човек да пише 500 вместо 40. Което аз лично трудно го проумявам що да го правят, след като така или иначе и в двата случая съвсем официално им дължа минимална застрахователна премия като за 1000.
А че трябвало да го предупредят какво ще стане, ако излъже със стойността - откъде накъде. Предполага се, че попълваш документите с истински данни. Отделно, че ако се усъмнят за надзастраховане, ще платят само истинската цена, стига да могат да я докажат, независимо, че си застраховал за повече. Ама това хората масово не го знаят и го разбират евентуално чак ако се изгуби пратката и се наложи да им я плащат.
|
| Пет Дек 09, 2011 4:20 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ако те застраховат за $500 без ти да знаеш, след като си обявил стойност за $40 в придружаващи документи, значи са те прекарали. За мотивацията им може само да се гадае, често е за пари но не винаги, светът е сложно устроен. В типичен сценарий биха ти пробутали въпроса дали имаш нещо против не тоя а оня най-изгоден план в момент, когато не можеш да им обърнеш внимание (зает си да лепиш нещо по пакета или да търсиш нещо из чантата си и т.н.) по начин подразбиращ, че е чиста формалност защото е очевидно в твоя полза (и с такъв тон), та да не се усетиш и си готов. Правят го и им е част от "бизнес" модела - на тия в БГ. Невъзможно е да работят по тоя начин в Германия например, ще го отнесат на първия ден още. Разбирам, че ти е трудно да си представиш, че по света ако някой успее да те прекара вината е негова - а не на твоето невнимание - но извън БГ има цивилизовани места където е така, колкото и странно да изглежда оттук  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 09, 2011 5:20 pm |
|
 |
|
nik
|
пичове, не се карайте, застраховката няма нищо общо, най често тя е паралелно с даден тип услуга, примерно всяка експресна доставка до 20кг в цената на доставката влиза и застраховка, която ще изплати до определена сума компенсация ако се загуби, съответно при доказване на цената на съдържанието
това обаче няма нищо общо с обмитяването, просто в БГ минтици смятат като в селската кръчма, ако има начин и датата в горния ъгъл на документа и нея ще ти обмитят, номера на фактурата, недай си боже да пише сериен номер на продукта, сумират всичко, после мито после и на митото ддс и ако посмееш да питаш защо ще те овикат и изгонят и това добре ако се опитат да смятат, щото може и да го захвърлят в някой ъгъл, или примерно рутер за 50 евро да го отворят с отварячка за консерви... като консерва... нямам думи просто
а куриерите.... нали българи работят... какво се чудите.... в един цирк играем знаем си номерата, нищо изненадващо
|
| Пет Дек 09, 2011 8:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ха, ми на мен онзи ден ми идва оферта за 7 ptz камери които идват от китай , цена 1600 долара, за сущата цена ми идват още 100 от същата фирма но от завода им а тайван, и двете с dhl, с друг спедитор това от тайван падна на половина.
|
| Пет Дек 09, 2011 10:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пратката беше придружена с фактура, която казваше, че платката струва 40евро. Така че не знам кой е за бой. Аз с тая фактура се опитах да покажа на нашите митничари, че трябва да я обмитят на 40 а не на 500 и оня на гишето ми вика - значи ако изчезне искаш 500 евро, ама като ще плащаш мито искаш да е на 40. Няма да ти мине номера, ще плащаш като за 500. И тогава вече им казах да го духат и да си я връщат в Германия  .
|
| Съб Дек 10, 2011 12:36 am |
|
 |
|
tgi
|
Ей, поне това безобразие с митничарите между БГ и Европа поне засега го махнаха (дано се удържат афро и афросъюз де). Кво му е била работата на тоя тъпанар да разсъждава над застрахователна стойност иди разбирай. Има фактура, ако се съмнява в автентичността/верността и има си процедури, баси самодееца. И повечето са такива, само ги остави да си разиграват коня и отиде тя.
|
| Съб Дек 10, 2011 12:44 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: никога не ползвайте DHL, така е те са най мизерната фирм
DHL са най мизерната фирма на света, веднъж пратих по EMS застрахована пратка от тук до БГ и не знам по какви неведоми пътища се достави чрез тях, имах 1001 разправии с тях точно заради застраховката, някак си бяха омазали документите и искаха да се плати някакво колосално мито и ДДС на пратка от 30лв. Тия тук имат по 1 офис в град дето е по голям от София. Аз просто ако има как винаги ги избягвам че са супер неграмотни и имам само разправии с тях.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Дек 10, 2011 3:36 am |
|
 |
|
tgi
|
Неграмотни те, грешките им все в една посока, крадци противни.
|
| Съб Дек 10, 2011 5:05 am |
|
|