Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Wind Energy 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Wind Energy
Цитат:
"There are currently no operating wind energy power plants in Bulgaria, but a wind energy potential of about 2,200-3,400 MWe exists for the country, according to the Bulgarian Academy of Sciences."

това е извадка от малко поостарял доклад на име "An Energy Overview of the Republic of Bulgaria", който се намира на страницата на министерството на Енергетиката на Щатите (междо другото доста му е смешна интродукцията).
Пълният текст: http://www.fe.doe.gov/international/CentralEastern Europe/bulgover.html

Доколкото проучвам въпроса на територията на страната вече има инсталации (макар и единични от порядъка на половин мегават) а и се намират фирми доставчици на станции втора ръка:
http://atm-windpower.com/for_us.html
www.energoconsult-bg.com/service_bg.html

Това което ми прави впечатление е:
1. потенциал за 3,4ГВ което са 7% по думите на един от професорите ми от световната "продукция", което за сравнително малката територия на страната звучи впечатляващо.
2. Цената на един WindMaster 750kW на една от страниците e 110ke, което си е смешна сума (новичките от порядъка на 1MW са по милион и нагоре) вярно че машината е на 10г, и ако не дават гаранция.... става една, но въпросът е принципен.
А ето тук малко информация по въпроса със субсидиите http://www.starton.150m.com/grants.html
В Германия се подготвят до 2030 да ударят шалтера на атомните електроцентрали и понеже все повече ще се затяга контрола на СО2-то алтернатива остават "източници" като вода, вятър и олио :D последното хич не е шега. По/големите хотели си имат дизелови генератори, направо от кухнята се носят тенджерите с употребяваното олоио.
За в момента най-благоприятна е комбинацията поле със слънчоглед и в него "набучен вятърния парк". Инвестицията е солидна но фондове има, а и обработваемата земя у нас е без пари... с пестене от закуски няма да стане... но просто така се замислих, а и лекциите напоследък станаха доста интересни, струва си човек да отдели повече време за четене по материята. :) [/quote]

Пон Окт 24, 2005 7:26 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Значи ще го кажа простичко , защото и нямам познания в тази област , но ... единствената причина поради , която не съм си сложил такова нещо (място ще се намери) е защото няма финансови средстава (говоря за лична употреба или на няколко апартамента).

Иначе в Люлин 5 4 3 2 1 говоря за бул "Добринова скал"а, където се качва тролей 6-цата е*ати вятъра , почти нон стоп духа вятър и наинста силен.

Значи са които знае ще допълня - вярвя си по бул, не му знам името където е тролей 7-цата духа вятър силно, това във ветровит ден говоря. Завих и тръгнах по Добринова скала щеше да ме отнесе, не се майтапя !

Защо има такъв вятър. - щото поглеждаш напред или влявао / вдясно зависи накъде си тръгнал :) и ще видиш околовръсното и после ... софийско поле ... няма какво да го спре тоя вятър !

За голям проект ->там забиват 100 вятърни генератора цяла софия ще оправят 8)

едит: знам че ти търсиж още информация, обаче реших да пиша

и още нещо , което е факт от както човек го има : енергията ни бие по главите (слънце, вятър, дори дъжда и т.н , и т.н, и т.н.)

Пон Окт 24, 2005 7:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Средната скорост на вятъра на височина 10м трябва да е >= 4м/с за да има начинанието смисъл (от икономическа гледна точка) понеже съм от Бургас, тези 4м/с ги има със сигурност, че и нагоре, крайбрежието е идеална цел, Сливен също се слави с "ветровете си", явно и софийско поле е благоприятен терен.
Реших да спретна една малка презентация и утре ще пиша до БАН и министерството на енергетиката за източници на информация. Виждам има и частни фирми които правят замервания, но предполагам ще ми откажат такава информация... но пък от опит глава не боли :?

Пон Окт 24, 2005 8:07 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Може би си струва да се прочете и написаното в тази дискусия:
http://forum.setcom.bg/index.php/topic, ... #msg162538

Пон Окт 24, 2005 10:03 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Не нужно вятъра да е много силен. По-важното е да е постоянен. Тези големи генератори обикновенно имат средна скорост на въртене около 8об/мин., което е нищо. Можеш да седнеш на лопатата и да се возиш :D Това се прави с цел да не внасят смущения с инфраниска честота, да няма свистене, а също и да не са опасни за птиците например, че природозащитниците - мале, мале :axe:
Ей тук има една карта на вятъра в БГ: http://www.mikron.hit.bg/windpower.htm

Пон Окт 24, 2005 11:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Лупус дискусията е интересна но има и доста недомислици. Един от участниците беше писал, че слънчевите панели нямат бъдеще в БГ поради "недостатъчно слънце". Тези които са пътували из Европа със сигурност са на друго мение. Щом във Франция и Германия е рентабилно... и то не само в южните им части. Друг е въпроса, че първоначалната инвестиция е чук. Навремето е имало проект да покрият част от Сахара, но са ги спрели финансовите проблеми (а може и политически) породени не от цената на самата конструкция, а от цената на транспортната мрежа която трябва да се изгради. При тези разстояния загубите са огромни. Остава да чакаме новите сплави и "нулево-омните-проводници" :) А ядрените електроцентрали изглежда си заминават.
Само един факт да се отбележи, че с вятърни електроцентрали може да се покрие нуждата на човечеството 9 пъти (това относно капацитета, приложимостта е друга тема). Истината според последните ми две лекции :lol: и това което прочетох като доклади е във водните електроцентрали. В Германия 2,6ГВ се осигуряват от т.н. водносилови централи на течащи води. И там обаче има проблеми, една промяна на климата, както се е случило във Франция през лятото не знам си коя година може да доведе до дефицит. Но затова си има и международни спогодби.
Алтернатива или по-скоро помощно средство са подязовирните електрически централи, там се гарантира известна независимост от климата но те пък вече не са толкова екологични, а и струват много.
Решения има всякакви, в щатите има дори вълнови и приливо-отливни електроцентрали (първите са по-скоро "бъзикнеме работа", от втория тип има една доста внушителна, ако не се лъжа е във Франция даже, но може и да селъжа)
Стив, можеш ли да ми пратиш снимката на мейла, че не нямам достъп до хит.бг
А този който беше казал че в БГ бъдеще имат маслодайните култури, явно не е далеч от истината. Ще се минава на Еко-Дизел май. Е поне улиците ще ухаят на вкусно :D

Вто Окт 25, 2005 12:48 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]