|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:00 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
Как бихте сложили GPS на птица.
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Как бихте сложили GPS на птица.
Правя нова тема, защото "нацапахме" на marcuka68 темичката: viewtopic.php?f=4&t=9657Първо искам да отбележа, че не ме кефи рекламата на Виваком за бипъра. В рекламата постояно се изтъква, че можеш да си следиш детето постояно. Това не е така, следиш му телефона и докато се кефиш как на картинката показва, телефона му е в чантата в училището в това време може би му изтича кръвта в някое дере. Тази технология дава само фалшива сигурност на родителите и въобще не им решава проблема със сигурността на децата. Та стига рантване, време е за малко конструктивни предложения. Не знам, каква точност им трябва на хората от Зелени Балкани, но си мисля че им стига да знаят дали птицата е в района на едикое си село или дали е в Африка. Когато лети птицата в небето може да се проследи силата на сигнала на доста повече станции от колкото ако си на земята и от там да се триангулира къде се намира птицата с точност около 100 метра при 80% достоверност. В Африка предполагам, че няма толкова много GSM клетки и точността много ще пада, но ще може да се проследи от къде минава. Та си мисля, че устройството трябва да е леко и евтино, за да се може да се сложи на повече птици. Ако се спести от GPS модул с антената и се направят 2 пъти повече устройства, това ще донесе повече полезни данни от колкото по-малко птици с по-точни данни. Захранване - най-ефективните слънчеви клетки на разумна цена. Има скъпи монокристални има и по-евтини поликристални. С какво напрежение и какъв ток да са трябва да се определи опитно. Ако напрежението им е много ниско няма да може да протече достатъчен ток, за да зареди батерията, ако напрежението е много високо, товава вътрешното съпротивление на клетката ще е много високо и пак няма да протече голям ток. След слънчевата батерия трябва да се сложи интегрална схема за контрол на заряда за литиево-полимерни батерии, би трябвало да е малко чипче. Барията някаква литиево-полимерна, като за моделчетата за хеликопери и самолети, които са оптимизирани да дават голям ток от няколко С. Микроконтролера най-дребния за който се сещам е lpc1102. Платката с най-тънкия текстолит 0,8мм с половин унция медно фолио. И без силк скрин. Представям си го нещо като сандвич. Слънчева батерия, литиево-полимерен акумулатор, GSM модул, платка с F образна антена за 1800MHz на нея. Ако е високо напрежението на акумулатора микроконтролера се буди по на често и прави замерване на силата на сигнала на околните клетки и след това праща SMS с измерванията. Колкото напрежението е по-ниско, толкова се буди през все по-дълги интервали. Всичките SMS-и достигат до един сървър и той изчислява предполагаемите координати спрямо силата на сигнала на клетките и изпраща по директории в ххх.kml файлове да го гледат хората през Гугъл Земя.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
Последна промяна ike на Съб Яну 28, 2012 10:37 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 27, 2012 7:35 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Как бихте сложили GPS на птица.
Предлагам да мислиш като птица, не като инженер. Проблемът ти на първо място е не как да решиш техническата част, а как да направиш така, че птицата да не се оттърве от това устройство. Разбира се прави се с пръстен на крака - не ми е ясно къде другаде може да й го завреш и да не се оттърве от него. А няма да правиш операции, надявам се, за импланти  До тук добре, но трябва да знаеш, че птицата ще се опита да го унищожи като за начало с човка, защото това нещо се е закачило за нея! Т.е. забравяш идеята със слънчеви батерии - не виждам как ще защитиш повърхността. Предполагам те е кълвала кокошка След това - все пак ще го закачаш на птица! Не е товарен самолет... Ще трябва да минимизираш всичко до нещо с размерите на гайка 10-ка за средно голяма птица, или малко повече за сериозните птици. С повече желание можеш да го докараш като гривна с по-голяма площ, но все пак не толкова, че да пречи на животното. Ама пък определено не трябва да тежи, хайвана ще се чуди какво го дебалансира. Иначе казано - изясни си тия неща, после си намери микро-батерия - като свърши, свърши, най-ниско консумиращия спящ контролер в мижав корпус, човек който да ти разясни как точно изглеждат тия устройства, защото ги има - ако може и да ти даде едно да го разглобиш - после се чуди какъв комуникационен модул можеш да захакаш в нещо с тия габарити. Накрая го тури на кантара и се моли да не тежи кой знае колко ... Това не е обикновенна инженерна задача...
|
| Съб Яну 28, 2012 3:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
малко офтопик - Ublox имат някаква технология CellLocate. Интересното е, че модулите направо дават GPS координати. Но не съм си играл да правя опити. Не съм и напълно сигурен дали не е уловка, защото в обясненията се казваше че може да се ползва или външен GPS или тая технология. Просто всички АТ команди за работа с GPS са едни и същи, като се конфигурира кой да е сензора - gsm-a или външния gps. Не може и двете едновременно. Но уловката е, че може би GPS не може да се махне напълно, защото обясняваха че модула се "самообучавал". Предполагам под "самообучение" имат предвид определяне на положението на клетките докато работи GPS-a. После ако се изгуби сигнала от GPS-a (влезеш в тунел/сграда или просто сянка) ползват сигнала от клетките като ориентир.... Има такъв "хибриден" режим при който модула сам си избира кой сензор да ползва.
|
| Съб Яну 28, 2012 10:05 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@ike, Защо не отидеш при Desert Leo и да видиш направеното? Предполагам, че това ще те възпре да се опитваш "да продаваш на краставичар краставици"? 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Нед Яну 29, 2012 12:39 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
ike, мерси за идеите, но си много далеч от истината. GPS модула ми е 2,5g, а цената му наполовина на тази на GSM-модула. Без GPS, устройството ще поевтинее с не повече от 20%. Помисли за покритието на GSM мрежата във височина и точността при позиционирани по клетките в Балкана. Добре, че поне някакво покритие има. Това става в градски условия. Имаме решение за такова позициониране, но по друг проект. Който се интересува от темата, воже да погледне, например това: http://cellphonetrackers.org/gsm/gsm-tracker.phpЗа слънчевите панели говориш на автопилот. Попрочети по темата преди да пишеш. Не се обиждай, но така ще вкараш в заблуждение някой доверчив новак. Ако напрежението на панела е по-ниско от това на батерията въобще няма да има зареждане, а напротив - разряд през панела. Слънчевия панел не може да осигури ток по-висок от тока при късо съединение, който е известен параметър за всеки панел. Затова регулиране на зарядния ток не е необходимо. GSM-модула работи с всяка литий-полимерна батерия, с достатъчен капацитет. Ной-малката с която съм пробвал е 120mAh. Не е необходима непременно батерия за R/C модел. head_up, всички проследяващи устройства за птици се поставят като раница на гърба на птицата. Кълване и опити за освобождаване има, но си има и решение за това, както и за защитата на панела. Тънкият момент е перата да не закриват панела при свити крила. Lupus, какво приложение на това устройство имаше предвид? В окончателната схема добавих и повишаващ преобразувател за зареждане на вътрешната батерия от външна, например литий-тионилхлоридна. Това е вече за други добитъци, които спят на тъмно цяла зима.
|
| Нед Яну 29, 2012 10:51 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А защо да няма регулиране на зарядния ток на батерията - слънчевия панел (предполагам знаеш щом си работил) има един максимум ток и напрежение в едно опредлена точка. Примерно ако зареждаш директно от него батерията нямаш гаранция че ще извличаш максимума, който може да даде (като ватове). Миналата година си играх да правя едно устройство дето зарежда акумулатор от солар с MPPT. Дори и при облачно време можеше да вкара някой друг милиампер. Ама колектора 60 волта максимум и около 48 оптимално с около 1А ток (при максимално слънце). Така дори и в облачно време като мине 15-16 волта и почва да вкарва по мъничко. Верно, че като става въпрос за минималистично решение нещата загрубяват, ама...
|
| Нед Яну 29, 2012 1:16 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Сериозно?!  Баси, нещата са напреднали от как за последно гледах научнопопулярни филмчета Изненадан съм, че това нещо в целия му вид оцелява на гърба на животното. Я прати линк към такова устройство да го разгледам. И честно, струва ми се малко гадно да закичите раница на гърба на хайвана, със сигурност не му е удобно. Но дай да ги видим, любопитно ми стана до къде са се развили тия неща ...
|
| Нед Яну 29, 2012 1:51 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Към GPS модула трябва антена, кабелче, някой друг килобайт към софтуера и най-вече консумацията му на електричество не е прибебрежителна, ако се стремиш към малка и лека 50мАч батетрийка. По спецификация GSM клетките можеха да работят до 45 километра(дано не греша с много) тоест, като кацне няма да знаеш къде е, но в момента в който литне ще може да рапортува силата на сигналите на всички базови станции от двете страни на планината в радиус 45км от птицата. Първо след слънчевата клетка ти трябва задължитено или шотки диод или интегрална схема. Има интегрални схеми за регулиране на заряда, които не са много по-големи от шотки диодче. Ако изходното напрежение на слънчевата клетка е 4.2 волта максимално то батерията ще се зарежда само при много силно слънце с много малък ток. От друга страна, ако слънчевата клетка дава 6 волта и няма регулатор, при облачно време ще зарежда с малко акумулатора, при силно слънце ще го зарежда оптимално, но няма да спре и батерията ще за презареди, ще се надуе и може да се запали на гърба на птицата. С интегрална схема ще можеш да управляваш напрежението с което се зарежда акумулатора да не превиши 4.2 волта. Обикновенните батерии ги правят да са с по-голям капацитет, но за сметка на това не могат да отдават много голям ток. Батериите за R/C модел са оптимизирани да са максимално леки и да могат да отдават 2-3-4 и повече C, това е необходимо, когато модула предава и консумира мощност от 3 вата, а батерийката е само 50мАч. Ако ще се ходи да се сменя батерията не виждам смисъл да се слага акумулатор.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Яну 29, 2012 2:52 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ми аз вече дадох линка ма кой да чете? head_up, ето: http://www.telit.com/en/discover/telit-magazine.php48-49 страница. Само дето Паоло е сбъркал белоглавия лешаяд с царския орел, ама нейсе. Описано е почти всичко. Идеята за раницата не е моя, а на природозащитниците, значи може. Целта е теглото да не надвишава 3-5% от масата на животното, за да не го поставя в неравностойно положение при търсене на храна, полов живот и прочее. На мен лаптопа не ми пречи, а той надвишава 3% от теглата ми  . Иначе самата идея за проследяване се компрометира. Целта на проследяването е изследване на хабитата. Прототипа изкара почти една година. Даде фира при едно боричкане за манджа. Носителят, К02 се оказа голям мързеливец и вместо да си търси сам храната се върна до клетката. Та там сам си прецака предавателя, блъскайки се в мрежата на клетката. Cekins, ти говориш за съвсем друг тип панел. Моите в момента са за напрежение на при отворена верига към 6V, ток на късо съединение макс. 5 mA, размери към 40х20х1мм и тегло 1g. В горния линк, панела дава ток до 15mA, защото е по-глям. Регулиране няма, защото не се налага при такива малки тоци. Просто при пълно зареждане на батерията включвам някой консуматор за да дръпне малко енергия от нея и после го гася. През лятото често се случва. ike, GPS модула е с вградена антена и няма нужда от външна такава, както и от кабели. Консумацията му е межде 30 и 40 mA за около 5...10 сек. Толкова му трябва при топъл старт. А той винаги е такъв. Капацитета на батерията и максималния разрядян ток е по-важен за GSM модула. Именно той генерире бърстове до към 2А. С 50mAh не съм пробвал и се съмнявам, че може да работи. GSM клетките фърлят колкото могат. Запознати (аз не се считам от тях) с материята твърдят, че обхвата при пряка видимостт е между 35 и 70км в зависимост от банда. Обаче индикатрисата на излъчване е широка в хоризонталната равнина и тясна във вертикалната, като е насочена надолу. Нямам си на идея как на "Сините камъни" имаше покритие за Леш К02. Между панела и батерията винаги слагам шотки диод. За останалота виж по-горе. Що се касае за надуване и запалване на батерии, не се безпокой. Само да ми кажеш при какво напрежение се надуват и при какво се палят, че около мене обикновено има поне 20-ина такива, че да се пазя. Препоръчай ми, моля ИС за зареждане. До момента ползвам MCP73863 и MCP73833. Когато имаш бърст от 2А, кое е за предпочитане: "обикновена" батерия с капацитет 2Ah или R/C батерия с разряден ток 10С и капацитет 100mAh? Що се касае до смяната на батериите, в момента имам няколка устройства "на терен" при минусови температури с по две литий-тионилхролидни батерии с размер D и 17Ah всяка. Нямам намерение да хода по Родопите да търся дивите кози за да ги сменям.
|
| Нед Яну 29, 2012 5:15 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|