| Автор |
Съобщение |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 дойде края на закона на Мур
стигнаха до 1-атом транзистор http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 191244.htmс какви машини ще се подреждат атомите 
|
| Съб Мар 03, 2012 9:52 am |
|
 |
|
zaphod
|
 Re: дойде края на закона на Мур
пълни глупости са това. е, като излязат другата година компютри на милярд гъгрихерца, ще повдигна тая тема с извинение и ще се преклоня пред гения на учЕните
|
| Нед Мар 04, 2012 11:25 am |
|
 |
|
741
|
Не го приемайте буквално де. Доколкото схващам от описанието, става въпрос за транзистор с единичен легиращ фосфорен атом. Силициевите атоми около него са си доволно повече. То така или иначе при 30 nm процес няма как да сложат кой знае колко фосфорни атоми, ако искат да получат приемлива (тоест, що-годе работеща) концентрация на примеса.
|
| Нед Мар 04, 2012 12:38 pm |
|
 |
|
zaphod
|
все тая. а и не съм убеден че не трябва да го приемаме буквално, забележи че охлаждат до ниска температура. нормален транзистор на ниска температура просто спира да бачка, впрочем всеки нелинеен елемент би спрял. ако не беше така, щяхме да можем да правим в.д.в.р
|
| Нед Мар 04, 2012 9:52 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Обикновени (от пазара) JFET-ове работят на -100-тина C за по-нисък шум в повечето предусилватели за HPGe детектори, много си им е добре от ниската температура  . А какво е това в.д.в.р., нещо не го сглобявам?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 04, 2012 10:59 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Мар 04, 2012 11:39 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе и на мене това ми мина през ума ама не се връзва в контекста, няма връзка.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 04, 2012 11:53 pm |
|
 |
|
zaphod
|
има връзка. ако температурата не играеше фундаментална роля за нелинейните елементи, можеш да изправиш топлинен шум с диод или да навиваш пружина от брауновото движение (което е същото) или друг някакъв вечен двигател от втори род. еврея обаче не позволява такива аванти. но дори човек да не разбира от тая част на физиката дето преминава в изчислителната техника (това е термодинамиката), има достатъчно данни за да светне червената лампичка. интел си написаха името с единични атоми още през 90те. защо обаче чиповете има са с десетки нанометри транзистор (стотици хиляди атоми), а не с единични атоми? впрочем, тая област ми е много любима защото е мътна и обещаваща за големи риби. тук беше и първия ми сблъсък с фрапираща научна шарлатания, говоря за базис на фредкин. тоя базис звучи много по-сериозно и като истинска наука сравнен с тия сензационни едноатомни транзистори, но всъщност е пълен ташак. аз това не го схванах в началото и много ме заплени идеята. един приятел, на когото трябва да призная добрата научна интуиция ми се присмя и хванахме бас. човека изглеждаше че няма никакъв шанс - излиза срещу сериозната наука, а хитлер е казал че всеки който го прави губи. освен това нямаше критерий за изхода на баса и можеше да си спорим до безкрай. да обаче човека е знаел какво прави, след година някъде трябваше да му призная че е прав и че тоя базис на фредкин е лисенковщина.
|
| Пон Мар 05, 2012 8:31 am |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Връзката между термодинамика и теория на информацията не е толкова проста. Най-малкото - при много ниски темепратури се проявяват различни квантови ефекти. Има транзистори с pn преход, който не замръзва до няколко келвина. Под 70 келвина дължината на свободен пробег на токоносителите е съпоставима с ширината на базата и поведението на транзистора вече не може да се обясни с дрейф-дифузионната терория. Тунелният ефект и балистичният пренос стават значими. Този едноатомен транзистор изобщо не прилича на обикновените полупроводници. По-скоро е като тези транзистори http://en.wikipedia.org/wiki/Coulomb_bl ... transistorИма една купчина нелинейни елементи, които работят само при ниска температура. С тях се правят сума ти магии, например реализация на квантови битове (qubits). Не е като да не важи и при тях закона на Болцман, просто други физични принципи са доминиращи. Разбира се, всичките тези неща трудно ще се докарат до практическо и широко приложение, именно заради охлаждането...
_________________ Manners maketh man.
|
| Пон Мар 05, 2012 10:01 am |
|
 |
|
zaphod
|
охлаждането не е голям проблем за мазни корпоративни клиенти
|
| Пон Мар 05, 2012 10:56 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Проблем е. Това освен че трябва да бъде охладено, трябва да се ПОДДЪРЖА охладено. А то топли. И там дори ще има солидни ватове за изкарване навън. Едва ли цялото нещо ще са 10 гейта на кръст.
|
| Пон Мар 05, 2012 11:11 am |
|
 |
|
741
|
Благодаря. Не бях чел за това досега.
|
| Пон Мар 05, 2012 11:32 am |