Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
ефективност на климатик 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение ефективност на климатик
И аз да се включа с една климатична тема :).

Прави ми впечатление следното: колкото по-голяма мощност има даден климатик, толкова по-ниска ефективност. Примерно, за един и същ модел:

9BTU -> COP 4.07
12BTU -> COP 3.64
18BTU -> COP 3.23

Единственото обяснение, което успях да измисля е следното: най-често при един и същ модел вътрешното тяло е еднакво за всичките мощности, а външното различно. Следователно, за да отдаде по-голяма мощност през вътрешното тяло се повишава делта Т (също май повишават и оборотите на вентилатора) и от там пада КПД-то.

Ако приемем горното за вярно, то реално при постоянна употреба няма да има голяма разлика, защото по-мощният климатик ще намали мощността си след като достигне зададената температура => и делта Т ще намалее и COP ще се вдигне.

Според вас, верни ли са горните ми разсъждения, и ако не, каква е причината за спадане на КПД-то с качване на мощността? Също относно втората част, реално по-малко енергия ли ще консумират 2 климатика по 9 BTU, сравнено с един 18 при постоянна работа. Приемаме, че ги пуснеш на 20 градуса и ги оставиш така цяла зима.

Това горе са някакви разсъждения с моите познания по физика. Не ми се смейте много, но просто ми е любопитно каква е причината. Иначе, аз вече си взех по-голям климатик (18BTU), с цел да има запас на мощност и да мога да се топля зимата и при по-ниски температури, когато COP-a пада много.

Последна промяна radolin на Сря Авг 29, 2012 12:00 pm, променена общо 1 път

Сря Авг 29, 2012 10:50 am
Профил
Аватар

Мнение Re: ефективност на климатик
При някои от производителите от 9кbtu до 12btu (примерно) са с еднакви компресори. Може и на това да се дължи...

Сря Авг 29, 2012 11:41 am
Профил

Мнение Re: ефективност на климатик
itso.t написа:
При някои от производителите от 9кbtu до 12btu (примерно) са с еднакви компресори. Може и на това да се дължи...

Къде е разликата тогава, топлообменника ли е по-голям? Моите груби наблюдения са по-скоро обратни - топлообменника на външното тяло за 9-12 е един и същ (поне на външен вид кутиите са еднакъм размер), следователно компресора трябва да се по-мощен. Вече 18-ки външното тяло е с доста по-голям топлообменник. Иначе вътрешните са еднакъв размер за всички, само с по-голямата мощност увеличават оборотите на вентилатора.

Сря Авг 29, 2012 12:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]