Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Възстановяване на Sony VAIO VGN-FJ3S/W 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Възстановяване на Sony VAIO VGN-FJ3S/W
Един колега ми го донесе че много се влачи, сега го проверява Spybot S&D - не е като да няма паразити :)
Мислех си да му преинсталирам бозата че е с XP Home - да стане Pro, но гледам, че си има партишън за възстановяване.
Нямам опит в тези ситуации, как е мъдро да се постъпи?

Чет Сеп 20, 2012 8:22 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Възстановяване на Sony VAIO VGN-FJ3S/W
Разкарваш прозорците. :D

Иначе може да рискуваш с дяла за възстановяване, и ако можеш го спри след като си нахвърля бозата и драйверите и преди да насипе всичките ненужни "приложения" които Сони винаги товарят.

Чет Сеп 20, 2012 9:06 pm
Профил
Аватар

Джамовете са непоклатими. Проца е бавен а графиката е Интел значи седмицата отпада и остава XP.
Не ми е проблем инсталирането от CD но ме притеснява партишъна - мога ли да си го затрия напр. и да правя каквото си искам или е желателно да не го барам? Нямам опит с лаптопове.

Чет Сеп 20, 2012 9:36 pm
Профил
Аватар

Естествено, че можеш да го затриеш и да му инсталираш бозата на чисто. Номера е, че повече няма да може да се възстанови до оригиналното положение, в което са го продали Сони и че ще трябва бая драйвери да намериш и даунлоаднеш сам. Има обаче още по-хитра тактика - разкарваш всичко от харда, и го правиш или на един партитишън или на два еднакви. Аз например винаги правя два еднакви или почти еднакви и на втория си държа всички файлове, а на първия бозата с програмите и като се наака бозата форматираш само първия дял и инсталираш на ново, а файловете си стоят на втория партитишън. Та след като направиш това намираш в торентите DVD с ОЕМ версиите на ХР и по тоя начин можеш да си ползваш кода от оригиналната боза на Сони и даже като се инсталира така в контрол панела пак ше си показва Сони и всичко ще си бъде супер легално и без допълнителните бози, дето Сони ги слага :) .

Чет Сеп 20, 2012 9:49 pm
Профил
Аватар

Ъхъм, позаформи ми се. Драйвери и инстументи ги има на сайта на Сони дори за седмицата а Win XP Home е ненужна щото ще ръгна почти напълно легална Pro :)
На мен притесненията ми бяха да не предизвикам хардуерен проблем, напр. BIOS да надзърта в пустия партишън.

Иначе в другите чалъми съм напреднал: инсталирам системата за да е сигурно че ще е на C:, след това я отмествам с няколко гигабайта чрез MiniTool Partition Wizard напр. за да бъде Page File на отделно D: парче в началото на диска (само ако няма друг физически диск), оставям за системата 20-30 GB и пренасочвам My Documents и всички други боклукосъдържащи папки към останалия E: или друг физически диск. Така замърсяването и времето за поддръжка на системата спадат тотално и по-малко се рискуват личните документи. Пък и потребителят знае, че C: и D: не трябва да се барат.

Чет Сеп 20, 2012 10:18 pm
Профил
Аватар

Биоса едва ли ще му пречи липсата на въпросния дял, но имай предвид, че няма да има гаранция после. Повечето фирми спират гаранцията при форматиране/изтриване на въпросния дял. Ама той тоя комп с ХР хоум едва ли е още в гаранция, така че действай смело.

Пет Сеп 21, 2012 3:02 am
Профил
Аватар

След малко почвам да трия наред.
Преглеждам к'во е инсталирано за да му ръгна почти същото и Autoruns-а откри SafeDisc на Macrovision - познай откъде се е появил. Sony...
Колегата се оплакваше, че не се четат всички дискове и аз си мислех за фърмуера, не че няма да го обновя де.

Съб Сеп 22, 2012 1:29 pm
Профил
Аватар

Мдаа, от Win XP Pro CD-то изтрих всички партишъни, създадох нов, форматирах го и му монтирах джамовете. Обаче при рестарт ме пита коя боза искам: Home или Pro 8O
Това откъде се пръкна?! Иначе знам как се маха но не е в това въпроса. В момента бачка MiniTool Partition Wizard но дори той не открива друг партишън.
Къде може да е ключът за палатката?

Съб Сеп 22, 2012 7:58 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Start -> Control Panel -> System -> таб Advanced -> Под Startup and recovery кликаш Settings и се появява това

Изображение

От тук имаш две опции:

1) да избереш да не се появява това меню на bootloader-a - Махаш отметката на "Time to display list of operating systems"

2) да редактираш boot.ini като кликнеш на бутона edit , махнеш излишният ред и запишеш файла, това е.
Когато има само едно entry в boot.ini на опер. система, Bootloader-a не те търси за избор на ОС ;-) :-)

--
А от къде се е пръкнало, от начина по който си инсталирал новият Windows.
Успех

Съб Сеп 22, 2012 10:38 pm
Профил
Аватар

Не бе scout_3pm, този чалъм ми е известен.
Аз отворих темата дали бъзикането ми няма да доведе до допълнителни хардуерни проблеми и се оказа че води.
Нищо сериозно, разбира се, ама лаптопът все пак се оказва мнооого по-неподатлив от заклеймяваното от всички PC. А като възможности да не говорим.
Ей-ся ще мина на Ейпъл - колко бил добър и нямал нужда от бъзикане. Аз пък искам да си го бъзикам :D

Съб Сеп 22, 2012 11:22 pm
Профил
Аватар

Бонго, и до какви точно хардуерни проблеми доведе изтриването на дяловете на диска?
Ако наистина си ги изтрил и си форматирал диска, то две операционни системи могат да се появят само ако ти си ги инсталирал после :) .

Съб Сеп 22, 2012 11:45 pm
Профил
Аватар

Засега само дето ме пита Home или Pro ама Home не съществува. Дребен но проблем. Ще видим к'в заек още ще изскочи...

Съб Сеп 22, 2012 11:50 pm
Профил
Аватар

Изскочи: Autoruns-а откри secdrv.sys т.е. SafeDisk на Macrovision :) Ама това явно е от диска който използвам защото го има и на една пряснообновена Toshiba. Преименувах го на secdrv_sys.bak да ми е мирна главата.

То си има и други макровижъни без които не може но точно този е доказано бъгав. Проверете си и вие на windows\system xx \drivers

Ама ако сте геймъри не го барайте :twisted:

Нед Сеп 23, 2012 2:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]