Отговори на тема  [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Газовият пазар на САЩ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Газовият пазар на САЩ
Е само "икономист" може да е очаквал долара да се срине в последните години.

А хиперинфлация няма да имате, докато имате възможност да си изнасяте инфлацията навън. :)

Вто Юни 26, 2012 5:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо, стига с тая инфлация бе човек. От март 2008 до сега кредита в щатите се е свил с 6 трлн. долара - това са парите, които са изчезнали от икономиката/пазара. До сега даже и половината на това не са напечатали, но дори и да приемем, че са напечатали нови 3 трлн. то нетната разлика е минус 3 трлн. В една кедитно базирана икономика това е което е важно и което определя инфлация/дефлация. Т.е. няма как да изчезват пари от пазара и ти да очакваш инфлация. А хиперинфлацията е с политически причини - тотална загуба на доверието в правителството на дадена страна, което тук няма как да стане в обозримо бъдеще. Показват го и лихвите по американските бонове, които са рекордно ниски от как се води статистика. В момента тук 30 годишен заем за къща е с фиксирана лихва от 3.5%, а 15 годишния е с 2.7% . Тия лихви са пряко свързани с лихвите по американския дълг, които както казах са рекордно ниски, защото всички идват на топло и сигурно - същото се наблюдава и с Германските лихви. Това на което ти му викаш износ на инфлация и която се наблюдава основно в BRIC е поради това, че понеже всички ги смятат (по-точно смятаха) за горещи пазари и искат да инвестират там то ги и заливат с пари, което увеличава натиска на пазарите там и съответно предизвиква инфлация като вдига цените на всичко. Поради тая причина и валутите им растяха и правителствата им постоянно поставяха ограничения пред входящите капитали. Сега пък става точно обратното - понеже вече не са толкова атрактивни и инвеститорите си оттеглят капиталите пък се наблюдава обезценка на валутите им, което пък пак предизвиква инфлация :D . Един вид копачите на руда и фабриките на света нямат полезен ход - икономиките или им прегряват или се свиват, трети вариант няма :D. И в двата случая се получават огромни дисбаланси, които са все вредни за тях.

Вто Юни 26, 2012 7:19 pm
Профил
Аватар

Не ми казвай, че горива, храна, метали са на цените от преди 5 години :) Това ако не е инфлация, незнам какво е.

Вто Юни 26, 2012 9:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Всичко това, дето го изброи е на цени под тези от 2008 г., т.е. от преди 5 години. Ако говориш за тук де. Специално горивата са доста циклични и не може по тях да се съди за нищо, макар че генерално природната газ и тока са без пари вече. За храна последните 5 год. все едни и същи пари давам като обикновено купувам все същите неща. Като сложиш, че и най-големия разход - къщите паднаха (цените им и лихвата по заемите) и наистина не виждам никаква инфлация, а точно обратното - яка евтиния на всичко :D .

Сря Юни 27, 2012 2:34 am
Профил
Аватар

Ами значи явно теорията ми е вярна :)

Щото ни тука, ни в Европа нещо пада, точно обратното. А ЕЦБ последните години не печаташе пари или поне го правеше в много по-малки обеми от вас.

Т.е. успешно си изнасяте инфлацията.

Сря Юни 27, 2012 9:57 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо, ако ЕЦБ не печата пари или ги печата в доста по-малки количества то еврото нямаше да пада спрямо долара. А за цените на бензините и горивата по принцип се обърни директно към европейските бюрократи (за акцизите) и към руско-червената мафия за монопола, дето ви е спретнала :D .

Сря Юни 27, 2012 7:30 pm
Профил
Аватар

Цените на някои стоки и услуги са нагоре, на други не са помръднали. Ако преди при влизане в магазин за хранителни стоки съм оставял $100 сега оставям примерно $110, същото и при посещение в ресторант. До преди година не бях виждал работници от фирмата да се кооперират и да ходят с една кола на работа, сега има групички, които се изчакват един друг и се возят с една кола. Вярно, че те са от най-ниско платените, но не мисля, че някой американец ще споделя превозното си средство с друг, освен ако не се налага.

Бензина е примерно с около 25% по-скъп от преди 5г., таксите за училищата са също нагоре, понеже наскоро попълвах бланките за следващата година та запомних цифрата - за 2012-2013г. обучението на един ученик в селото ще струва $13к, сега не ми се рови, за да видя цифрата за 2009г., но по спомен беше под $12к ( > 8% ). През 2011г. таксите за летни занимания на учениците бяха с > 10% по-високи от 2010г.

Вдигнати са данък имот, такса боклук, поддръжка на комплекса и т.н. Наема ми е същия - хазаина не смее да го вдигне, защото квартири колкото щеш, аз ще намеря нова за 2-3 седмици в същия район, но той няма да намери квартиранти поне 6 месеца. Цената на тока не мисля, че е поскъпнала, така и не мога да разбера колко струва 1kW поради поне 12 различни такси в месечната сметка, които пък зависят и от консумацията. Но като цяло месечните сметки за ток са едни и същи.

Ако през 2009г. на месец са стигали около $3.5к за всичко, сега не стигат $4к. Пък тогава изплащах две коли, сега нямам кредит.

Чет Юни 28, 2012 3:44 am
Профил WWW
Аватар

това "всичко расте, само заплатите не" са махленски празнословства, има си данни за инфлацията публични. дори най-некадърните статистици, които ползват метода "кошница" (щото претеглената сума е концепция непосилна за гладките им мозъчета), ще дадат по-точна стойност от тия "мен таксата ми я вдигнаха, а мене лихвите ми паднаха"

Чет Юни 28, 2012 7:04 am
Профил
Аватар

Зейфоде, точно на теб ли трябва да обяснявам как се прави стъкмистика в БГ. Инфлацията се изчислява по кошница. Ама тая кошница...

За мен инфлацията е - колко плащам на колонката на бензиностанцията, колко оставям за храна и колко са ми жилищните разходи. Всичко това си е трайно нагоре с поне по 5-20% годишно. Като натрупаната за 5 години инфлация в тези сектори със сигурност е над 50%. Енергоносителите скачат с поне по 10% годшино. Можем да изровим цените преди 5 години и да сравним.

Dimitar написа:
Цецо, ако ЕЦБ не печата пари или ги печата в доста по-малки количества то еврото нямаше да пада спрямо долара.

Не е така. Цената на една стока (пък била тя и валута) се определя както от предлагането, така и от търсенето. По ред причини, всичко живо когато кешира, го прави в долари. Когато обръща в ДЦК - го прави в долари. Особенно сега в кризата всичко живо се спасява в долара. Това определя много по-високото му търсене, от което и цената му расте, въпреки постоянното ново предлагане от страна на печатницата.

В Европа е обратното - сам виждаш какво се случва с книжата на прасетата - при тия зверски лихви (чакай да видим нашия умник на колко ще ги пласира), логично е еврото да се обезценява - няма търсене. Верно Германия от части компенсира... ама една Германия не стига.

Та в краткосрочен план, колкото и да печатате, с това зверско търсене на долари извън САЩ, ви е гарантирана липсата на инфлация. Докато в Европа, ЕЦБ, даже и да хлопне кепенците на печатницата, пак еврото ще върви надолу. Отделен е въпроса, че тя не само не може да си позволи да спре печатницата, ами ще е принудена и да я засили и то доста...

Та за вас не знам, ама на нас инфлацията ни е гарантирана, при това сериозно. А по ред геополитически причини (вместо пушка имаме прашка), ние няма как да я изнесем навън и ще си я изконсумираме с голямата лъжица. Под нас имам предвид цяла Европа.

Чет Юни 28, 2012 10:31 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
За мен инфлацията е - колко плащам на колонката на бензиностанцията, колко оставям за храна и колко са ми жилищните разходи.

Това е реалната инфлация, всичко друго е бош-лаф и дръгнене на езици.

Чет Юни 28, 2012 1:26 pm
Профил WWW

Ами аз си пазя бележки от 2005-та още, ние пазим всички разходи, та ако не ме домързи ще взема да прегледам. Лично на мен ми се струва по скъпо, само дето 2005 бях във Вегас и наблюденията ми са от там, а сега основно от Инди, освен това тогава пазарувах за мен и два котарака, сега пзарувам за 6 човека .. та сигурно голяма част от впечетлението ми идва просто от по високата крайна цена на бележката. Иначе че водата и тока са по скъпи е така, ама това си е регионално.

Пон Юли 09, 2012 8:35 pm
Профил
Аватар

Разправят, че още малко и арабите щели да купуват петрол от САЩ :D :
http://www.nytimes.com/2012/11/13/busin ... years.html

Пон Ное 12, 2012 11:08 pm
Профил

Dimitar написа:
Разправят, че още малко и арабите щели да купуват петрол от САЩ :D :
http://www.nytimes.com/2012/11/13/busin ... years.html

Това сигурно с концесиите които планират да вземат в Иран и други непослушни страни ;)

Остави другото, ама много са се засилили към северния полюс и полярните зони, те там има и петрол, и редки метали ...

Пон Ное 12, 2012 11:37 pm
Профил
Аватар

Май ролите са на път да се разменят, арабите ще си клатят краката, американците ще копат полезни изкопаеми, а китайците като най-голям потребител на петролни продукти потриват доволно малки жълти ръчички...

Вто Ное 13, 2012 3:42 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13