Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Новите LCD матрици 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новите LCD матрици
А бе velio, къде си тръгнал да ровиш?!
При мен (Full HD 22 инча през DVI) синьото си е добре, при другите цветове позицията вляво е леко осветена. Като се има предвид геометрията на матрицата не виждам нищо странно - за размер до sub пиксел става дума.
А белите линии наистина са цял пиксел...

Tgi, някои DVI изходи имат и пинове с аналогов сигнал затова става номера с тъп преходник. Иначе стандартът е цифров.

Пет Окт 12, 2012 10:19 pm
Профил

HDMI / DP са само цифрови, DVI е комбинирано. Няма какво да се лъжем, най-универсалното и най-доброто е DVI, HDMI е правено за съвсем други цели - тиливизори. В HDMI има и звук за разлика от DVI но и там има как да мине мисля ако картата го поддържа. Друга съществена разлика, DVI има 6 бъса, HDMI A само 3, има и HDMI В но аз на живо такова не съм виждал.

Това че DVI като стандарт е комбинирано не значи че навсякъде където има такава букса има и аналогово видео, то е по желание, има много видеокарти които нямат. HDMI специфицира и определени резолюции, което го прави доста по негъвкаво от DVI.

DP друга простотия, дело на ябълците, идеята може да не е била лоша, но реализацията и във всичко извън ябълковидни продукти е много подозрителна, често ми се налага да слагам конвертори DP/VGA за да мога да използвам функциите за видеостена на видеоконтролера.

Съб Окт 13, 2012 12:21 pm
Профил
Аватар

tgi написа:
Може би и на зелено ще е добре, виждал съм зелената жица (аналогова) да поема допълнителни
функции.

Сложих новата карта. Сега има и звук на ТВ-то :finga: .
Картината обаче си е същата. Без промяна.
Зеленото наистина е по-добре от другите два цвята, само че не е чисто зелено ами по-прилича на бяло и пак не е 1 пиксел (или субпиксел - уточнение за Бонго ;) ).

DVI има три подвида - DVI-D, DVI-I, и DVI-A. Съответно - само цифров, интегриран и само аналогов (по различни пинове вървят различните сигнали). Имало и четвърти - M1-DA (поддържало USB).

Оффтопик:
Оказва се че аудиото през DVI ставало през аналоговите пинове (за HDMI преходниците, явно оттам се подава цифрова информация в тоя случай). Отделно за ATI видеокарти трябвало специални преходници - не ставало с какво да е (какъвто проблем имах и аз). Nvidia били по-непретенциозни - тръгвали със всичко (както е в момента :) ).

Ще ми е интесено да се събере повечко статистика.

Пон Окт 15, 2012 12:45 pm
Профил
Аватар

Хммм. Това, че DVI -> hdmi преобразуването замонцва нещо ясно, как да е.
То и от цифрово към цифрово могат да го замажат, едва ли им е проблем.

Това, че и изцяло аналоговото не работи обаче (демек замазано е) не ми е ясно нормално
ли е или не. Когато за първи път видях как мониторът ми се справя с 1280 на 1024 аналогов
останах потресен :D - цели си пикселите 1:1, включително най-левия и най-десния на екрана.

Та да не са могли да напънат още малко - я има я не двойно - лентата.... де да знам.
Може би с добре терминиран кабел и да заработи от свестен аналогов изход.

А може да е и някаква тотална идиотщина, вътре в телевизора да минава hdmi -> analog -> digital -> LCD,
и работата да е неспасяема. Във всеки случай ще ми е любопитно всякакво развитие,
няма как да изкупя всички варианти на всичко и от ей такива истории човек добива представа
кой какво и как прави :) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Окт 15, 2012 2:42 pm
Профил WWW
Аватар

velio написа:
Отделно за ATI видеокарти трябвало специални преходници - не ставало с какво да е (какъвто проблем имах и аз).

ATI май имат и проблеми с HDMI изходите - драйверите прекаляват с overscan-а и някои TV се мръщят. Или нещо такова. Ама не го казвам от първа ръка.

tgi написа:
А може да е и някаква тотална идиотщина, вътре в телевизора да минава hdmi -> analog -> digital -> LCD,
и работата да е неспасяема.

Имах едно безумие при което матрицата на панела нямаше нищо общо с обявените резолюции в EDID дескрипторите. Та винаги гарантирано мазане.

Пон Окт 15, 2012 5:49 pm
Профил
Аватар

woody написа:
ATI май имат и проблеми с HDMI изходите - драйверите прекаляват с overscan-а и някои TV се мръщят. Или нещо такова. Ама не го казвам от първа ръка.

Ахам, имаше нещо такова, но беше с uderscan, демек картината беше по-малка и съответно - порядъчно замазана. Е, оправя се от настройките ама що трябва по подразбиране да е така... :roll: .

Пон Окт 15, 2012 5:57 pm
Профил
Аватар

Айде да изровя малко темата пак.
Оказа се че съм прав все пак - мазалото го има и е нещо обичайно явно (има го и при други ТВ-та - лично го видях).

На долния линк има едно ревю, което е най-обективното което съм срещал за тоя ТВ.
http://www.hdtvtest.co.uk/news/lg-42lm620t-47lm620t-201207091900.htm?page=Performance

Там пише и това:
Цитат:
Luma/Chroma bandwidth (2D Blu-ray): Full Luma, Chroma horizontally blurred unless 60hz input signal and “PC” input label selected

.....

There is a “Game” picture preset, but the best results came from labelling the HDMI input as “PC”, which unlocked full 4:4:4 chroma resolution.

Странна работа, аз не успях да го ънлокна тоя фул 4:4:4 резолюшън и нещата продължават да са замазани.
Обаче пък в Game режим изчезна уникално дразнещия лаг сега ползването на компа е удоволствие \:D/

Ей тука малко повече теория по темата с хоризонталната резолюция на цветовете
http://en.wikipedia.org/wiki/Chroma_subsampling

Пет Ное 16, 2012 12:49 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2