| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Ремонт на ACER Extensa 5220
Лаптопа си работи, но капака на дисплея се напука около пантите и очаквам всеки момент да се строши. Предполагам, че проблема идва от пантите. Много са "твърди" (като че ли с времето се "втвърдяват" повече) и правят отварянето и затварянето на дисплея трудно.
Как да се ремонтира комп-а? Продават ли се само панти за смяна и от къде да ги купя? Къде в Пловдив могат да ремонтират компютъра?
|
| Съб Апр 13, 2013 1:20 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
 Re: Ремонт на ACER Extensa 5220
За мен най-бързия и ефикасен начин е ибея... Ето ти примерно за точно твоя случай: http://www.ebay.co.uk/itm/Original-Acer ... 43baa270a4 Капак с панти... Преди докато Контракс все още можеха да вкарват части за ейсър нямаше ядове, ама вече не е така и ибея остава като че ли най-бързото и лесно лекарство... Да заливаш пантите със смоли или други импровизации не си заслужава... А дали са станали по-твърди, по-скоро не. Просто напрежението там е огромно и с времето пластмасата поддава... PS - ако се метнеш в ибея гледай доставката да е от евросъюза поради обясними причини и да има тракинг номер 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Съб Апр 13, 2013 10:12 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Всъщност на някои модели лаптопи, заливане около пантите със смола дори да не са строшени, си върши съвсем реална работа. Закрепвал съм 2 Lenovo-та така. Просто има много кекави модели в това отношение - като му видиш пантите колко кекаво са хванати за останалото се чудиш как въобще издържат повече от 2 отваряния.
|
| Съб Апр 13, 2013 1:10 pm |
|
 |
|
nik
|
проблема с пантите не е в пластмасата, има едни тънки ламаринки-винкелчета които вървят нагоре към матрицата, те се напукват от времето и тогава започва да се чупи и пластмасата, на моя му заварих напуканите ламаринки с телоподаващото, точно където се захващат за пантите, където позволява наслоих няколко капки за да стане по дебело където е най голямо натоварването, стана по здраво от ново, още си работи
|
| Съб Апр 13, 2013 2:35 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Общо взето при всеки модел си е индивидуално. Въпросните lenovo-та нямаха проблем с нищо друго, освен захващането на пантите към долната част. Просто не беше направено читаво.
|
| Съб Апр 13, 2013 5:22 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Всичките ми лаптопи до момента съм им чупил пантите. Последно на едно HP след като се строши пластмасата и лъсна железото отвътре разбрах какъв е проблема - пантата беше не твърда ами въобще не се въртеше - явно нещо беше клеясало с времето. Знам ли дали малко гресчица е щяла да помогне. Един познат ми разправяше че всичко идело от неправилно отваряне - никога да не се отваря като се хваща екрана в ляво или дясно с една ръка - само в центъра (над камерата ако има такава) - така не се бил усуквал капак и тинтири-минтири. Може и да е вярно, ама аз ли ще робувам на компа или той на мен, че да го пипам нежно всеки път - да не е жена?! Гледам, че макбуците всички са с по една голяма панта почти по цялата дължина и не само това ами вентилацията е само под пантата, няма никакви дупки на дъното. Даже май вече има и други марки които 'копират' същия дизайн (да ме извиняват ябълкофобите), ама засега само пантата, всички които съм гледал дърпат въздух и от дъното. Те моите всички са и прегрявали де, затова оглеждам толкова. Панти и вентилация, другото не ме интересува 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Апр 14, 2013 1:34 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Абе има фрапиращи разлики между моделите по отношение и на панти, и на здравина въобще. За съжаление същото се пренася директно в цената. Има модели например, на които дисплея се гъне зверски като тръгнел да го отваряш не като го хванеш в средата, а в края. А има и модели на които особено не им пука от тая работа, или поне се гънат в пъти по-малко.
Относно охлаждането - на нормален лаптоп там (в задния край, под дисплея, между пантите) обикновено му е батерията. Не съм оглеждал MacBook, но ако го карат като при другите си устройства - нищо чудно да е вътре и да трябва да разглобиш лаптопа на кванти за да му смениш батерията. Което си има и предимствата и недостатъците.
|
| Нед Апр 14, 2013 1:56 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Sparky е много прав за цената и качеството - аз имам две HP-та все бизнес клас - двете пантите им са по различен начин ама и на двете много не съм им мислил като ги отварям и всичко си им е здраво - единия има пукнато в горния десен ъгъл на екрана - ама то на тоя модел им било слабо място май. Обче съм виждал HP нисък клас дето като канструкция не може да стъпи на малкия пръст на моите. Да не говорим, че на тва ефтиното за да му почистя охлаждането се наложи да го разглобя на съставните му части, че дори и дисплея да махна - буквално всичко беше навън - накрая остана само долната кутия и вентилатора... На моите до охлаждането се стига с поглед за 48 секунди...
|
| Пон Апр 15, 2013 10:02 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
HP-то за което говоря верно не беше бизнес клас. Бях го взел за жената и и го приватизирах като си чупих Dell-а. А този Dell си беше точно бизнес модел ( Lattitude D820 с 1920х1200 матрица ) ... дадох за него една торба пари като го купувах, точно с идеята да е подсилен и да нямам ядове. Явно съм карък - грееше повече от нормалното още откак го купих, отворихме го с пича от който го купих и се оказа фабричен дефект - термо силикона на графичния контролер беше целия извън мястото си и на практика не отвеждаше топлина до радиатора. Наместихме го и уж всичко беше наред, ама пак си грееше съмнително като го натоваря. Корпуса и шасито му уж целито от алуминии, подсилени и т.н. ми чупиха се. Накрая май му прегря нещо по дъното и хич и не го гледах какво му е - повече Dell никога.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Апр 15, 2013 12:12 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе що си чешете езиците? Човека пита как да си оправи лаптопа, не иска съвет за нов.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 15, 2013 12:49 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Епоксидна смола отвън на капака, около пантата, също на Acer Extensa 5220, май стана година и нещо, не е мръднал. Ще трябва обаче и втората панта да залея, че и тя се напука.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Апр 15, 2013 7:41 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Тези нови капаци с панти в ибей струват повече от лаптопа  .... Варианта с тях отпада. ¶, даи ми някакви подробности как да го ремонтирам със заливка със смола. Има ли някакви тънкости при разглобяването и заливането?
|
| Пон Апр 15, 2013 10:16 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Не съм го разглобявал, в затворено положение на капака, намазваш пукнатините с епоксидна смола, изчакваш малко да постегне, след което щедро разливаш на около 1-2см. около пантата. От вътрешната страна ( т.е. откъм клавиатурата ) не съм мазал, но пък и там пластмасата си беше здрава. Оставих го към едно денонощие преди да го отворя.
Ако не забравя довечера ще направя една снимка на залятата и на незалятата панта.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Апр 15, 2013 10:45 pm |
|
|