|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:21 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Възобновяеми Енергийни Източници
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Възобновяеми Енергийни Източници
Пускам темата тука, да не цапаме други теми (както стана снощи). Не знам други колеги има ли тук, които се занимават сериозно с такива работи, но тъй като аз се занимавам и по принцип ми е от полза всичко по темата. Тони : от вятър и слънце има изгода за всички когато цената е пазарна - и на машината която произвежда и на изкупната цена на това което произвежда. Ние се стремим в момента да постигнем цена от 3 Евро на инсталиран ват. В общи линии в България нещата са много изкривени, защото тази енергия се субсидира и куцо и сакато изпонаизтегли едни луди заеми и направи кой докъдето му е стигнал рушвета. На запад изглежда нещата са започнали да си идват на мястото и евентуалните инвеститори търсят цена. А идеята за вентилаторите - има по просто решение, което вече сме го правили и беше голямо шоу - качихме нещото на един камион и с камиона по една права отсечка - газ до ламарините 
|
| Чет Ное 21, 2013 4:54 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Възобновяеми Енергийни Източници
Имам едно питане към запознатите с възобновяемите източници и по-специално соларните системи за топла вода за битови нужди.
Въпроса ми е как да се определи дали е икономически обосновано инсталирането на подобна система и как да се определи вида на системата?
Някой правил ли е такава сметка и как се прави сметката?
Като незапознат с материята юзер имам едно единствено изискване към вида на системата - да изисква минимално или никакво обслужване от моя страна. Т.е. да е с "малка автоматиция" и да нямам проблеми по време на експлоатацията и от рода на кипване или замръзване на топлоносителя и ...
Идеята е да се подбере такава система спрямо очакваното потребление на вода и географското и местоположение, която от реализираната икономия в следствие на използването и да се изплати преди гаранционния срок на системата и много преди края на експлоатационния и срок (живота и).
Не ми се занимаваше да смятам и реших да отида при "специалист". Срещнах се с трима проектанти с тапии и право да "подписват проекти" ... Само ще ви кажа, че единия от мен чу за Легионелата която се развъжда в инсталациите ...
Та "специалистите" ме питат - кажи какъв вид система да ти проектираме ?!?
Питам ги: Че нали вида система трябва да е съобразен с консумацията на вода и региона в който ще се използва? Ако аз можех да направя избора и и да направя икономическата обосновка на начинанието - защо мислите, че бих се занимавал с вас ?!? Като ме боли глава - ходя на доктор и не очаквам доктора да ме пита с какви лекарства да ме лекува? Може единствено да ме пита с евтини или скъпи лекарства и колко скъпи.
|
| Чет Ное 21, 2013 6:51 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Фотоволтаиците трудно могат да се нарекат възобновявеми източници, защото при производството им се използва толкова енергия, колкото самият фотоволтаик никога няма да може да произведе по време на своята експлоатация. 
|
| Чет Ное 21, 2013 7:25 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ако е така, нещо математиката не се вързва: От една страна фотоволтаика трябва да струва по евтино отколкото енергията която ще произведе От друга страна трябва пък енергията за неговото производство да е по малка от цената му, иначе ще се продава на загуба.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Ное 21, 2013 7:38 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Фактите са от Википедия: Solar cells and energy payback The energy payback time is defined as the recovery time required for generating the energy spent for manufacturing a modern photovoltaic module. By some estimates, it is typically from 1 to 4 years[13][14] depending on the module type and location. With a typical lifetime of 20 to 30 years, this means that, if these estimates of manufacturing energy are reliable, modern solar cells would be net energy producers, i.e. they would generate more energy over their lifetime than the energy expended in producing them.[13][15][16] Generally, thin-film technologies - despite having comparatively low conversion efficiencies - achieve significantly shorter energy payback times than conventional systems (often < 1 year).[17] Crystalline silicon devices are approaching the theoretical limiting efficiency of 29%[18] and achieve an energy payback period of 1–2 years.[13][19] However, solar cell manufacture is dependent on and presupposes the existence of a complex global industrial manufacturing system. This comprises not only the fabrication systems typically accounted for in estimates of manufacturing energy, but the contingent mining, refining and global transportation systems, as well other energy intensive critical support systems including finance, information, and security systems. The uncertainty of that energy component confers uncertainty on any estimate of payback times derived from that estimate, considered by some to be significant.[20] Доколкото знам типично те произвеждат 100-150W/m2 при идеални условия. Познайте през деня за колко време условията са идеални ако панелът не гони слънцето. 
|
| Чет Ное 21, 2013 8:01 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами и там нещата когато отидат на пазарен принцип нещата изглеждат другояче - примерно Thin Film панелите излизат около 1 - 1.5 Евро на ват и то заедно с електрониката - примерно 100 вата солар силистренско производство, цената му на едро е 100-тина лева - което си е половин евро за панела и около 500 евро е инвертор за 1000 вата - още половин евро. Инсталация, проекти и рушвети - останалата част от цената. Те и нещата по принцип много се омазват когато стигнат до медиите - зависи и кой каква "пропаганда" чете. Смисъл във възобновяемите източници има когато бизнеса се остави да прави бизнес. Моя шеф дори и не иска да чува да продава в България. Дори не иска и да ги произвежда тука. Единственото което взема от БГ са евтините инженери. едит : забравих да пиша и за топлата вода  Имам един приятел който срещу 600 лв. си купи 2 панела по 2 кв./м от Шумен - най-обикновенни панели - никви ексцесии - медни тръби и пластини боядисани в черно, затворени в алуминиева рамка и стъклопакет отпред. Лятото казва че като пусне климатиците и спре бойлера - сметката за тока му се запазва - направи си от тук на сетне сметката - ние вкъщи консумираме лятото към 50 лв. ток за топла вода. 5 месеца х 50 лв. са 250 лв. - това ще рече че за 3 - 4 години ще се изплати. По принцип бойлера не го слагам в сметката защото той си е така или иначе необходим - дори и на ток. Между другото неговата система е със 120 литра бойлер и най-късно 2 следобед вече е на максимума - с други думи или колекторите са му много или бойлера малък. Ама и пък 120 литра им стигат.
|
| Чет Ное 21, 2013 8:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не знам, единственото предимство на колекторите и голямото кпд, демек ако имаш само 1-2 м2 покрив... Иначе ако трябва да е като хората с вакуум, добре изолиран тръбен път става дебело. Поне 2 лева/ват.
От друга страна при тия цени на панелките... в Китай ги гледам на 40 цента, макар че с транспорта пак ще дойде левче, тъй че ако силистренските са читави цената им не е толкова лоша. Ако са за топла вода, няма нужда от инвертор, обикновено DC/DC или регулатор на ток с малко управление. Мисля че ще стане за под лев/ват. Но дори и да е колкото колекторите тока си е ток, може и за други консуматори да се ползва, а и къде къде по-лесно се опъват кабели вместо тръби. Особено ако разстоянието е по-голямо, тогава загубите по тръбите зимата са доста.
|
| Чет Ное 21, 2013 10:40 pm |
|
 |
|
default_pz
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Апр 15, 2006 12:22 pm Мнения: 22 Местоположение: Пазарджик
|
Към emilvtc
Имам 80л бойлер. Входната вода е 15 градуса. Бойлера затопля до 60 градуса. Което прави 45 градуса затопляне. Необходимата енергия за затопляне е 80 * 45 * 4186 = 15 069 600 J (4186 топлинния капацитет на водата) Необходимата електроенергия е 15 069 600 / 3 600 000 = 4.186 kWh При средна цена на тока (нощна-дневна) 0.15лв, затоплянето на 80л. е 4.186 * 0.15 = 0.6279лв. При един път дневно, месечно е 0.6279 * 30 = 18.84лв.
И оттук си правиш сам сметка.
От друга страна, вградения ел-р на бойлера ми показва около 15лв./мес. (почти 4-чл. семейство).
|
| Пет Ное 22, 2013 10:51 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|