|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:41 am
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Лаптоп предпочитания
Уж има избор между 10 марки, ама вътре компонентите като процесор и чипсет се правят в 2 фабрики на интел, видеокартите в една фабрика на TSMC, дисковете ги правят в 2 фабрики, които са една срещу друга. После тези компоненти ги сглобяват е 2 фабрики на Фокскон, една на Компал и една на Клево. А после, като си разправяме как едните марки били по-хубави от другите китайците се напикават от смях, защото от конвейра като излизат, разликата е в щампата на марката. Освен това не знам какво качество очаквате, след като "bill of materials" на електронните компоненти е за $2000, а целия лаптоп го продават за $1000(в включено ДДТ, транспорт и печалба на търговеца).
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Дек 25, 2014 9:34 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Еееее тук съвсем не си прав. Китаеца е много гъвкав, и не една фабрика, ами еидн цех може да бълва 3 качества, за една фабрика да не говорим, а нещо с размера на foxon може да бълва стотици продукти с различно качество. Изобщо не говорим за едни продукти с различни марки, това е много по точно описание за колите произвеждани в Европа. А за bill of materials ... как го сметна че е 2000$, мога да ти кажа впечатление от дост скъпо къстъм дъно, със все компоненти и метлана кутия е под $800, това се произвежда в малки серии в ак не най-скъпата, една от най-скъпите тайвански фабрики. Един лаптоп със сранвитлено добри параметри едва ли излиза на производителя над 250-300$.
|
| Чет Дек 25, 2014 11:35 pm |
|
 |
|
ike
|
Моя лаптоп с все доставката, печалбата и ДДТ струва 915 лева. От това изваждаш 152,5 лева ДДТ остават 762,5. Долара тогава беше 1.5 значи това са 508$ В тези 508$ имаш Процесор $225.00 http://ark.intel.com/products/76348/Int ... o-3_10-GHzЧипсет $43.00 http://ark.intel.com/products/75531Рам 2*4Г+2Г = 2*40 + 20 = $100 Диск 1Т = $60 ДВД $40 Дисплей $50 до тука е $518 Остава да добавиш труд видеокарта 8750M мрежова, без мрежова и блутут чипове. камера, панти, пласмаси и болтове. Хиитпайпове и вентилатор. Зарядно и 6 елементна батерия. Четец за SD карти. Клавиатура и тъчпад. няколко конетора, 4 гумени крачета и 4 светодиода  Кашони, найлони, упътване, кабели и ДВД с драйвери. Захранваща схема, допълнтелни чипове по платката и самата 8 или 10 слойна платка. А транспорта от китай, застраховката, подкупа, печалбата на дилъра, печалбата на търговеца, печалбата на куриера ... не ми се мисли. Чесно да ти кажа не съм сигурен дали мога празен кашон от китай да го докарам до българия за 915 лева и да ми останат някакви пари печалба.
|
| Пет Дек 26, 2014 12:44 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ама как ги смяташ така тия цени ? Нали не мислиш че частите ги купуват от newegg. Цените на всички компоненти когато говорим за масово производство са в пъти по нски от това което виждаш в който и да е онлайн магазин, някъде виждал ли си цени примерно за 500 хил процесора, или за 1 млн ? Няма нищо странно в цените на лаптопите, още по малко нещо свързано с качеството. В крайна сметка качеството а платката и спойките няма как да е кой зане колко различно, или пък кой зане колко да влияе цената. Да ако говорим за ейпъл сигурно техните дъна с право са с 20-30$ по висока производствена цена от подобни на другите фирми. Нямам представа за този коре 5 но мога да видя какво имам и то за доста по-малко бройки друг техен процесор и да интерполирам, но от това което виждам като разлика в платформи за които получавам оферти подобен най-вероятно е на доставна цена под 150 $. Никой не е луд да работи на загуба. Ако говорим за доставки, вноса от китай,особенно на такава стока е направо без пари, дори не си струва да изпозлваш контейнери. Ако го шипнеш с контейнер просто транспорта клони към нула, примерно със все разходите от най-забутаната китайска провинция ще ти излезе под 4000$, в тоя контейнер може да набуташ едно 1000 лаптопа,т.е. 4$ на бройка, ама и толкова няма реално.
|
| Пет Дек 26, 2014 1:33 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Dell Inspiron 17R @ Windows 8.1 battery life ...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Дек 27, 2014 7:06 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ааа Пи, това да не ти е щанга?! Мини на седмица за да ти отчете правилно батерията  Иначе вчера съм правил тестове и съм монтирал Боза7 на батерия - седнал съм до адаптера и силовата жица се издърпала, добре че не ми светна г*за! Накрая батерията показваше 89%. Ей ся го издърпах пак и ми показва около 9 часа и половина. Иначе: освен за тест вентилаторът още не се е включвал, температурата на проца не е надвишавала 55 градуса, на другото е доста по-ниска. Околната е малко над 20 градуса.
|
| Съб Дек 27, 2014 3:52 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Бозата си е боза, без значение дали е 0.7л или 0.8л бутилката. При мен повече от 50 градуса не е загрявал.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Дек 27, 2014 4:18 pm |
|
 |
|
ike
|
Няма проблем да изкара 98 часа. Половин час в idle, половин час на sleep и после 97 часа hibernate. bongo_x2 нормално е да не загрява. Процесора INTEL PENTIUM 3558U е по 22нм, освен това са му намалили напрежението с 0.6 волта от обичайното, освен това са го пуснали на 50% от обичайната честота. Естествено е да не топли нищо и да не чуваш вентилатора. Аз нали ти бях казал да търсиш процесори дето завършват на M накрая не на U. Сравни ги: M http://ark.intel.com/products/81013U http://ark.intel.com/products/78945M хем е по-евтин, хем е по-бърз.
|
| Съб Дек 27, 2014 5:59 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Баси - не знам за процесорите ама там видях едно нещо Conflict free и се зачудих кво аджеба значи... Няма конфликти в процесора Чак се чудя на кой може да му дойде брилянтната идея да носи скъпи процесори в конго за да ги снабдява със злато и други благородни метали....
|
| Съб Дек 27, 2014 7:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Cekins, те не носят процесорите в Конго, а декларират, че не ползват суровини и материали, като тези които се произвеждат в Конго и които подпомагат финансирането на такива режими. Това е сравнително ново изискване на американското правителство да се декларира това нещо и също производителите да се опитват да не ползват такива материали или поне да не ги купуват от такива места като Конго, за да не се наливат пари в такива режими.
|
| Съб Дек 27, 2014 7:25 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
|
| Съб Дек 27, 2014 8:10 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Добре - злато, калай... все са неща дето се ползват доста сериозно в такива изделия - как аджеба става номера да го купиш от някъде и то гарантирано да не идва от Конго. И после как се доказва че калая не е дошъл от там?
|
| Съб Дек 27, 2014 8:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами нали знаеш от какви доставчици купуваш и те от къде са го взели - всичко може да се проследи. Когато си фирма от рода на Интел не можеш да си позволиш да купуваш суровини, от където ти падне заради качеството, та даже и да го нямаше това изискване на правителството.
|
| Съб Дек 27, 2014 9:02 pm |
|
 |
|
ike
|
Какво значение има качеството на рудата, след като се преработва докато стане чист материал. Това Conflict free ми се струва, като зелените глупости. Сега всички като станаха зелени, почнаха да се мерят кой е по-Conflict free, а после върви доказвай че рудата дето са я купил от ЮАР е копана в Конго.
|
| Нед Дек 28, 2014 2:36 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами те едва ли купуват руда по скоро готов продукт. Рудата като такава почти не се продава, продава се концентрат най често, зависи от метала де, но да разкарваш руда е скъпо и неефективно. След това има доста добра проследяемост, ако добива е съчетан с производство на краен продукт могат да проследят до смяната в която е изкопано. Но тава е ясно че са глупости, Китай не му пука кой диктатор подкрепя, а веднъж влязло там не можеш да му хванеш дирите.
|
| Нед Дек 28, 2014 5:09 pm |
|
|