Re: Бъдещето на микроконтролерите
Най-накрая някой да го напише черно на бяло.
Интел отлагат 10нм с едно поколение(засега). Но ще пуснат 10нм рано или късно, дори може и до 7 да слезнат. По-надолу трудно, то няма физически останали атоми да се направи транзистора.
Китайците сигурно и те някой ден ще слезнат на 10, надолу е съмнително.
Паралелните системи и сега ги има, ама малко хора ги разбират и ползват - суперкомютри от видеокарти или FPGA матрици. Подозирам обаче, че тези суперкомпютри с видеокарти и FPGA матрици въртят програми от 80-години под DOSbox. Също както разработчиците на игри за Плейстейшън 3, които ползваха процесора CELL не като 2 нишков + 6 ядрен, ами като едноядрен и в резултат теч демотата показваха някаква невероятна производителност, а реалните игри, бяха по-бавни от предишния Плейстейшън 2.
А относно квантовите компютри, аз още не съм видял работещ който да декриптира 512 битов ключ в реално време, въпреки че твърдят че имат 1000+ кубитови работещи компютри.
Освен това не съм сигурен дали на цялата планета има 10 човека, дето да разбират как може да програмира квантов компютър, ако ги имаше.
Ако си мислите, че щом можете да програмирате нормални компютри, ще можете да програмирате и квантови компютри ето ви няколко примера.
Например, за да почнете да четете, трябва да научите азбуката.
Например това е квантовата буква А:

А ето и квантовата буква Б:

Иглежда просто и логично нали, да защото нататъка буквите от квантовата азбука стават още по-сложни.