Това на кой компютър трябва да го направя?
На този в отдалечената мрежа предполагам?
Инак относно проблема - оказа се, че това дето не мога да виждам компютрите в локалната мрежа по имена не е кой знае какъв проблем, след като мога да мапна мрежови устройства и по адрес. Отделно някои програми които ползваха имена и тях ги преправих и за сега всичко уж заработи.
Оказа се, че имам и друг проблем. Доставчика ми на интернет има някакви проблеми в клона на мрежата в който ми е отдалечения офис. Уж върви, ама от време на време прекъсва и скоростта към мене е не повече от 2мбпс. Скоростта на качване е ОК.
Тоя проблем допълнително компрометира наблюденията ми, защото някои неща на моменти работят на моменти не, а аз си мисля че всичко е от моите настройки, а тя връзката била кофти.
За момента зарязвам всички опити, докато си оправят бакиите, после ще продължа да ръчкам.
Само малко "еретични" мисли да спомена.
След като в "предния си край" и двата рутера реално са в една и съща локална мрежа, и в момента правя следното:
1. В рутера на основната мрежа пренасочвам порт 80 от WAN към адреса на НАС-а, за да ми работи WEB сървъра.
До колкото го разбирам, по тоя начин рутера прехвъря всички идващи от към WAN заявки по порт 80 директно към адреса на NAS-a.
2. Пренасочвам и портове 20 и 21 за да ми работи FTP достъпа. Предполагам това прави същото, но за дуги портове.
Въпроса е:
та си мисля, не може ли тогава да пренасоча и някой друг неизвестен за мене порт, или някоя друга настройка да направя, за да се вижда целия NAS през рутера от към външната страна на мрежата.
Целта е да заработи Windows File Service, без да пускам VPN и т.н. Все едно наса е закачен към статичния ми интернет адрес.