Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Защита на php файлове от копиране 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Защита на php файлове от копиране
Преди време си писах един сайт на php + MySQL който ползвам във фирмата, т.е. работи само в локалната мрежа.
Един колега иска да му го дам да го ползват и те.
Проблема ми е, че искам да предотвратя копирането на php файловете, че при тях има доста „разбиращи”.
Тъй като от линукс не разбирам първо реших да взема едно PC да инсталирам линукс с надеждата, че без root парола работата ще стане ама … сега прочетох, че може да се смени root паролата или още по лесно с Live CD да се достигне до всички файлове.
Ще съм благодарен за всякакви идеи , варианти като Raspberry PI или подобно, линукс трикове и всичко което се сетите ще ми е от полза.

Вто Май 02, 2017 12:09 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Защита на php файлове от копиране
Като за начало уточни какво значи "да му го дам да го ползват и те"? Ако го пуснеш просто да го ползват от твой сървър е едно, ако му го дадеш да го сложи на негов сървър е друго и в тоя случай защита нямаш.

Вто Май 02, 2017 12:14 pm
Профил ICQ

иска сървара да е при него, защото са далече от "цивилизацията" и интернета им е пълна скръб

Вто Май 02, 2017 12:23 pm
Профил

Забрави за защити. Да беше примерно C#, част сървърната част е компилирана и това е някаква защита, но пак не кой-знае каква - гледа се с декомпилатор достатъчно, за да разбереш как е направена.

Не съм PHP разбирач (пиша сайтове на C# и нищо друго), но съм останал с впечатлението че при него всичко си стои на сървъра в сорс код, а като гледам че говориш за Raspberry-та надали и кода е толкова много че да е труден за крадене.

Вто Май 02, 2017 12:33 pm
Профил ICQ

Не съм пипал Raspberry или подобни , но съм чел че може да се качи apache и mysql но дали ще стане не знам , не трябва да са на външна памет обаче.
Целия сайт е към 15 мегабайта , php - 5 и 10 база данните .

Вто Май 02, 2017 12:44 pm
Профил

То може да се инсталира. Въпроса е колко ресурсоемък е сайта и базата данни. Обикновено по-големи сайтове и бази данни искат по-мъдести машини, и точно тия сайтове са трудни за нещо повече от дребни доработки просто защото кода е много, още повече като нямаш документация. Малък сайт с малко код може да се пренапише дори, стига да си струва - просто разучаването на кода му не е кой-знае какво предизвикателство, ако някой реши че си струва да го краде качествено.

Пак - щом е на чужд сървър забрави за защити. При достатъчно мотивирано и с акъла си предмониторно устройство ще е откраднат и подкаран за 2 дена максимум, а даже и това му е много.

Вто Май 02, 2017 12:57 pm
Профил ICQ
Аватар

има поне 2 технологии за защита. обаче не съм склонен да ги споделя безплатно, камоли в ефир.

MySQL-а е флашомелачка. не знам до колко е разумно/надеждно да се качва на флаш диск от какъвто и да е тип. може би с по-голямшко SSD, на което да му остане значителен ресурс за реалокация ще се постигне надеждност в рамките на 2-3 години. не мога да кажа нищо, базирано на практически опит, при мен всичко е на въртящ се диск.

не съм сигурен и колко е тривиално да си (крос) компилираш сам апаха и РНР за малинка със съответните интегрирани модули. и още по- силно се съмнявав дали малинката е подходящата платформа за MySQL и апах

Вто Май 02, 2017 1:05 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Единствения вариант, който аз се сещам е да криптираш основната файлова система с LUKS. За да може системата да зарежда сама (без да трябва някой да пише парола на LUKS-а) - дъното да има TPM чип и буут лоадъра да е TrustedGRUB. Паролата се съхранява в криптирана област на TPM чипа и може да бъде декриптирана само ако всички регистри в TPM-а се попълнят с правилните стойности. Стойностите се попълват със следните хешове:
* BIOS-а и някои серйни номера на дънната платка
* MBR-а на диска
* Bootloader-а
* командните редове в menu.lst
* всички файлове които се зареждат за да буутне системата (ядрото, initramfs, всички модули и др.)

По този начин правилната парола за LUKS ще бъде подадена само ако диска е поставен на същото дъно с правилния TPM чип и всички компоненти участващи в зареждането на системата са непроменени.

Ако някой извади диска и го сложи на друг компютър - ще види криптиран партишън. Ако се опита да зареди от него - няма да се извади правилната парола и LUKS-а ще му поиска да напише парола. Ако зареди друг Linux на оригиналното дъно - регистрите на TPM-а ще бъдат попълнени с други стойности и контейнера с паролата няма да се отключи. Ти ще си имаш достъп до системата по SSH (когато ти подсигурят интернет разбира се) и т.н.

Пет Май 05, 2017 9:30 am
Профил

Сетих се още един (доста по-лесен) вариант: слагаш сървърчето в една каса от която се подават два кабела - захранване и етернет. :) В този случай ако касата/ключалката е счупена - поне ще знаеш, че файловете ти вече са откраднати.

Пет Май 05, 2017 1:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]