Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Чипове от ebay (china) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Чипове от ebay (china)
След 1 седмица - до 10 дни ще мога да тествам всичко и ще пиша.

Нед Сеп 03, 2017 8:04 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Едните чипове които бях поръчвал, бяха някакви екзотични и антични BCD декодери за газоразрядни лампи. Не знам откъде ги копат тия дърти чаркове, ама работеха. Дори още бачкат...

Нед Сеп 03, 2017 8:44 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

User написа:
След 1 седмица - до 10 дни ще мога да тествам всичко и ще пиша.

Не искам да те разочаровам, но може и да не разбереп дали са ментета или не.
Преди 2 седмици хванах 10 ролки диоди от NXP които имаха малко по голям пад от даташита и след кратко събеседване с покупния отдел се установи че са ги купили то сивия пазар. От NXP искат 50 седмици лийд тайм и затова са прибегнали до такава мярка. При това стоката е минала през лаборатория която е казала че е ок.
Ролките ги върнахме естествено. Проблемите щяха да са не малки ако не бяахе се усетили навреме
С две думи, ако имаш и най малките съмнения че чарковете са менте, значи наистина са менте

Пон Сеп 04, 2017 3:21 pm
Профил

Купувал съм чипове на половин цена и съответно половината не работиха. Бяха брак с влошени параметри или наработещи части от тях.

Вто Сеп 19, 2017 10:20 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Значи оная приказка за англичаните дето казвали: "Не съм толкова богат да си купувам евтини неща" май ще излезне вярна :) :D 8O

Сря Сеп 20, 2017 3:24 pm
Профил

Леле колко глупости се изписаха в тази тема вкючително и "Не съм толкова богат да си купувам евтини неща" .
Това е все едно да отидите в публичен дом да си търсите дественица да се ожените за нея.
Не знам защо си мислите, че ще намерите американски чипове в китай? Отивате в сайта на производителя на чиповете и там търсите кой е дистрибутора.
Аз всъщност много пъти съм купувал чипове от ебей. Обаче купувам 74HC те са толкова евтини, че никой не си играе да ги фалшифицира. Купувал съм и модули с китайските ESP8266 никакви проблеми. Може да се намерят и стари чипове и модули. Американците плащат на китайците да им "рециклират" старата техника, китайците слахат платките на ламарина под която гори огън и с пинсети обират чиповете/модулите и ги продават в ебей - и купувачи винаги се намират. А "тъпите" китайци печелят веднъж от това че са "рециклирали" техниката и още веднъж от ебей.

В ютуб е пълно с видеота на разни пъпчиви тинейджъри да се оплакват, че месец преди да излене последния iphone X са си го купили от ебей за $500 вместо $1000 и после им пристигнала фалшива реплика. Моля ви не правете, като децата, а като го правите не обвинявайте горките китайци за това че са ви продали нещо, което не се произвежда.

Сря Сеп 20, 2017 3:37 pm
Профил

Ако купувате от алиекспрес, гледайте рейтинга на продавача и четете коментарите. Това все пак е някакъв ориентир.
Днес ми пристигнаха дифузните RGB светодиоди, за които писах в една друга тема и които така и не можах да намеря у нас.

За сведение 1 диод ми струва 7 стотинки, срещу 1 лв. у нас, при това с прозрачен корпус, който не ми върши работа.

Сря Сеп 20, 2017 4:38 pm
Профил
Аватар

ike написа:
Американците плащат на китайците да им "рециклират" старата техника, ...

Някои заводи за чипове са в китай, и просто брака не се бракува ами се употребява... в и-бей, пазарите в Shenzhen, Huaqiangbei и т.н.
Като цяло там явно няма брак. А и китайците се водят от политиката че повечето хора не искат перфектен продукт, просто приемлив такъв...
От тая гледна точка няма проблем да се купуват чипове, стига да са евтини и популярни, или пък оригинални китайски (вече си имат и техни дизайни), като най-вече се залагат в хоби продукти. За отговорни неща естествено и дума не може да става.

ЕДИТ:
Сетих се че има и още един вариант - чиповете са китайски "аналози" изшкурени, боядисани и маркирани наново като чарка който се търси (обикновено китайците имат всичко, независимо дали производителя го произвежда или не :) ). Напоследък обаче не съм попадал на тоя вариант - или са задобряли в изтриването или не е толкова популярно вече. А може и от снабдяването да са си научили урока.

Пет Ное 10, 2017 1:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2