Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Възстановяване на Мито/ДДС 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение Възстановяване на Мито/ДДС
Случаят е следния:
Стока закупена по интернет от страна извън ЕС и доставена в БГ. Производителя(Изпращача) или неговият куриер(в случая DHL) (за сметка на изпращача) плаща всички дължими мита/ддс и т.н. Стоката ми е доставена до вратата, без да съм плащал нищо друго освен обявената в интернет сума. На сайта изрично пише, че доставката е безплатна с включени всички дължими данъци, и ако (по неизвестна причина) органите в дадена страна изискат допълнителни плащания, то те се изпращат на изпращача и той ги възстановява.
Живея постоянно в Норвегия и ще я изнеса за там с полет. Не я купих с доставка за Норвегия, защото не се предлага за там(за сега).
Т.к. Норвегия е извън ЕС, въпросът е мога ли и как(какво е необходимо за) да си възстановя платените вече данъци.
Всичко което прочетох в нета касае стоки закупени в БГ магазини (само, и-нета все едно не съществува) и то утвърдени такива със съответния знак tax-free. Фактурата само не е достатъчна а в магазина се попълват и някакви други документи. Това е оторизираната фирма http://www.eands-taxservices.com и съгласно инфото тук http://eands-taxservices.com/category/i ... -tourists/ офисът на летище София работи м/у 8:00-16:00. Пътуващите с по-ранен/късен полет да го д**т.

Вто Дек 12, 2017 10:59 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Възстановяване на Мито/ДДС
Малко сложна схемата, та не схванах май...

1. Митата и данъците (явно ДДС) са платени от изпращача, тъй ли? Странна практика, досега само Amazon са ми го предлагали, но никога не съм им позволявал да го правят.
2. Ако не си ги плащал ти, май трудно ще ти ги възстановят при износ.

Аз само веднъж в живота си съм правил такова нещо и то беше в Германия посока България преди 2007-ма. И пак ставаше само за определени стоки купени още от магазина с опция за tax-free (основно техника). Пак се правеше на летището и точно както описваш - вечерния полет от Франкфурт изпускаше работното време на гишето :)

Вто Дек 12, 2017 11:16 am
Профил ICQ

Цецо написа:
Малко сложна схемата, та не схванах май...
1. Митата и данъците (явно ДДС) са платени от изпращача, тъй ли? Странна практика, досега само Amazon са ми го предлагали, но никога не съм им позволявал да го правят.

Да. Не виждам нищо странно. Стоката се предлага за определени страни и цената включва всичко, сиреч доставка и всички дължими данъци.

Вто Дек 12, 2017 12:09 pm
Профил
Аватар

Ами странно е за България, защото тук митниците са със статут на държава в държавата и всичко се случва по страннен начин. Точно поради тази причина, аз избягвам такива сделки, защото не знам дали тук нашите митници ще ми признаят плащането на митните сборове от страна на търговеца ...

Но твоя проблем в случая не е това де, явно си ги внесал, проблема е износен. И все пак не разбирам - ако друг е платил ДДС и Мито на входа, как ще си го възстановиш ти като физическо лице? Ти трябва да имаш документ, че си ги платил за да ги изискаш обратно. Предполагам, че ако търговеца ти е фактурирал по пера всичко и там изрично е написано, че е внесено ДДС и мито на определена стойност... можеш да предираш, че си платил толкоз и толкоз...ама дали ще го признаят. Аз по-скоро бих казал НЕ.

Оставяме настрани факта, че аз не познавам човек който да е ползвал tax-free на българското летище.

Незнам за какви суми иде реч, но ако е за по-малко от 100 лв. аз не бих се занимавал с тия.... Ако е за сериозни пари, по-добре потърси направо някой посредник да направи износа, те знаят как да комуникират с тая "институция" правилно.

Вто Дек 12, 2017 12:27 pm
Профил ICQ

И аз нещо не разбрах... ти си видял в интернет нещо на цена Х, в която някак магически са били включени и митата и ддс-то за България и която ти си платил, така ли? Или си платил цената показана в Интернет, пък изпращача е надплатил над нея митата и ДДС-то ?

Вто Дек 12, 2017 5:41 pm
Профил ICQ

Абе има някаква схема при която мита и ддс се плаща при вноса, да речем холандия, и от там тръгва в ЕС като вътрещно общностна сделка. Така не плащаш мита и ддс в бг, и е невъзможно да си ги възстановиш, поне не от БГ.
Но по принцип мита не се възстановяват никъде по света. Ако искаш да нямаш мито и да реекспортираш се внася при друг режим. Ако знаеш къде е влязло и се е платило ДДс, и имаш път от там може да опиташ на излизане ако имат такива услуги, ама в твоят случай в много сложно.
Според мен просто забрави.

Вто Дек 12, 2017 11:19 pm
Профил

Ами парите не са съвсем несериозни, но не са и сериозни де - 220лв е ДДС-то, т.е. ако има възможност защо да не си ги взема. Очевидно обаче не е лесно, ако изобщо е възможно.
Но въпросът е принципен. Никога не съм правил това до сега. Изглежда и сега няма да има първи път. Четейки тук-и-там, изгежда че и по белия свят за физически/лица (туристи) възможностите са ограничени до определени "tax-free" магазини.
На летището в Копенхаген например има един магазин за техника, където всяка (по-скъпа) стока си има две цени едната е tax-free. Сигурно и другаде ги има, но аз там го забелязах.
Е, ще си се радвам на придобивката и без възстановени данъци :lol:

@Koleto - "И аз нещо не разбрах... ти си видял в интернет нещо на цена Х, в която някак магически са били включени и митата и ддс-то за България и която ти си платил, така ли?"
Да, платих цената която е обявена в сайта. А как 'магически" са били пресметнатити дължимите такси, идея си нямам и нищо не вдяввам от търговия ит.н.
"...пък изпращача е надплатил над нея митата и ДДС-то ?" - Най -вероятно не.

Сря Дек 13, 2017 9:29 am
Профил

Значи мита както казах са невъзстановяеми къдетои да е по света, освен ако не внасяш на спецоален режим.
ДДС в твоят случай може и да няма, ако стоката тръгва от ЕС за БГДДС може и да няма. Но ти като частно лице няма начин да го възстановиш, ако аи го купил като фирма не би трябвало да има ддс. На някои летища има гишета на които възстановяваш ДДС но само ако излизаш от страната или в случая ес, гледат ти билета.

Сря Дек 13, 2017 10:20 am
Профил

bkulev написа:
Ами парите не са съвсем несериозни, но не са и сериозни де - 220лв е ДДС-то, т.е. ако има възможност защо да не си ги взема.
Определено не си заслужава късането на нерви и губенето на време и то при положение, че казусът ти е толкова заплетен, че я има 2-ма митничари, които биха го разбрали я не. Както каза Цецо по-горе тия са държава в държавата и правят всичко възможно да дерат по 100 кожи от клетия вносител. Най-фрапантната им дивотия е да прибират мита и ДДС и на транспорта, като го прибавят в цената на стоката. По закона за Митниците това е абсолютно недопустимо, но в правилника за приложение на тоя закон е разрешено и съответно те се основават на него и... стрижат здраво. В крехкия ми 10 годишен опит на внос на неща извън ЕС съм се нагледал на какво ли не. Стигало се е дори до там, че в спор за едно ДДС (внос на част за гаранционен ремонт) шефа на митницата на Аерогарата ми заяви в прав текст, че не съм никакъв бизнесмен като съм бил седнал да се разправям за някакви си 650 лева... Натам какво да говорим... Сипи си едно уиски, запали си камината и нека да е Коледа!

Пон Дек 18, 2017 11:17 am
Профил ICQ

Въпроса е че в неговият случай той няма и законово основание никакво, поне дппед това което казва.

Пон Дек 18, 2017 4:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]