Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
За устройствата с вградена Li батерия 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение За устройствата с вградена Li батерия
Здравейте! Напоследък масово навлизат устройства с вградена батерия. Отрочето си взе един MP3 плейър (за около 100 лв.) с такава батерия, като в магазина са му кзали, че животът и ще бъде минимум 3 години. Удобството е голямо, може да се зарежда от USB или от адаптер с USB куплунг. И много по скъпи устроства се предлагат с такива батерии (примерно iPod).
Въпросът ми е, колко е животът на тези батерии и могат ли да се подменят в сервизни условия?
Благодаря. Успех :)

Сря Юли 12, 2006 5:26 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
3 години друг път.

Факт е че тая технология се скапва даже и да не я ползваш. Това трябва да се има предвид ако се пазаруват такива батерии. Общо взето 2 години е нормалния живот ако е от що годе човешки пройзводител. Ако не се ползва трябва да се държи заредена.

Сменя се в сервизни условия, ако сервиза има такива батерии. Т.е зависи от марката и от сервиза. Ама след 2 години, може би ще му е омръзнало на отрочето. Тъй че свиркай си.

Сря Юли 12, 2006 6:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Сестра ми има iPod, на който батерията си е направо отлята вътре и не подлежи на никаква подмяна. Нормалния живот на батерията при правилна експлоатация е до към две -две години и нещо, както казва Цецо.Чакам с нетърпение да й мине срока и ще взема да го разпарчатосам за да го преправя (ако мога) и да си го ползвам, така и така сестра ми ще го засили на някъде :lol:

Сря Юли 12, 2006 7:30 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не мисля че е сериозно живот на батерия да се мери в години, зависи от цикли заряд разряд, около 30.000 цикъла до остатъчен капацитет 50%. Батериите които са изляти, както на iPod или Ericson T-29 не са LiOn а Li-poly, там е малко по различно, на тях им дават около 35.000 но при остатъчен капацитет 25%. От друга страна Li-On с досат издръжливи на неподходящ заряд, но все пак и това оказва влияние.

Сря Юли 12, 2006 8:44 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
ToHu написа:
... около 30.000 цикъла до остатъчен капацитет 50% ...

Сигурен ли че е са толкова много ?!?!?
Аз доколкото знам са под 1000. Например на моя GSM (SE Z600, Li-Ion, на две години) брояча на циклите е на 119 и "на око" капацитета е към 80% (в началото държеше 7-8 дни, сега държи 5-6 дни при едно и също натоварване). Знам че това колко ще държи батерията зависи от много фактори, но пак казвам това е "на око".
Имам и един стар Ericsson A2628s също с Li-Ion батерия. На него не знам на колко колко цикъла му е батерията, но в началото държеше също 7-8 дни сега държи 2-3. Но това е след 4 години доста усилена употреба.

Чет Юли 13, 2006 9:54 am
Профил

Мнение 
Така пише в дебелите книги, за по точно инфоирмация трябва да погледнеш спецификацията на съответния производител, но прави една разлика, примерно LiPoly му дават 2000 DOD 100% и 35000 DOD 25%. Тук вече е до разчет на батерията, като знаеш тия параметри може да си я разчетеш в съответсвтие с консумацията и времето което искаш да издържа. Освен това в зависимост коко дълбок е разряда имаш промяна в капацитета. Според общи тестове при 600 цикъла до пълен разряд капацитета спада с 6% за Li-On.

p.s. от тук следва че ако си зареждаш телефона всеки ден, дори и да не е разреден батерията ще издържи доста по-дълго, без да губи много от капацитета си.

Чет Юли 13, 2006 10:06 am
Профил

Мнение 
Знам, че броят на циклите определят живота на батериите, но типичната експлоатация определя приблизително еднакъв живот на батериите. Конкретния плейър е с LiPol и не ме притеснява особено, защото надали ще оцелее 3 години. Интересува ме какъв да ми бъде подхода при покупка на такива устройства. Все пак iPod и подобни са скъпи. Какво се разбира под излята батерия: на платката, в корпуса или нещо като SMD и т.н. Ако някой има линкове със снимки на такава вътрешност, моля да постне. @MGBY като отвориш iPod-чето да не ни забравиш :)
Успех :)

Чет Юли 13, 2006 5:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
LiIon батериите се скапват даже и да не ги ползваш въобще. Поне в хартиите дето аз чета това пише. Нещо им се разпада необратимо в химията вътре. И тоя процес е по ускорен когато батерията е разредена. Затова пише да се продава заредена, да се скапва по малко из складовете.

Чет Юли 13, 2006 6:30 pm
Профил ICQ

Мнение 
http://www.maplin.co.uk/Search.aspx?Men ... doy=search
http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?Tab ... nal%20view
http://www.maplin.co.uk/Media/PDFs/L62BL_Manual.pdf
http://www.maplin.co.uk/Media/PDFs/L57B ... Manual.pdf
Тези са си с куплунче и не са залепени слава богу на платката. Че ги продават и с инструмент за отваряне на машинката. Спокойно ще си купя iPod :)
Успех :)

Чет Юли 13, 2006 6:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zz_stefanov написа:
Ако някой има линкове със снимки на такава вътрешност, моля да постне. @MGBY като отвориш iPod-чето да не ни забравиш :) Успех :)

Някъде в нета гледах една статия как бяха разглобили един iPod и го разнищваха, ама забравих къде беше - ако я намеря, ще постна линка.

Чет Юли 13, 2006 8:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами какво имам впредвид като казвам излята - някъде бях чел, че тази технология позволявала на батериите да се придава всякаква форма, което позволявало максимално да се уползотвори наличното място в устройството. Като гледам iPod - a на сестра ми колко е тънък предполагам, че е образно казано " целия е батерия " :lol:

Чет Юли 13, 2006 9:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
Да Li Poly могат да се изливат, т.е. да заемат произволен обем, за Li on не е така. Конкретните данни ги извадих от нарчник за токозахранване на космически апарати. Тампросто са дадени общи характеристики, но Panasonic пишат доста добри документации за батериите си, там предплагам може да се прочете и нещо по конкретно. Не видях нещо за времето да пише, може да са го пропуснали. марсохода е с Li On, предполагам са го разчитали за по дълга експлоатация ....не знам дали се повреждат с времето.

Чет Юли 13, 2006 10:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]