Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Пловдив отново произвежда и изнася електроника 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Пловдив отново произвежда и изнася електроника
http://www.investor.bg/?id=39632

Пловдив отново произвежда и изнася електроника
От: Ангелина Христозова
angelah@start.bg
14.07.2006 09:43

Пловдив е на път да сe превърне център на IT производство. Изработката на електронни компоненти – в повечето случаи с чуждестранни капитали, тръгва около 2000 г. и започва да тежи все по-осезателно в структурата на регионалната икономика. Почти 100 процента от продукцията се пласира зад граница. Тази година ще се запомни със старта на няколко инвестиционни проекта в този бранш.

Компанията Сентера Тракия, създадена с белгийски капитал, е закупила терен от 7 000 квадратни метра в близкото до Пловдив село Войводиново. Там индустриалното строителство е толкова голямо, че селото вече е почти слято с областния център и е свързано с линии на градския транспорт. В момента Сентера Тракия работи под наем в Електроапаратурния завод в квартал Кючюк Париж. Започва дейността с под тепетата през 2002 г. и към днешна дата в него работят 80 души. С изцяло вносни материали произвежда трансформатори, трансформаторни и електронни контролери. “Но не бъркайте това с ишлемето. Продуктите се конструират тук – в Пловдив”, подчерта Милен Чончев, мениджър финанси на Сентера Тракия.

Модерно предприятие за производство на електронни уреди и компоненти се строи в момента в град Съединение. Инвеститор е Щека Електроник България – дъщерна фирма на едноименната германска компания. Сградата ще има четири производствени халета и административна част. Общата разгърната площ на фабриката за електроника е почти 5 000 квадратни метра. Предвижда се първоначално тук да работят 50 души, след което броят им ще достигне 100.

В близкото до Пловдив село Царацово преди две седмици бе направена първата копка на още едно предприятие за производство на електроника от белгийската компания Телевик НВ груп. Закупен е терен от 5 000 кв. метра, който ще се застроява на етапи. Първият предвижда изграждането на производствено помещение от 1 500 кв метра за 600 000 евро. Компанията започва дейността си в Пловдив много предпазливо през 2000 г. само с 3-4 души. Сега в нея работят 40 души. След приключване на строителството в Царацово броят им ще достигне 50-60. Белгийският инвеститор предвижда да създаде развойно звено, което да разработва в Царацово нови високотехнологични продукти.

Една ограда дели бъдещата белгийска фабрика за електроника в Царацово от довършената през тази година производствена база на Валвекс Холдинг. Инвеститор е пловдивчанинът Валентин Василев. Предприятието му е разположено върху 4 декара. Произвежда сателитни антени и електронни платки. А във Войводиново бизнесменът от родопския град Неделино Стоян Беширов строи производствена база за 40 млн. лева. В нея той обяви, че възнамерява да развива и производство на електроника.

Пет Юли 14, 2006 10:08 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цитат:
С изцяло вносни материали произвежда трансформатори, трансформаторни и електронни контролери.

ухааа hi-tek
търсят евтини ръчички, не мозъци ;)

Пет Юли 14, 2006 10:25 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение бре! Статията ми прилича на Филибето-Център на вселената
а бе колеги нещо тая статия ми прилича"Филибето-Център на вселената и 'сичко останало".... сичко се прави там доколкото прочетох...от свирка до атомна бомба. И доколкото прочетох с майсторлък и нови технологии. ма нещо ме съмнява таз рабута...
и се сещам един виц по случая:
Защо пловдивчани не стават за програмисти?
защото като му кажеш"кликни тук " то отива и кляка там :)

ай стиа толкоз

Пет Юли 14, 2006 10:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
Айде, айде, не се изхвърляй толкоз много за пловдичани, щото ако ги няма, няма да има кой да облагородява нацията :wink: А бе от одеве си търся палката за мухи, ама нещо ми се губи от погледа :D

Пет Юли 14, 2006 10:56 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
3aek написа:
Цитат:
С изцяло вносни материали произвежда трансформатори, трансформаторни и електронни контролери.

ухааа hi-tek
търсят евтини ръчички, не мозъци ;)

А по добре ли е евтините ръчици да висят на гърба ти? А и по добре това от колкото шивашки фабрики на ишлеме или тютюнопройзводители.

Пет Юли 14, 2006 12:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
А по добре ли е евтините ръчици да висят на гърба ти? А и по добре това от колкото шивашки фабрики на ишлеме или тютюнопройзводители.

абсолютно съм съгласен с теб, но тази статия е написана толкова високопарно все едно ракетни технологии се правят което ме разсмя и бе причина за реакцията ми

Пет Юли 14, 2006 12:56 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Можете ли да ме насочите към фирми насищащи платки.
Не е задължително в Пловдив даже предпочитам в София.

Пет Юли 14, 2006 1:47 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение насищане..
http://www.centillion-bg.com/
ама там е за сериозни хора с сериозни поръчки предполагам

ина4е

ина4е Simlogic Ltd tel 9658460,958419
шефа се казва Нено Пенев.

Пет Юли 14, 2006 2:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С тия
http://www.centillion-bg.com/
Въобще не може да се говори.
Опитвах преди 5-6 месеца.
Имали си много работа.

Пет Юли 14, 2006 3:31 pm
Профил
Аватар

Мнение еее
ми като гледам описанието на машините и прочие....нищо чудно да имат много работа . Пробвай при Нено Пенев и виж. Аз съм доволен.

Пет Юли 14, 2006 3:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тук http://www.smplus.org/smd/smd_BG.html някой пробвал ли е да си насища платките ?

rumene, ако ще насищаш конвенционален монтаж давай насам, докато още не ми е изстинал поялника :wink: 2-ра седмица насищам, свят ми се зави.

Пет Юли 14, 2006 4:44 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Докато насищам немога да преодолея усещането че си губя времето.
Не мога да мисля по задачите.
За кратко е антистрес.
Обаче след третия ден ме хваща съклета.

Пет Юли 14, 2006 5:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Наситих 250 платки, сега навивам 250 трансформатора, пълен екшън :wink:

Пет Юли 14, 2006 6:09 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
250 трансформатора с 1000 навивки първична ли ;)

Пет Юли 14, 2006 6:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]