Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Калибриране на уреди за ISO 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Калибриране на уреди за ISO
Значи искам да калибрирам няколко измервателни уреда. Мултиметър, манометър, фарад метър, ел. везна, термомтър и влагомер в едно.

Някой калибрирал ли е подобни уреди да помогне с информация къде става това как. Нужни са ми калибрационни протоколи заради ISO проверка.
Досега ги пращах в чужбина но сега си имаме мениджър по качеството и нещо се опъва. То и одитора ги иска калибрирани в България.

Собственици на сертифицирани фирми как ги правите тези неща при вас имате ли отдел или човек който се занимава с метрологията?

Чет Авг 31, 2006 1:03 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами имаше нещо наречени Бюро по Метрология или институт по метрология-може и да бъркам в името.Там сме носили уреди за калибриране.Имат звена (сега незнам до колко имат) в големите градове,а централата е в София. Те могат да ти калибрират уредите(имат еталони) и да издадат съответния сертификат,но цените им са дебели а и не се знае колко време ще отнеме.Преди 2 години носихме честотомери за калибрация и ги държаха 1 седмица при тях,но след това нямаха грешка в работата.

Чет Авг 31, 2006 2:20 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Вече се казват главна дирекция мерки и измервателни устройства към БАН. Много от дейностите ги прехвърлиха на лицензирани фирми, така че трябва да провериш на място. Кажи за кой град ти трябва и утре ще ти дам точния адрес.

Чет Авг 31, 2006 6:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
georgimv написа:
Вече се казват главна дирекция мерки и измервателни устройства към БАН. Много от дейностите ги прехвърлиха на лицензирани фирми, така че трябва да провериш на място. Кажи за кой град ти трябва и утре ще ти дам точния адрес.
За Пловдив

Чет Авг 31, 2006 10:11 pm
Профил

Мнение 
Mетрологията е на Санкт Петебург до италинския магазин (ТУ - посока Метро). В Комеко също оторизирани. Входът за лабораторията им май е в изчислителния център.

Чет Авг 31, 2006 10:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Иди си в метрологията до италианския магазин, чиста работа. Шефа им ми беше учител навремето по електрически измервания.

Чет Авг 31, 2006 11:27 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ходил съм там. Там калибрирам линии и шублери. За другите неща май няма да стане. На манометрите им правят метрологична проверка само. Лепят лепенка че става, а на мен ми трябва калибрационен протокол. Днес ще разпитам комеко те май само влага и температура калибрират.

Пет Сеп 01, 2006 7:51 am
Профил

Мнение 
http://www.nab-bas.bg - Българска служба за акредитация. Тук можеш да намериш фирмата, акредитирана за съответния тип проверка. Пробвай да звъннеш и да питаш, щото сайта им е доста куц.

Ако не се оправиш, пусни едно ЛС, ще се обадя да разпитам, но другата седмица.

Пет Сеп 01, 2006 8:33 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
като разпитваш и ти казат "не можем" си отвори устата да ти го напишат това, че не могат.
така, като събереш 20 писма от различни лаболатории в българия ще имаш основание пак да си пратиш уреда в чужбина
другия вариант да си го пратиш в чужбина за калибрация, за да ти е точн уреда, а от тукашна лаболатория да вземеш лепенка и протокол.

обърни внимание, че ИСО не е гаранция за добро качество или точно мерене. то е гаранция, че нещата се правят винаги по един и същ начин. т.е. ако правиш качествено изделие, то винаги че е качествено, но ако правиш лошо изделие, то винаги ще е еднакво лошо. в твоя случай, ако преди сертифицирането по ИСО сте калибрирали прибора в дадена лаболатория, сега просто трябва да продължите да го правите на същото място.

но най-добре пробвай един телефон до БАС. то с един разговор няма да стане, вероятно в първия момент ще ти задуднат един привидно безкраен списък от лаболатории, които НЕ ти вършат работа. ама и твоя уред си го бива - фарадметър с манометър и везна... :cry:

Пет Сеп 01, 2006 9:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
asp написа:
Ходил съм там. Там калибрирам линии и шублери.

Въпросната фирма, до която ще ходиш, до преди 3-4 г. си калибрираше в метрологията мултимерите и други електроизмервателни уреди.

Пет Сеп 01, 2006 10:54 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Значи нямам везна фарад метър и влагомер в едно тва са отдели уреди. Не ми трябва сертифицирана по исо лаборатория а такава в която калибрират те свързват твоят уред с националноят еталон. За исо макар и не ясно за мен защо трябва уредът да е вързан към някой еталон. Одиторът е чужденец но иска да сме вързани към националният еталон. Според мениджъра по качество който също е чужденец не ставало с метрологична проверка. Според мен калибриране не е да ти настроят уреда да мери точно а да проверят срещу 30лв на точка каква е разликата му от истината. А на мен ми е се тая колко точно мери важното е да има калибрационен протокол защото одиторът гледа има ли протокол жалиден ли е за герщката точността и тн не го е***е.

Пет Сеп 01, 2006 1:08 pm
Профил

Мнение 
asp написа:
Ходил съм там. ...

Миналата година там подготвяха една лаборатория за електрически измервания. Не знам какво е станало. Все пак там могат да ти дадат информация къде можеш да си свършиш работа. Можеш да провериш и в Комеко.

Пет Сеп 01, 2006 2:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
asp написа:
Ходил съм там. ...

Миналата година там подготвяха една лаборатория за електрически измервания. Не знам какво е станало. Все пак там могат да ти дадат информация къде можеш да си свършиш работа. Можеш да провериш и в Комеко.

В понеделник ще пратя запитване до държавната агенция. вече проверих в Комеко. Клибрират налягане температура влажност ток напрежение съпротивление така че повечето неща ги имат цените са 15-40лв на точка минимум 2 точки на обхват.
Имам някъкво усещане че в чужбина ще излезе по евтино но още не е проверено. Като разбера ще сравним.

Пет Сеп 01, 2006 4:27 pm
Профил

Мнение 
Че това станало голям келепирец. На един мултимер Fluke с 5 величини с по 5 обхвата би ми излязло 375 левчета годишно. Аз за по-малко съм го взел!
Покрай това ISO доста народ се храни. И то как!

Пет Сеп 01, 2006 10:07 pm
Профил

Мнение 
Преди да го пратиш в чужбина провери дали наще признават техния документ, защото може да се получи : да ама нямаме подписано споразумение.

Нед Сеп 03, 2006 7:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]