|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Ное 15, 2025 1:31 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 29957 Местоположение: София
|
 Re: EV
Значи ей ся гледах таблото на убера дето ме вози Тойота хибрид, 50 MPG, при тоя разход няма ЕВ което дори да се доближи до цена на км не само у нашето щат ами сигурно и в цялата хамерика. Та не знам за какъв чеп някой би си купил е ЕВ боклук
|
| Нед Окт 05, 2025 11:51 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Разхода на хибрида зависи от начина как го караш, на моята Дачия при добро старание и докарвам 70 MPG (английски галони) въпреки че по паспорт и дават 58, когато обаче синът ми кара колата разходът се вдига под 50. Освен това зависи и от батерията, моята е сравнително нова, само на 12 хиляди мили, но четох че разхода се вдигал пропорционално на състоянието на батерията, примерно ако капацитета на батерията падне с 30% долу-горе с толкова ще ти се увеличи разхода.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Нед Окт 05, 2025 12:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За 70 изобщо не говоря, при 50 MPG, горивото иде под 6 цента на миля, или 18.5 мили за долар ... каквито и сметки да правиш, и твои си слънчогледи да наслагаш пак няма как да докараш тая цена.
|
| Нед Окт 05, 2025 12:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm Мнения: 11007 Местоположение: Добрич
|
Енергоносителите са като скачени съдове и винаги има някаква връзка в цените им. Разбира се в някои държави, които добиват петрол и имат ниски акцизи съотношението с цената на тока може да е малко по-различно. Обаче не може да е драматично както Тони се опитва да го изкара. Цената на тока не може да е драстично по-висока от петрола. Ако беше всички щяха да се юрнат да правят ток от петрол. За съжаление и обратното е вярно, токът не може да е драстично по-евтин, защото зелените технологии все още не могат да осигурят 100% от нуждите. Съответно част от тока се прави от горива и няма как да се прави на загуба. С две ако оставим настрана изключения от сорта на супер слънчев ден, когато цената на тока е отрицателна или когато има временен пик в цената на петрола, то пак казвам това са скачени съдове и цените им са сходни. Под сходни нямам предвид еднакви, но почти. Заради термодинамиката за да се произведе 1kwh електроенергия трябват 3 kWh горива. Затова на kWh токът е винаги по-скъп. Но обикновено не е 3 пъти заради акцизи. Макар че в много държави не само, че не е по-скъп, даже е по-евтин. Затова излиза по-евтино да се топлиш на калорифер на ток, отколкото с нафта. Но това е държавна политика и не искам да коментирам дали е правилна. Само ще кажа, че в такива държави (като нашата) излиза 3 пъти по-евтино да се кара на ток. Мисля, че очевидно защо
В държави с по-пазарни икономики разликата не е баш 3 пъти, но общо взето винаги е в полза на тока. Може би в арабските държави горивата да са супер евтини, но това пак ще е изключение. За САЩ съм сигурен, че съотношението на цените е в рамките на пазарните принципи. Демек за едно и също количество енергия токът НЕ е 3 пъти по-скъп спрямо бензин/дизел.
НАКРАТКО разходите за гориво трябва да са сходни, независимо дали горим ток или не. Там където не са, това е резултат от държавна намеса и обикновено държавните намеси са в полза на тока. Както примерно у нас, където на нощна тарифа излиза около 3лв./100км. Докато на бензин под 10лв само ако караш на изпарения...
Нещото, което може да оскъпи страшно електричките е ако зареждаш на публични станции. У нас има доста станции които чарджват левче на квтч. Това си е 5 пъти по-скъпо... И тогава вече не е 3 а 15лв/100.
В САЩ ако приемем цена 20 цента за kWh излиза 3$/100км. Ако бензинът е долар за литър излиза 4$/100км. Стига колата да харчи 4/100. Не живея там, не претендирам за точност в цените, но съм сигурен че са по-близо до пазарните и съответно твърдения че токът е много по-скъп или по-евтин са твърдения, че САЩ не са пазарна икономика... Може и да е така, но не го вярвам;-)
|
| Нед Окт 05, 2025 6:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
20 цента ако зареждаш у вас и живееш в някои щати. В Калифорния цена у домо около 33 цента цена на зареждачката средно 50 до към 70. Зареждането у домо там е малко зор работа У наше село, цена на тока е около 20 цента цена на литър е 70 цента, цена на зареждачката средно 40, ама това е средно ... сам си прави сметката кое колко ти излиза. Включи по-скъпата кола, по ниската остатъчна стойност и смятай да видим ...и това при 50 MPG, не се и съмняваме че има хибриди които правят и 70 та сметка няма никаква, а да си слагаш панели, мига да ти кажа долу горе колко излиза, горе долу 4000 галона или 2000000 мило или за щат като нашия 10-на години ...само дето тия панели след 10 години ще трябва да и изхвърлиш барабар с батериите ...
|
| Пон Окт 06, 2025 1:56 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Тони, аз не говоря за изключения. Изключения винаги има, даже повечето изключения са в полза на EV. Примерно доскоро поне имаше безплатни зарядни. Това обаче не го вадя като аргумент, защото това си беше изключително само за зарибявка и част от зелените простотии. Пак казвам не е нормално цената на едното или другото гориво да е драстично по-ниска или по-висока. Средната цена на тока при вас не е 33 цента. Това, че някъде може да е толкоз си е изключение. Както и средната цена на бензина не е 70 цента. А още по-малко вероятно е да имаш ситуация с много висока цена на тока и много ниска цена на петрола. Е примерно гледам средните ви цени за бензина днес - варират от 2.8$ до 4.6$ за галон в различните щати. Но ако погледнеш там където е скъп тока, бензинът също е скъп. В Калифорния наистина тока го дават 32.5 цента но и бензина е 4.6$. За сравнение в Тексас тока е 15 цента и нещо, но и бензина е под 2.8$. Това показва вашата статистика и аз й вярвам, щото това е абсолютно нормално. Там където са скъпи горивата и токът е скъп обикновено. И това не е въпрос на случайност... Нормалното, демек средностатистически най-евтино е да караш на LPG, след това на ток и чак след това нафта/бензин. Всичко друго е изключение. Примерно у нас е най-евтино на ток, но както казах това не е съвсем нормално. Всъщност може и да се приеме за нормално, защото не добиваме петрол нито у нас, нито в Европа. Така че може горивата да са по-скъпи, просто разликата според мен трябва да е по-малка. За цените на колите, да донякъде си прав. Повечето електрички са значително по-скъпи спрямо същите модели с ДВГ. Тепърва се появяват изключения, споменахме наскоро че електрическите Х3-ки (iX3) са по-евтини от хибридите от същия модел. И като казвам по-евтини, то не е защото имат по-малка мощност или друг компромис. Включително и пробегът им с едно зареждане е сходен. За съжаление както казах това е изключение... поне при западните производители. При китайците не е изключение, но това е друга тема. Предвид развитието на технологиите аз вярвам, че това изключение ще се превърне в правило. Но засега, фактът си е факт и електричките са по-скъпи. За слънчогледите според мен си в голяма грешка. Цените им в момента са такива, че е грехота да не си сложиш ако имаш условия. Сега ако нямаш къде да ги сложиш няма никакво значение колко струват... Тук не става въпрос само за колата, даже колата е по-скоро изключения за такива като мен, които можем да си позволим лукса да зареждаме през деня. За повечето това не е опция. Макар, че и цените на батериите вече толкова паднаха, че и колата може да си зареждаш през нощта без проблем. Особено пък ако токът ти е над 30 цента. Аз когато слагах моите слънчогледи цената им беше 2-3 пъти по-високо, отколкото е сега. И таргета ми беше да докарам 10 ст./квч. Не че го постигам, но да кажем не съм далеко. Със сигурност съм под 15ст. и в тоя смисъл не съм прецакан. Прецакан съм от това че цените им паднаха, но така или иначе не съм ги купувал за да ги препродавам, а за да правят ток... А токът не е паднал 
|
| Пон Окт 06, 2025 10:37 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами прегледай щат по щат, информация има. Не мисля, че при нас горивото в най-евтино, това да уточним за 87, но тук повечето коли ядът такъв, включи японски, 93 е с долар отгоре. 33 е средната цена на зарядната станция, домашния писах колко е, средно около 20, тя варира, 17 е най-ниската в Индиана мисля. Цените връзка имат, ама леко обратна. Основния фактор за цената е потреблението, голямото потребление води до по-ниска цена, разбира се и наличието и цената на петрола е фактор. В момента повечето генерации в сащ минават на газ, но газ макар и уж са има цената не е толкова ниска. Отделно това са капитални инвестиции които тепърва ще се изплащат, докато рафинериите са се изплатили отдавна. Не на последно място цената на тока на много места започва да се определя от наличността му, в щати като Калифорния веднъж токът е по-скъп, второ имаш ограничения кога може да зареждаш поради недостиг и трето зарядните където най-много се търсят са скъпи, защото търсенето е много повече от предлагането, затова са и тия снимки на опашки в нета. Истината е че на много американци не е им пука какъв е разхода, ме това е двигателя за покупка на ел.кола. Аз това го написах точно за тия на които им пука, просто сметката не излиза.
Ще видим какво ще се случи в Европата и от къде ще дойде тоя ток ...
|
| Пон Окт 06, 2025 1:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Значи може и аз да не съм те разбрал.... Цената на тока по зарядните станции аз изобщо не коментирам. При вас надценката ако е само 50% няма какво да се оплаквате... тук е до 500%  Всъщност не е 500% защото не купуват по цена за битови абонати, но пак е голяма в повечето часове от денонощието. Тъй де, EV не излиза никак евтино ако зареждаш по станции. Тук спор няма, но това даже не е толкова важно, щото парите не са проблем. Даже у нас не е проблем, пък при вас съвсем. Чакането е много по-голям проблем. Но дори и от станции да зареждаш на 33 цента пак си някъде 5-6$, а на бензин при 70 цента си 3-4$. По-скъпо е, но не е нещо фрапатно. И това е само ако сравняваш с малки хибриди. Там повечето ви коли 4/100 разход или 50mpg посмъртно не могат да постигнат. По-скоро това е разходът им на масло, а не на бензин  Докато при електричките дори да е 1000 коня разходът не скача. Засега най-голямата ламя май е G класата на мерцедес, но и тя е "само" 2 пъти по-лакома от моята въшка зойчето. Демек дори да я зареждаш на станции пак ще ти е към 10-на $, докато бензиновата G класа с по-мощен мотор ще спреш на 10$ ама един друг път! Иначе съотношението ток/горива си е такова поради много фактори и е такова много преди електричките да се появят. Не се е променило заради електричките няма и да се промени заради тях. Може да се промени ако не си поддържате преносната мрежа и я закъсате за ток. Но според мен американците може да са скръндзи и не от най-умните, но чак такива идиоти не са. В Европа положението е по-рисково с горивата по доста причини. За недостиг на ток засега няма чак такава опасност. Тук повечето потребители са на борсови цени, затова и не очаквам да има каквито и да е ограничения. Те като избичат една висока ти си зареждай колкото искаш и когато искаш. Няма проблем... няма за какво да те ограничават  Въпросът е, че подобни пикови цени са временни, защото пак казвам няма как токът да поскъпне значително без да поскъпнат и горивата. Най-малкото ако стане това хората ще почнат да се топлят с горива вместо с ток и т.н. А и масово ще почнат да си слагат слънчогледи, чиято инвестиция е смешна вече. Докато с горивата ако стане беля нямаме никакво решение...
|
| Пон Окт 06, 2025 4:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
В Европа проблем с тока няма да има докато ЕВ-то са малко. Чисто технически, САЩ шанса да си сложиш собствени слънчогледи е доста по-голям от колкото в Европа където повечето живеят в апартаменти, или апартаменто подобни постройки, т.е. с много обща сосбтвеност, без собствен покрив, да не говорим за тия под наем. Изобщо за мен зареждането от собствен слънчоглед е нещо невъзможно, много, ама много частен случай. Та остава да разчиташ на доставчика на ток, ама със 6 или 10 kW партида какво да зареждаш първо, а и това докато има ток. В Европа проблема е още по-сериозен заради гъстотата на населението и старата инфраструктура почти навсякъде. Та лично аз не виждам начин електричеството да е по-евтино от горивата в момента в който има масова електрификация на возилата, освен ако не сложсат някакви огромни акцизи на горивата за да им вдигнат цените изкуствено. Как да е, аз това го постнах просто защото ми напрсави впечатление, при тоя разход да плащаш и да мислиш ЕВ е безмислено. Тук в Инди извън даунтаун зарядни станции няма много, на няколко пъти до летището ме возят убери с електрички и всички планират да зареждат на летището защото там има по-голяма зарядна.
И не знам кой какво прави и как планира, ама имам едни клиенти в едно близко градче, карат някакви ЕВ-та, хюндай по спомен, всеки път като идват насам е едно и също, ами ще сме час по-късно защото ще зареждаме ... или къде тука имате зарядна за която няма да чакаме ... и все таквиа, а не е да каже да са на 300 мили от нас, 150 мили нещо такова.
|
| Пон Окт 06, 2025 6:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
у нас акцизът на бензин/нафта е около 65 стинки. домашния ток все още е с нулев акциз. не казвам, че е без акциз, просто ставката е нула. във всеки един момент могат да я барнат.
за да е по-трудно за смятане на невиждалите сметачна линийка, газа почнаха да го смятат в мегавати... така замаскираха скока от 2-3 пъти. и явно презумпцията е, че газът се ползва само за горене. да кажем е ТЕЦ. да, ама ТЕЦ се очаква да е комбинирано производство (ток+топло), като топлото практически е отпаден продукт, ако не можеш да го продадеш. на всичкото отгоре, тока от (газов) ТЕЦ се изкупува на ненормално висока цена.
и да се чудиш как са в технически фалит. за столицата подочух, че били 800 задника, от които само 2-ма инженера. може да е партнека - да са трима.
шистовия газ наистина става само за горене. затова и модерните в началото суапови сделки секнаха. ако ти трябва газ не за горене, си искаш твоя, с известен състав, а не 'квото има тръбата'.
така че модната тенденция ще бъде не нещо да е евтино, а другото да стане прекалено скъпо, че да почне да ти се вижда евтино първото. нещо като каквото стана с икономичните крушки.
|
| Пон Окт 06, 2025 6:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Консумацията от ЕВ-та не е проблем за енергийната система като цяло, защото не е чак толкова голяма колкото и бройки да са. Може да е проблем за локални точки. Примерно ако всички решат да се изсипят в един курорт за някакъв празник. Така е, но това не е чак такъв проблем. Не е нужно всички да си слагат слънчогледи. Грешката ти е че си мислиш че за ЕВ трябва страшно много ток, което не е баш така. Примерно аз харча годишно около 1.5 Mwh за колата, а консумацията ми вкъщи е 6 MWh. От слънчогледи правя към 5-6. Може и повече, но няма какво да го правя. Демек сложил съм толкова, колкото да си покривам само собствените нужди. Но нетния ефект е въпреки че имам ЕВ съм си намалил консумацията от мрежата колкото поне за още 3 ЕВ-та. Ако всички направят като мен енергийната система ще фалира. Очевидно нито е необходимо нито желателно всички да си слагат слънчогледи. Ми аз съм така, както и много от познатите ми. При това в България токът е относително евтин за бита... Демек дори нямаме чак такъв финансов стимул. По-скоро е въпрос на сигурност, пък и инвестицията не е милиони. Горивата както казах са като скачени съдове. Може да има флуктуации но в дългосрочен план пазарът изисква запазване на съотношението. Защото ако не се запази потребителите си сменят оборудването и минават на друго гориво. Не разбирам наистина какво те кара да мислиш, че производителите на ток вместо да си вдигнат производството ще оставят цените да растат и да загубят клиенти. При това не става въпрос за вдигане на производството с 5-10 пъти, а по-скоро за 5-10%, защото не всички ще минат на ЕВ. Или поне няма да е скоро. Консумацията в енергийните системи се е променяла мкооого повече. Да не говорим за България. Е примерно в Китай за последните 20 години се утрои. Не 5%, говорим за 300%. В същото време цената не само не се вдига ами пада. А сега минават на електрички, що ли? Сигурно щото са прекалено тъпи и не знаят, че ако си вдигнат с още 5% нуждите и ще настъпи Апокалипсис... Виж един път може да объркаш, може и два, ама всеки път това вече не е грешка... Очевидно твоите клиенти не могат или не искат да си направят сметката и това не е защото карат електрички, а въпреки това. Казвам въпреки, понеже ако за ДВГ е нормално да се ползва обикновена навигация или Waze за ченгета, то при ЕВ е нормално да се ползва планираща навигация. Ако колата го няма вградено, то има безплатни приложения от сорта на ABPR. Тези приложения ти планират всичко .- откъде да минеш, къде да заредиш, колко да заредиш и т.н. Ползват не само от идиоти, които не могат да си направят сами сметката. Ползват се щото приложенията си следят в реално време кои зарядни работят, дали има свободни места. Имат и статистика кои часове са пикови и т.н. Въпросът е че тези приложения показват и колко време ще ти е необходимо. И обикновено познават достатъчно точно. Пак казвам може да стане грешка, примерно зарядната да се развали или точно пред теб някой да е заеме, но цял час грешка и то да се повтаря....
|
| Пон Окт 06, 2025 8:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не знам дали е час грешка, просто казват тръгваме след 2 часа сме там, и после абе ние ще спрем да заредим и ще сме с час по-късно, иначе доколкото разбрах на повечето места неговата зарежда за 30-на мин, но явно зарядно , влизане излизане от магистралат и т.н. .. знам ли ... и не горя от любопитазтво да питам  За другото имаше сметки за САЩ, аз за Бг нях правил някава груба сметка тука, колко още мощност ще е нужна, но като цяло в БГ нещата са доста добре защото се кара малко, в САЩ въобще не говорим за 5-10%, като имаш в предвид че калифорния има проблем с тока и без ЕВ-та, и да може да е частен случай ама в тоя частен случай живяет 40 млн .. другото което е тая простотия с ЕВ-тата върви ръка за ръка с другата простотия да се ползва само зелен ток, който от къде ще дойде не е ясно. Калифорнийци купуват зелен ток, но е зелен само защот плащат в зелено, там какви измами ставта не е истина, правят се някакви врътки през квоти за емисиси и др.подобни, и това дето го купуват за зелен се генерира в съседните щати на кимюр. ...
|
| Пон Окт 06, 2025 8:59 pm |
|
 |
|
Pif
|
Вчера ми скимна, че искам да отида на плаж в Гърция. Хвана ме съклета и се метнах на таратайката. Преди границата налях малко бендзин за 5 минути и бях много нещастен, щото хотдога в шела е станал 6 лева. Разбирай 60км пробег. Та минах през Солун където в неделя никой не ебава да работи и в най-добрия случай хапваш КФЦ и се забих на някъв плаж. След малко плажуване и къпане решихме да видим къде отива един път. После друг. А дали да не минем през някое градче. Ааа, то пътя бил от другаде, изпуснали сме отбивката. И така до тъмно докато не решихме, че ни стига и се прибрахме. Има няма едни 450 км от зареждането. Ама нали резервоара събира поне за 800 си се прибрах в СФ без да го мисля изобщо. В най-тежкия случай щях да им дам на гърците 1.70 евро за малко бензин. Но и до София се прибрах без да се налага да мисля къде ще зареждам, дали ще има там ток, дали ще има опашка и някаква си навигация да ми обяснява от къде да мина и колко да чакам. Моя ден е 24 часа и предпочитам 2-3 от тях да не ги подарявам на зарядната станция а да се пека на плажа или да обикалям из разни малки селца дето ги няма на картата даже. Туй дето няква кола ти диктува живота е в разрез със свободата с която сме свикнали с бензина. За топлофикацията - инджинери имат. И то доста. Ама мафията си има държава. Краде се страшно много. Прави се ток на загуба лятото щото Ковачки си е поръчал. Пуска се 90 градуса на хората а не 55 щото ... лято е а трябва Ковачки да изнася ток за Гърция. Как после да не гръмнат тръбите. Как да няма няколко хиляди кубика в час загуби на топла вода по трасето. А за тока - ток в държавата има. Ама го има по големите далекопроводи. Няма го в градовете. Край София има гигавати. Ама как да влезе вътре? Няма кабели, няма трафопости. Кабелите са предвидени за много по-малко. И по-рехаво застрояване. Трафопоста на нашия блок е предвиден за 2 блока. Сега към него са накачени поне още 15 малки 4-5 етажни кооперацийки дето ги е нямало навремето.
|
| Пон Окт 06, 2025 10:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Напълно възможно е зарядната да не ти пусне пълна мощност и да те забави. Това е една от причините да се ползват планиращите приложения, или такива за отзиви като plugshare-a. Естествено ако ползваш редовно дадена зарядна ти и сам ще забележиш кога е натоварена, колко често стават издънки и съответно и сам ще прецениш дали да рискуваш. Но като не си в час по-добре да се довериш на "каката", поне някаква файда да има от тоя биг брадър и неговите облаци... Не толкова че са кара малко, а се зарежда малко от публичните станции. Зарежда се малко, понеже разликата стига до 5 пъти в цената. И то въпросът не е толкова в парите колкото чакането. И както много често повтарям трябва да си идиот да си купиш електричка ако няма къде да си я зареждаш поне е повечето случаи. Тъй че няма логика да отидеш да си изгубиш половин-един час и да платиш 5 пъти по-скъпо, вместо просто да си я включиш вкъщи на нощна тарифа. В тоя смисъл е много добре че има толкова публични станции, които в повечето време са си свободни. Но за да не фалират са си принудени да работят на по-високи цени. Ако почнат да се ползват повече сигурно цените ще свалят цените, обаче ще се появят и опашки. Сегашното положение е за предпочитане според мен и за двете страни. Абе прецакал си се... Ако беше тръгнал с електричка днес още щеше да лежиш на някой плаж и да чакаш да ти се зареди. А сега кво, мръзнеш в София 
|
| Вто Окт 07, 2025 8:41 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 1:21 am Мнения: 12220 Местоположение: София
|
Ако беше тръгнал с електричка, вместо на плажа щеше да виси в някой забравен от всички къпинак чакайки чудото да се зареди, гледайки часовника си през патнадесетина минути и мърморейки си под носа: "М@м@ му стара, с кой акъл си продадох дизелчето и си купих електрическа кочина".
|
| Вто Окт 07, 2025 8:58 am |
|
|