Отговори на тема  [ 1402 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 90, 91, 92, 93, 94
Любопитно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Любопитно
MYXATA написа:
Private написа:
> The World's Most Important Machine
The insane machines that make the most advanced computer chips.
Аз следващият понеделник ще хода до АСМЛ....
Това е най-голямата компания с най-голям оборот в европа...
Жалкото е че братският китайски народ не спи, а е само примижал с дръпнатите си очички и вече прави същата ако не и по-добра машинария и след някоя друга година ще почне да продава...

> China Just Built What ASML Feared Most

Anastasi In Tech explores the technical engineering challenges China faces in developing a domestic extreme ultraviolet lithography system. The analysis examines the transition from laser-produced plasma to light source generation, the complexities of mirror alignment, and the critical role of material dependencies like helium in establishing a sovereign semiconductor manufacturing ecosystem.

Timestamps:

00:00 - Chinese EUV Efforts
09:00 - How It Works
11:34 - Last Missing Piece
15:30 - Outlook

Вто Юли 28, 2026 12:09 pm
Профил

Ами имат още работа но с темповете с които работят, бюджета който са отделили и човешкият ресурс още някоя друго годинка и ще имат съвсем използваеми системи. Как са го постигнали няма никакво значение, развиват се с доста по-високи темпове сравнено с ASML от същото време, пък нека да са крадци и копировачи. Все така ще гласувам за републиканците, но в някои аспекти успяха да сътворят големи глупости, като санкциите срещу Китай и Русия, и ако Русия никога не е била реална заплаха за никого / тук не броя разни неопределени като украинци, литовци, естонци които не знаят къде го боли и къде ги сърби/ то Китай е съвсем реална заплаха, ако не друга то финансова и технологична. С това което правят просто стимулира тяхното развитие.

Вто Юли 28, 2026 5:59 pm
Профил

От гледна точка на хегемонията сблъсъка с прословутите 7 държави за 5 години и после Русия и Китай не може да се нарече "грешка". Грешката им беше, че не успяха да го направят когато му беше времето. Сега е много по-трудно, но следя всевъзможни икономически и геополитически теории и не съм намерил нито една, която да дава по-разумна концепция. Война или сериозно технологично предимство. Това са вариантите, хайде има и трети - отказ от идеология, обаче това е твърде абсурдно и твърде рисково за елита. Не мисля, че някой ще тръгне в тая посока, но ако все пак стигнат до там, надявам се да не е по начина по който постъпиха комунистите. Втори преход в рамките на един живот ще ни дойде в повече.
Та така... реалните опции са войната и технологиите. И по двете работят. И по двете резултатите засега са спорни, аз също не съм сред оптимистите, обаче мачът още не е свирен и винаги може да има изненади.

Вто Юли 28, 2026 6:53 pm
Профил

Чисто стратегически ефекта е нулев. И Китай и русия бяха в зависимост от западни технологии и доставки. При една реална война, тази зависимост ги обричаше защото няма как да я преодолеят за година, а година война с някой който е тръгнал на война е твърде много ако не си подготвен. Русия не мисля, че някога е имала амбиции да води войни, тя няма и нуждата от това, насила я вкараха във война с Украйна. Виж Китай е малко по-друга бира. Те също нямат особени желания за експанзии, това не е нещо ново, 13-ти век правят скромна експедицийка с 300 кораба и 30000+ екипаж, но не са имали особени завоевателски мераци, а са можели, и технологично са били доста напред, а и самите числа ... Но тук въпроса не е в военните им способности и желания за експанзия, а в икономическото влияние, защото в днешно време който дава парите и той поръчва музиката. Дори не е толкова за желанието им да върнат Тайван в правият път, малък проблем е че там са съсредоточени големи производствени мощности, но и това не е цялата драма, просто идеята да имат толкова контрол не се нрави на запада.
Лошо в това няма, но не е това подхода, те отдавна са минали границата при която технологични санкции могат да ги спрат. Запада трябва да живее със своите грешки, грешките са направени преди 40 години, да не говорим, че комунистите в САЩ нямат нищо против силен Китай. Чисто корпоративните интереси са за силен Китай, или по-скоро корпорациите не ги вълнува колко силен е Китай, тях ги вълнуват цифрите.

Вто Юли 28, 2026 7:06 pm
Профил

Глупаци всякакви, но не мисля че някой е искал силен Китай. По-скоро някои бяха прекалено алчни, отколкото глупави. И заради нечии инвестиции отложиха нещата прекалено дълго.
Китайците нямат мерак да нападат или завладяват когото и да е. Но работят много успешно и по начин по който не могат да бъдат конкурирани икономически, а от там и по друг начин. Нямат нужда да завладяват нищо. По-голямата част от света сама ще се присламчи към тях. Въпрос на време е западната империя да загуби всичките си колонии. Освен ако Китай не бъде спрян, но както казах вече е твърде късно за икономически инструменти. Остават войната и жалките опити за технологично превъзходство.

Вто Юли 28, 2026 8:12 pm
Профил

Ми да ти кажа какво превъзходство, и за кого ..в смисъл на кого му трябва...дори Мексико взе да се пълни с китайски коли, и вече да караш BYD не е по малко престижно от Ауди или WV, а това е задния двор на САЩ. Надолу е още по зле, западните марки де. В Перу от много години китайските возила са доста популярни, отначало бяха основно камиончета разни дребни, но сега и коли и то доста ...същото ще е и в Африка.

Сря Юли 29, 2026 6:37 am
Профил

Може и да греша, но мисля, че нито една западна фирма неможе да се конкурира с аналогична китайска такава, зад която стои китайската държава с държавните политики и дотации към нея. Явно запада за да запази конкурентност ще трябва западните държави и фирми да направят нещо по въпроса. Китайския модел поне за момента ми изглежда стабилен.

Сря Юли 29, 2026 10:02 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1402 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 90, 91, 92, 93, 94