Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Изборни резултати - как се гласува етнически? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Според мен идеята беше да се преброим българите, мисля си дали не е добро правилото да гласуват хората с поне основно образование. Моралния победител е Волен, сега за нас остава да изпием горчивата чаша - Натура 2000, 3 и 4 блок на АЕЦ-а, манталитета на хора втора ръка в Европа, предпазни клаузи и накрая - БАЯЗИД 2 :(

Вто Окт 31, 2006 10:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Поне основно? Не! Аз бих го формулирал така:

Право да гласуват имат:

1. Бьлгарски граждани
2. Над 25г.
3. Висше или професионално образование
4. Семейни
5. С годишен доход над 4500лв

Интересно, ако беше вьзможно, как ли щеше да изглежда дьржавата/обществото и не само бьлгарското.
За добро или не толкова, мисля, че няма да разберем.

Вто Окт 31, 2006 10:59 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Колега грешиш.
Трябва всеки човек да успее да си избере политическа сила - а в нашенско такова ЖИВОТНО НЕМА. ИМА САМО ПЕ*али, прости*уки и крадци.

Така обяснявам :D

*Политическта партия е ... бла-бла-бла представляваща ИНТЕРЕСИТЕ (!) НА ДАДЕНА ГРУПА ОТ ХОРА* ОТ ОБЕЩЕСТВЕТО.

** - били те обединени по еднакви морални възгледи за аборта, еднакви професии или еднакви класи дори го кажи.
Земеделци, търговци, ненормални - се тая.

Ако Допуснем, че в БГ има пол. партии
Няма такава (*) БГ полит. партия => нема партии :-)

чисто , простичко и ясничко.
всичко друго е .. баница и яденето Й ... от прасетата дефакто.

ехх даже ми стана гадно, сега как ще спя.

Имам едно предложение - хич не на майтап. Да си отделим един подфорум -> ОБЩИ ПРИКАЗКИ -> ПОЛИТИЧЕСКИ (За да мога да го игнорирам тотално). :cry: :cry: :cry:

Сря Ное 01, 2006 1:44 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
@milenjs, HCL: Колеги, не ме разбирайте погрешно, ама почнем ли веднъж да поставяме условия за гласуване от нашата си гледна точка, няма как да не се изкушаваме да я правим все по-приемлива за нас. А частта от нацията, която ще остане без права, ще наброява много повече индивиди. И много скоро всичко ще се обърне. Силата на демокрацията е в бройката, а не в критериите. Добра, лоша - такава е. Може би за това България е на такова дередже - просто защото масата хора разсъждават по съвсем различен и изкривен начин.
Само да не стане утре някой да реши, че хората, които знаят западни езици, трябва да бъдат лишени от избирателни права, защото са проводници на чужда за вековните ни традиции култура и влияние... изгоряли сме всичките :-).

Сря Ное 01, 2006 5:01 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
milenjs написа:
Според мен идеята беше да се преброим българите, мисля си дали не е добро правилото да гласуват хората с поне основно образование...(

И аз за това си мисля от 7-8 години насам. Струва ми се че този модел на избори е отдван отживелица. Сега е доста по-лесно да се правят избори от както е било по времето когато е нямало средства за комуникация. И за да не се чувстват без права тези дето немогат да четат и пишат е добре да се наложи някаква точкова система. Най-елементарно така:

2 гласа имат хората с основно и по-голямо образование.
1 глас имат тези дето немогат да четат и пишат.

Това според мен е абсолютно задължително да се направи. Неможе човек дето неможе да чете да му тежи гласа толкова колкото на по образованите хора.

И винаги давам това за пример като някой каже че му се нарушават правата на неукия: и аз искам да карам самолет ама никой не ми дава щото нямам книжка за самолет. Значи ли това че ми се нарушават правата.

Сря Ное 01, 2006 12:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
HCL, една поправка на чл. #4: Лица, които са декларирали ( платили данък, осигуровки и т.н. ) годишен доход от поне 4800 лева.

Сря Ное 01, 2006 1:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
в този дух може някой да иска чл.4 да е Лица, които са декларирали ( платили данък, осигуровки и т.н. ) годишен доход от поне 480 000 лева ;)

Сря Ное 01, 2006 2:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
наближава момента, в който избирателите с право на глас ще надминат като брой жителите на българия

Сря Ное 01, 2006 2:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:
в този дух може някой да иска чл.4 да е Лица, които са декларирали ( платили данък, осигуровки и т.н. ) годишен доход от поне 480 000 лева ;)

еврика :lol:
#4: Лица, които са декларирали ( платили данък, осигуровки и т.н. ) годишен доход от 4800 лева до 48 000.

Като краен ефект ще имаме закони обслужващи създаването и възпроизвеждането на средна класа.

Сря Ное 01, 2006 2:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@the_real_maniac: Въпросът ти ще се разреши лесно и без подфорум ;-). Недей да четеш постинги, в чиито заглавия фигурират думите "гласуване" и "избори"...

Сря Ное 01, 2006 3:43 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
май не е лоша идеята :D
това ще намали драстично разходите за избори:

ЦИК ще се състои от 3-ма души: председател, секретар и член.
СИК и РИК няма да има, защото гласоподавателя ще е един
за да не му се губи времето на човека, ЦИК ще отиде при него да му вземе гласа
няма да има и нужда от урна, защото при един гласоподавател няма възможност за таен вот.
няма и да се печата бюлетин с резултати, защото резултата ще е таблица с един ред
няма и преброител да има, защото тази работа може да се свърши от члена на ЦИК
предизборната кампания също ще е улеснена - кандидатите може да му дадат по една вечеря, ако Избирателя е навит
даже от бюлетини няма да има нужда, може да му се предложи като папка в ресторант: днес менюто включва (...изброени имена...)
повече работа ще има по избирателния списък. това ще трябва вече да се прави не от ГРАО а от НАП - да пуснат една сортировка с максималния деклариран доход и най-горното получено число да се сложи в закона. така ще се гарантира винаги единствен избирател.
това ще намали и сивата икономика донякъде. защото те и сега най-богатите хора определят кой да е президент, министър председател и т.н., но тези хора определено не са на първите места по декларирани доходи. ако се промени така закона, те ще имат стимул да декларират по-високи доходи, и техния избор вече ще е законен.

обаче другите членове трябва да отпаднат
защото много от най-богатите хора у нас не са най-образованите. а и някой са под 25, да не говорим че повечето са австралийци, новозенландци и т.н.

Сря Ное 01, 2006 5:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Старо, колеги, старо е това със системата с единия гласоподавател. Айзък Азимов я е предложил още през 50-те години на миналия век в разказа си "Избирателно право" ("Elections")...

Сря Ное 01, 2006 5:35 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2