|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:31 am
| Автор |
Съобщение |
|
trm_only_for_work
Ранг: Минаващ
|
 |  |  |  | Syrius-B написа: trm_only_for_work, младежо, В началото на професията, несъмнен успех и респ. удовлетворение е да подкараш нещо, и то да тръгне, но с времето разбираш, че това е само началото. Наистина, крайната цел е КАЧЕСТВОТО. Качество може да се постигне и при лоши изходни условия , калпави или недокументиране добре елементи, неясни доставки и пр., но с много много труд и най-вече време. Тестове, корекции, тестове изследване, корекции, тестове ......всичко това струва пари! Един специалист става професионалист едва когато осъзнае, че времето наистина е пари. И не само неговото собствено, но и времето на околните Накрая, като теглиш чертата, се оказва, че цената е станала невъзможна  |  |  |  |  |
Съгласен !
И повтарям аз се зарадвах , както и да Ви звучи, когато видях някои с повече години , опит , пробелми бла-бла ...
да има близко мнение до мойто за качествовто и цената , и въобще продукта, затова и заех противоположната позиция, защото досега не мога да кажа , че това се беше случвало.
Защото ако бях казал да прав си , нямаше да разбера пълната ти идея, мнение, а така се убедих , че наистиан имаме допирна точка в отношението ни към върпоса
винаги мен са ме хокали , не може и така , и така и затова 
_________________ @HCL: "Авторьт не поема отговорност в случай на некоректна или непьлна информация. "
(1)всеки има право на мнение, но това не означава че всеки е прав
(3)не сте длъжен да сте съгласен с неговото мнение.
Защо трябва да Ви се напомня ?
|
| Нед Яну 21, 2007 2:04 pm |
|
 |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
Zaphod като спомена за ровичкането по регистрите се сетих да ви покажа нещо.
www.infineon.com/dave/
Определено са се постарали. Програмата генерира startup конфигурацията на µC-а по най-вьзможния интуитивен начин.
Схема на цялата периферия, от там всичко се конфигурира с подменюта и кликане. Има си и Register-Monitor който се обновява в реално време с опция да показва последните направени промени.
Ако нещо по менютата е неясно има препратки кьм тези места в документацията, кйдето е разяснена сьответната функция. Накря се генерира документиран код, готов за import-ване директно в Keil-а.
|
| Нед Яну 21, 2007 2:15 pm |
|
 |
|
3aek
|
в практиката се срещат два типа документация:
1. спартанска в която е описано всичко съществено но са изпуснати дребни детайли които всеки който се е занимавал с микроконтролери ги знае но за начинаещия е трудно да се досети
2. комплексни - в които има толкова информация че като потърсиш нещо ти трябва 30 мин да разлистваш и отсяваш баластрата
спомням си когато видях първата документация за PIC16C5X беше една "брошура" с има няма 30 страници и там бе описано всичко за процесора (то не че кой знае какво има) но понеже дотогава бях гледал все тухли по 300 листа на 8051 и HC11 ми се струваше че това е невъзможно да е документация на процесор - да ама не - всичко което трябваше да се знае го имаше там.
от 5 години всичко се премести на изток - Индия, Китай и документацията вече не е това което беше, да не говорим че и процесорите не са това което бяха
страшно се удивявам на хора които като видят нов процесор и през глава тръгват да го ползват в проекти, това е пълно безумие, следя всичко по-ново на пазара и отговорно ще заявя че няма нов процесор в който нещо да работи така както пише в дейташита, винаги има маса бъгове, след 1-2 години хората ги рипортват, производителите ги чистят и изкарват по-малко бъгливи silicon revisions.
скоро се борихме с LPC2888 за един клиент и аз му казвах още в началото - не се хвърляй на най-новите чипове само ядове ще берем, не та не LPC2888 е върхът , какъв бе резултата:
прототип1. 1 месец опроводяване, над хиляда $ за прототип и установихме че филипс не си номерирал топките на BGA-то и всичко е на кино
прототип2. ново опроводяване и над хиляда $ за прототип и се установи че LPC2888 което уж има HIGH-SPEED USB не може да се захрани през него защото бутлоадера му инициализира порт който е закачен към USB-VCC като изход (по принцип в документацията никъде не се казва че това може да е GPIO а е вход към вътрешните регулатори) на въпроса към филипс - някакъв китаец отговаря че това било софтуерен бъг но не планирали фикс в близко бъдеще, защо не е отразено в user manual-a не е ясно...
прототип3. тук вече клиента купува $1500 платка на Nohau и правим всичко поето не е описано или се съмняваме както е при тях - какво излиза заради бъг-а в бутлоадера това LPC2888 което има 3 стабилизатора вътре не може да се ползват (но те присъстват като feature в дейташита), правим новия прототип и харчим отново над хиляда $ за да установим че данните на паметта не са закачени както трябва, по принцип LPC-то има 16 бит шина т.е. А0 не трябва да се ползва да но, те имат един бит някъде който като се сетне шината е 16 бит-а а като се резетне става 8 бита, и при резет тръгва като 8-битова което е ужасна простотия а те даже не са го сложили в бутлоадера, този бит в документацията пише че е на едно място а на практика се оказва на съвсем друго място, отделно когато искаш да буутваш от външен флаш LPC-то държи по някаква странна причина този външен флаш в reset докъто се опитва да чете от него, отново не описано никъде
прототип4. вече всичко тръгна, клиента е доволен, 6 месеца време и похарчено 4 цифрено число за дизайн, ако вместо това чудо беше избрал LPC2294 който е от 3 години на пазара, времето за дизайна щеше да е 1 месец а парите 1/10 от това което даде в момента за удоволствието да има един от най-новите процесори които са излезли на пазара - не ми се мисли какво ще стане като почне да си пише фирмуера защото това LPC2888 е нищо друго но Nexperia чипа на филипс който се ползва в iPod-а и от съвсем достоверен източник знам че вътре има и DSP, което не е документирано нито къде са му регистри нито нищо, т.е. кода ако вземе да пише не където трябва ще има неочаквани ефекти...
|
| Нед Яну 21, 2007 3:30 pm |
|
 |
|
zaphod
|
мразя филипс. напразих ги от прословутите им индикации, дето бачкат с 4/8 бита шина, и сега си подхраних омразата със пцф7935.
|
| Нед Яну 21, 2007 4:12 pm |
|
 |
|
3aek
|
не оставайте с погрешно впечатление от предишният пост.
напротив филипс са *много* по-добре от другите по отношение на документация и съпорт и продуктите им работят много стабилно след като им разбереш кое как са направили/не-направили
атмел за мен са #1 по глупости които са натворили при техните АРМ контролери, като прочетеш брошурата казваш ей тези са върха, много добре са го измислили, после виждаш как са го имплементирали и как нищо не им работи както трябва и което е най-лошото във всички нови версии на чиповете пак си вкарват същите периферии със същите бъгове без да ги променят и гордо казват че са 100% софтуерно backward съвместими (това аз разчитам: от R&D отдела не могат да изчистят бъговете и затова си слагаме същите модули от по-рано)
|
| Нед Яну 21, 2007 4:33 pm |
|
 |
|
zaphod
|
е да ама аз мразя филипс 
|
| Нед Яну 21, 2007 5:25 pm |
|