|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:31 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
микрочип ми паднаха в очите
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
 микрочип ми паднаха в очите
пробвам се значи да записвам един дспик30 със програматор самоделка. winpic800 и winpic твърдят че го записват, но нещо не ебават. цъкам сигналите в тестов режим един по един - клок, данни, програмиращо напрежение, всичко се мърда според очакванията. брех деба, викам си какво иска. тегля една спецификация за програмиране и кво да видя. нормалния режим на програмиране използва няква тъпня, наречена "PROGRAMMING EXECUTIVE APPLICATION". това е някакъв тъп bootloader, който трябва първо да се зареди в пика. викат по-бързо било с него, отколкото в хардуерен режим (софтуер по-бърз от хардуер?!?). добре, чета нататък как се зарежда шибания боотлоадер, да видим къв е хардуерния режим. е тука вече ченето ми висна - "хардуерния режим" е просто протокол, който подава по серийния канал инструкция, и пика я изпълнява. за да запишете "хардуерно" една клетка в процесора, трябва да изпратите по серийния канал инструкция по инструкция машинния код на софтуера, извършващ записа. е, поне се изясни мистерията как така боотлоадера бил по-бърз от "хардуерния" режим на запис. щото аз малко се поопулих като чух че нещо софтуерно било по-бързо от хардуерната имплементация на същата машина.
направо нямам думи....
|
| Съб Фев 10, 2007 10:23 am |
|
 |
|
TheWizard
|
ae баче тва не е ЕЕПРОМ... Какво разбираш под "соф" и "хард" запис
Ако прочетеш спецификацията по програмирането им ще видиш,
че записа е един за всички нива...
|
| Съб Фев 10, 2007 12:12 pm |
|
 |
|
zaphod
|
виж сега, навремето когато още нямах нито пц, нито интернет, правих програматор за ф84 на правец 8М. знам каква беше спецификацията за програмиране тогава, и знам каква е сега.
|
| Съб Фев 10, 2007 1:16 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
и каква е.... разширена версия на 84-ка...
пак те питам: Какво разбираш под "соф" и "хард" запис на микрочипски ПИК ???
в нормален режим:
LOADING THE WRITE BUFFERS
INITIATING A PROGRAMMING SEQUENCE - 55,АА
в ICSР режим - пак същото
|
| Съб Фев 10, 2007 2:41 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами нали това ти казвам, няма хардуерно програмиране. това е причината за супербавния запис/четене на 30ките, ако нямаш боотлоадер. все пак щом питаш какво е хардуерно програмиране - ами това което нормалните пикова имат, а тоя няма. тоест да сложат вътре един два преместващи регистъра и да можеш да програмираш клетка със да речем 20-30 такта. а със тоя тъп метод дето сега са го измислили, без боотлоадер ти трябват няколко стотин такта.
|
| Съб Фев 10, 2007 3:05 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
незнам защо го наричаш тъп... 21-ви век сме - да подадеш няколко АСМ команди не е ли "по-елегантно" решение
А и това което наричаш "боотлоадер" не е точно това, или дискутираме различни неща....
|
| Съб Фев 10, 2007 3:27 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ами прави проблеми, затова го наричам тъп. и кат сме 21ви век, дай да правим всичко да тръгва насила.
|
| Съб Фев 10, 2007 4:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Хахахаха - zaphod ти ма разби. Ф84 е излезнал доста след като си можел да намериш вече някъде Правец 8М (пък ако наистина си го правил с него - значи си бил някакъв мазохист  ). Аз поне си спомням, че като излезна Ф84 и вече имахме Pentium II. Та или не е бил Ф пик-а или ни клатуркаш тука  . А що се отнася до програмирането на ПИК-вете - така е, всеки пик си е башка, ама и теб кой те кара да използваш ТНТМ програматори. Или ползвай каквото трябва или не се оплаквай  .
|
| Съб Фев 10, 2007 6:42 pm |
|
 |
|
zaphod
|
димитре, аз до 99та нямах пц, имах само дърт 8м. един приятел ми даде пдф и спецификация за програмиране, разпечатани на хартия.
за тнтм програматора, вече бях писал - комет ме бавиха 2 седмици със идц-2 и аз го отказах, щото ми писна на хуя да ги чакам. баси, толкова ли е умряло положението в българия, че за един от най-ползваните програматори наличностите са проблем?
|
| Съб Фев 10, 2007 7:26 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
@zaphod таз тема трябваше да я пуснеш в общите приказки.Колкото до програматора - в нета има достатъчно клонинги ни ICD и други типове.А като можеш сам да си направиш прог - още по добре,няма да губиш време да чакаш,да се мъчиш с нещо дето не работи както искаш а ще го направиш да работи както искаш ти  Не се заяждам,но човек вместо да си губи времето с изтъкване на грешките на околните може да се вземе в ръце и да направи нещо полезно.А на който не му отърва ПИК,има: Atmel,TI,Zilog,AD,..........
|
| Съб Фев 10, 2007 10:29 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|