Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Помощ за принтер Lexmark Optra E+. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Помощ за принтер Lexmark Optra E+.
Стара барака, ама ми върши работа. Напоследък ми изкочи следния проблем - при отпечатване на големи участъци черно те не са плътни, т.е. има тънки бели ивици по цялата им дължина. При печатане на текст не се забелязват много, но ако реша да си направя шаблонче за платка на прозрачно фолио не става - има кофти прекъсвания на пътечките :(
Съмнявах се в фото барабана, принтера е на 20-на хиляди копия, но при оглед не видях надрасквания по него. Струва ми се че проблема идва от барабана който прехвърля тонера - когато го завъртя на ръка извън принтера виждам участъци като тънки ивици на които липсва тонер...
Някой с опит в копирната техника да ме посъветва какво да правя - почистване някъде или направо нов?

Пон Фев 26, 2007 12:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами аз имах подобен принтер и така се държеше като вземе да му свършва тонера.

Пон Фев 26, 2007 1:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Преди да сменяш каквото и да било, внимателно проследи пътя на лазера. Би трябвало самия лазер да е в нещо като кутия - вътре има едно въртящо се огледало (сканиращата система) а пред него има една специална дъговидна леща - най-вероятно лещата ти е замърсена - почисти я и пробвай, ако пак имаш същия проблем започваш смените. 20 х. не са много копия но ако е стар е най-вероятно да се е наблъскало с прахоляк навсякъде.

едит : над процепа за осветяване на барабана сигурно има огледало - почисти него преди да минеш към горното.

Пон Фев 26, 2007 1:04 pm
Профил ICQ

Мнение 
Лещите бяха в добро състояние, все пак ги почистих - няма разлика. Принтера работи с безостатъчен тонер, разпечатах цяла страница черно и сравних там където има бели ивички на черното с барабанчето което прехвърля тонера върху фотобарабана - ивиците се виждат и там като места без тонер. Дебелина около 0.3мм. Проблема е там, но откъде ли може да се е получил. Възможно ли е от тонера - мисля си че проблемите се появиха след последното пълнене, обаче на шишето с тонер си пишеше моя модел.
Или да отворя касетата с тонера и да почистя всичко там - направо ще си е черна работа :o Иначе самото барабанче прехвърлящо тонера го разглобих - кече кръгло и върху него тръбичка от нещо като пласмасово фолио.

Пон Фев 26, 2007 4:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А цялата тази система сменяема ли е, щото ако е може би варианта ще е да я смениш. На всичките ми HP-та дето съм имал касетите им издържат до две пълнения, после вече нямат нужното качество. С други думи пробвай с нова касета ...

Пон Фев 26, 2007 5:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А като пълни тонера изхвърли ли остатъците от стария?
Ако не си ще зареждаш наново най вероятно.
Трябва и да има регулировка на дебелината на слоя тонер кото остава на барабана. Обикновенно настроката е твърда задава се чрез отстоянието на регулиращата планка от барабана. С увеличаване на дебелината на слоя може да се постигне работа с по нискокачествен тонер. Но май не е много препоръчително да я пипаш.

Пон Фев 26, 2007 5:46 pm
Профил

Мнение 
Не знам дали е сменяна цялата касета, принтера съм го взел 2-ра употреба от Germany, бачка си като магаре, поема всякаква хартия, печата му излиза много евтин... ама този проблем. Ако трябва да сменя касетата май си плаче да го сменям, колкото и да не ми се иска, свиквам си с старите другари и не ми се зарязват след толкова години служба...
Ето една снимка на която си личат липсите на тонер на барабана, все едно са остъргват от нещо при въртенето му...

Прикачени файлове:
P1030786.jpg
P1030786.jpg [ 150.59 KiB | Прегледано 1461 пъти ]
Пон Фев 26, 2007 6:02 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Това е нож на девелоперния вал за смяна = нова касета. Поне много ми прилича на това. Дори и да се смени ножа, той ве4е е издрал девелоперния вал. Тая касета е занинала вече. А на принтера нищо му няма по всяка вероятност.

Пон Фев 26, 2007 6:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не се вижда добре на снимката но доколкото виждам е точно този тип за който се сещам.
Самия вал е магнитен. Дебелината на слоя по него се определя от метална планка която е закрепена така че между нея и барабана има известно разстояние. Това разстояние определя дебелината на слоя тонер които остава по барабана. Когато свършва тонера или тонера не е наред и стои на бучки се получава точно този ефект.
Имал съм 3 подобни принтера и съм ги зареждал. Преди да сложа новия тонер ми бяха казали че трябва да махам всичкия останал стар тонер за да няма проблеми. Според мен след като касетата ти е пълна значи има бучки тонер зад планката на местата по които не остава тонер.
Другото което имаше в касетата с тонера в моите принтери е един ултразвуков излъчвател. Функцията на който е точно да спомага равномерното подаване на тонер към вала. Евентуално той ако не работи може ефекта да е подобен.

Пон Фев 26, 2007 6:50 pm
Профил

Мнение 
@Nikola, май не съм го почистил, по - точно жената го сменя /да не се смеете/ и сега дава уклончиви отговори - ти нали каза да сложа тонера...
Възможно ли е да е от това - до сега като съм го сменял профилактично съм минавал касетата с прахосмукачка?

Пон Фев 26, 2007 6:57 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Имам същия проблем, но с принтер Samsung ML-1610. При мен е направил значително по-малко копия ( около 500-600 ) и се появиха тези черти...
Мисля си че е за презареждане, но още не е останало време (мисля че фабричния тонер е по-малко защото иначе дават 2000 копия). Та проблема при мен за сега се оправя като сваля тонеркасетата и я разтреса хубаво :D :finga: :supz: но това не е крайно решение :wink:

Пон Фев 26, 2007 9:46 pm
Профил

Мнение 
Склонен съм да мисля че е това което казва Никола. Утре ще почистя основно касетата и ще сложа нов тонер защото си мисля че наистина са останали някакви бучки... Благодаря на всички за идеите - ако не стане ще питам за ново пронтерче - какво да си взема :D

Пон Фев 26, 2007 10:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]