Отговори на тема  [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Заплатите в България след 1.I.2007 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Миро, на кой свят живееш? Потребителя не го е еня на кое пише чайна и на кое БГ. Ще купи това което му е по джоба. Тук потребителя няма вина.

Ти по добре ми отговори, как може чайна царевицата да е по евтина от българската.

Тук вината е на:

1. Българските "фермери" и "консервопройзводители" които не могат да пройзведат царевицата на по ниска цена. При все че земеделието е най-силно подпомагания отрасъл в държавата, то не са фондове, компенасции, няма данъци, абе....
2. На митническите власти, които вероятно са пуснали тая царевица на аванта безмитно.

Пет Авг 31, 2007 6:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо не ме барай на тема земеделие... имам толкоз опит с мотиката колкото не можеш да си представиш ;-)

Първо, земеделието отдавна не е свободен пазар и това важи в световен мащаб.
Второ, в тоя бизнес не се влиза от днес за утре. Не говоря само за дългогодишните култури като маслини и лозя, за всичко си трябва време - да придобиеш и комасираш зяма, да инвестираш в техника и т.н.
Трето, влизаш бавно, но може много бързо да излезеш от тоя бизнес.

Виждал съм как големи земевладелци с години трупат земя, техника и пари и накрая за една година фалират. Защо - защото не е свободен пазар - имаш продукция, ама не можеш да я изнесеш свободно - квоти, простотии. Не може да е складираш - забранено е, складовете трябва да са лицензирани... А пък търговците решили че тая година ще изкарат повече с китайски или друг доставчик.

Иначе си прав - държавата или по-скоро еврофондовете подпомагат много земеделците. Нямам нищо против - то има нужда от помощ. Но най-голямата помощ би била да не се пречи. Имам предвид да не се пречи в дългосрочен период, защото пак повтарям трябват години за да израсне един земеделски производител, а пък може да се съсипе бързо. И то се съсипва от глупави политици, а не толкова от кофти година, защото добрите земеделци така си планират кво да сеят че и при сушава и при дъждовна година да имат продукция. Само дето няма как да предвидиш какво да сееш при добри и лоши политици ;-)

Пет Авг 31, 2007 7:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
абе какво сте се затюхкали за българската икономика? аз да си кажа правичката предпочитам българската икономика да не върви. причините са прости - моите приходи не зависят от нея, както щатната ми работата, така и часпрома са ми почти изцяло за износ. ако сега българската икономика се срине и стане беднотия като 97ма година, направо ще стана цар.

Пет Авг 31, 2007 11:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
"Не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле." :D

Съб Сеп 01, 2007 12:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
абе какво сте се затюхкали за българската икономика? аз да си кажа правичката предпочитам българската икономика да не върви. причините са прости - моите приходи не зависят от нея, както щатната ми работата, така и часпрома са ми почти изцяло за износ. ако сега българската икономика се срине и стане беднотия като 97ма година, направо ще стана цар.

Така си мислиш бате. Много е кофти да си цар сред просяци.

Съб Сеп 01, 2007 11:22 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 185 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13