|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:25 am
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
При мащабни проекти времето за спецификация достига 10 месеца, като през пьрвите 3-4 всички послушно чакат екипа от ing. да продуцира по средно 600стр. на човек спецификации. Едва тога останалите отдели се задвижват.
Това разбира се е пример от High End-а, но като цяло това е сложна работа и определено не е подходяща за начинаещ кадьр. Вредата от обьркването и разочарованието според мен би била по-голяма от ползата, ако вьоще има такава.
|
| Съб Окт 13, 2007 12:25 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
|
| Съб Окт 13, 2007 1:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не съм искал да го отказвам, напротив. Поста ми е повече за sthx, отговор на въпроса му.
Когато човек работи сам много трудно научава много неща. Ако има 100-200 хил да инвестира в свое изделие е друго, едва ли ги има, а и да ги има преди това трябва да репи и в какво изделие да инвестира.
Затова работата с клиенти е мого полезна, но естетсвено не може да почнеш от голям проект, защото клиента ще плаща до време, и като му изгубиш време и пари и ще спре да плаща и ще ти напраив таква реклама че другия трябва да го търсиш от другата страна на земята.
А всичко това което казвам не е измислено, това е ралноста точно в сериозно организираните фирми, където с еправят изделия за серийно производство. Там не може да се правят импровизации, рядко с епригажда това или онова. Много често продукта е съобразен с изисквания, като инжинерния проект е последна дупка на кавала. Много често на инжинера му се поставят непостижми изисквания и той трябва първо да с ебори да ги напрви постижими, и след това да се бори да ги реализира. Примерно аз в момента рбаотя по 3 различни продукта, на два от тях имам прототипи от доста време, но губя много повече врме да ги направя годни за производство, и от тази гледна точка трудът по внедряване в производство е доста повече от труда по разработка на самата електроника.
Не изпадам чак до крайностите за които говори HCL, това може да с еотнася за самолет, но вече дори и при колите от етап идеен проект до етап производство сроковете са доста кратки. 8-10 месеца са ужасно много време за подготовка на техническо задание, и или проекта трябва д ае наистина много голям, или това време загубено от лоша организация. Но нормално за едно изделие със средна сложност, да речем от сорта на програмируем контролер времето за създаване на техническо задание е т порядъка на две три седмици, говорим за наистина доро задание което дава реални насоки в по нататъшната работа. Ако става въпрос за система която включва ралзични изделия, и сложни взаимовръзки там вече наистина може да има доста по дълъг срок за създаване на заданието, да речем нещо от сорта на GPS енормално да се отделят 8-10 месеца само за оформяне на техническите задания, не като у-во а като система.
Та идеята ми беше че това което му е хрумнало е добра идея. А ника няма голямо значение, ако има желание бих му възложил част от проект и то срещу заплащане.
|
| Съб Окт 13, 2007 1:34 pm |
|
 |
|
HCL
|
да, примерьт наистина е worst case. Става вьпрос конкретно за High-End optical switch, разработен от Lucent. Целият развой отнема 2 години.
Идеята беше, че сьздаването на реална спецификация не е тривиална задача. Човек може и сам да си "измисли" нещо, но до колко това ще отговаря на реалността е друг вьпрос. Да не се окаже накрая губене на време, а от там и на ентусиазьм.
Най-добре да се прикачи кьм фирма или проект, при което и CV-то ще благоприятства 
|
| Съб Окт 13, 2007 2:41 pm |
|
 |
|
sthx
|
Въпросът опира до това как е по-правилно и по-лесно да се научи човек. Разбира се, че сред колеги, опитни или не чак толкова патили, е по-лесно и по-полезно. Могат да се избегнат много грешки, но в същото време собствените грешки най-добре учат. Светът е шарен, включително и в нашия бранш. Има големи проекти, има и малки проекти, проекти за масово изделия и единични поръчки, за едри клиенти и за дребни клиенти, за производство или за домашно потребление... Затова да се слага анатема на подхода за това човек сам да си намисли и реализира нещо, макар и начинаещ, не е правилен. А доколкото има впечатления, Ицо е пипал това-онова. Иначе нямаше да му викат "Белята".  .
Само идеята му да работи без пари не ми харесва. Собственият ми опит показва, че въпреки желанието ми никога не съм свършвал такава работа. Затова Ицо, искай си пари, може и да не са много, но това е стимул и отговорност за качествено изършване на проекта.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Окт 13, 2007 3:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами то да дадеш на някой нещо без пари и да чакаш да свърши раота е като да чакаш от умрял писмо, а и като ти нямаш отговорност къмнего,не може даочакваш и отговорности от него.
Иначе не става въпрос дали човек трябва сам да си измисля, това е едно Това развива една част от нас, усвоява се схемотехника, намират се решения на проблеми които могат да възникнат, но от друга страна липсата на конкретно задание, на точна специфкация, и на яснота на това което трябва да се направи понякга изигравалоша роля. Ако човек се научи да не се съобразява, дане работи в граници които са му зададени, да усложнява безсмислено едно изделие това не е добре, тов аподсъзнателно става навик. Работил съм със човек много добър и в аналоговата и в цифровата схемотехника, но никога не е работил в производството, или по скоро винаги са се съобразявали с неговите решения. С този човек се рбаоти много трудно, прости неща ги прави сложни, оскъпява безсмислено изделието стремейки се към универсалност. Затова работта по задание, с точни и ясни изисквания и параметри е полезно.
Другото полезнонео е придобиването на навик или по скро усет за това кое колко усилия ще коства. Това също е важно когато човек започне самостоятелна дейност без значение дали работи сам или си назначи изпълнители.
Това са повече неща които ще му помогнат да развие след това собствен бизес, може и да не го направят много по добър констуктор. Но когато човек запова осбствен бизнес, обикновено има ограничения, финансови най-често. Едно препроектиране на едно изделие никога не с еотразява добре на финансите, а няма как да кажеш а клиента аз го направих така, ама то трябва да е малко по друго, но ще ти струва още пари.
|
| Съб Окт 13, 2007 3:51 pm |
|
 |
|
the_electronic_m@n
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 8:34 pm Мнения: 76 Местоположение: Русе
|
Браво sthx!  Напълно подкрепям твърдението ти. Ицо, кураж, не се предавай. Това което е написал sthx много се доближава до сценария по-който се развивам като специалист в бранша, а най-вероятно доста от колегите са минали по същия път. Ще ти дам няколко съвета (надявам се да са ти от полза). Ако нямаш възможност да работиш във фирма занимаваща се с проектиране варианта е да правиш устройства по поръчка (от интернет примерно) като си пуснеш сайт или поне една обява. Да знаеш има полза от това (аз така започнах), ето ти реални проекти (разбира се това ще са малки проекти, но за начинаещ в занаята са доста полезни), които са измислени от друг. Вероятно ще се поизложиш с някой и друг проект, но не се притеснявай, това е в реда на нещата-човек се учи от грешките си. И нещо друго, много е полезно да си вземаш бележка от грешките които правиш за да не ги повтаряш. Ще мине време, ще трупаш технически опит, ще те открие някоя фирма, ще започнеш да работиш в екип, ще трупаш още опит и знания, и кой знае някой ден може да си имаш собсвена фирма. Смело напред колега!!!
|
| Съб Окт 13, 2007 5:36 pm |
|
 |
|
sthx
|
Всъщност чак сега се замислих по въпроса за заданията. Оказва се, че по стечение на обстоятелствата още от самото начало ми се наложи сам да си ги правя. Започнах работа в една новосъздадена организация по времето на зрелия социализъм. Голи стаи, най-общи планове за развитие, ограничени ресурси, ограничена елементна база. Имах съвсем малък опит във въпросната област. Трябваше да правя нещо. Темата на работата беше съвсем обща и ми се наложи сам да я конкретизирам. Последва заданието, схемата и т.н. Може би затова формирането на заданието го считам, като нещо съвсем присъщо на инженерната работа и според мене е една от най-сладките работи. Повечето ми разработки съм ги правил по мои задания, а когато съм получавал такива, сме ги коригирали съвместно с възложителя. Миналата седмица един го отказах, като му обясних безсмислието на това , с което се е захванал.
Какво му е толкова на правенето на заданието. Работа като работа. Доброто задание е половин свършен проект, защото в него са включени раличните видове проучвания, решение за позициониране на продукта на пазара, възможности за маневри по време на развитие на продукта, маркетинг и т.н. Това инженерна работа . Да не би счетоводителят да я свърши?
Вярно, ако фирмата е голяма и спретната фирма някой ще има грижата да прави заданията, а друг да ги изпълнява и да не мисли за същността на нещата. В Обеля може и така да е , ама в Смилян не е. Тъй де , ние от село с всичко трябва да се борим. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Окт 13, 2007 6:21 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Доброто задание е половин свършен проект!!!!
така е - дори повече от половината!!!!!!!!!
|
| Съб Окт 13, 2007 6:59 pm |
|
 |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
Трябваше в началото да кажа ,че работя като проектант и вече имам около 2 години опит.
Запознат съм с нещата , просто във фирмата в която работя в момента трябва да върша работата на цял R&D отдел барабар с механика и производство.
Това е и основната причина да имам само едно пуснато в продукция устройство и около десетина опитини постановки , които няма кой да ги барне и да ги програмира. Развойните среди седят непипнати както са пристигнали. Колегите не знаят какво е жичка , началството си мисли че може да изстрелваме совалки и ужаса е пълен. Искам да почна да правя неща наистина и да решавам реални проблеми , да се уча и да ги прявя нещата както са ме учили и какти ги пише в дебелите книги на знанието. Не че не мога да си напиша задание сам , но като няма приложение реално даже и да го изпълня все едно нищо не съм направил . За момента мисля че съм си сформирал екип за портване на един отворен проект , но момчетата са в процес на заверки или нещо такова и всичко е в застой . Най-много ме притеснява това че съм виждал и срещал много некадърници и съм ужасен , че един ден може и аз да стана като тях.
Благодаря на всички за проявения интерес . Наистина означава много за мен.
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Нед Окт 14, 2007 2:26 pm |
|
|