Re: Икономическото дереджа.... в близкото минало
Ами за границата е тчно така, по устав си длъжен да стреляш по нрушителя, иначе има военен съд. Това и до 97 все още си беше така. Когато аз бях граничар премии вече е нямало, но пък никой не би отказал да застрея наруштел тъй като това автоматично означаваше поне 1 месец отпуска, психолог, военна болница, болнични ....
Според устава младшия на наряда трябва да извика стой ще стелям, като произвежда предупредителен изстрел във въздуха, а през тов астаршия на наряда трябва да държи нарушителя на прицел. Ако нарушителя не спре при предупредителният изстрел старшия трябва да го застреля. Подготовката на гранични войски е и дста усърдна в това отношение, само нашия звод изстрелваше по сандък и половина патрони на ден по време на 3 месечното обучение, това са 3 кутии,ако с ене лъжа бяха по 500 патрона. Целта на толкова осърдни упражнения е съвсем очевидна. Изобщо цялото обучнеие на гранични войси е насочено към бързо и точно отстрелване на нарушителите.
Не знам някой от тези които са застреляли нарушители да може да бъде осъден по какъвто и да е начин, дори ако се докаже че са ги растреляли в тила. Според устава при оказване на съпротива нарушителят може да бъде застрелян, а оказване на съпротива е доста разтегливо и неясно поятие.
Все пак имаше някакъв намек за хуманно отношение, по устав стрелбата трябва да е в режим автоматична, въпреки ч ене прочетох никъде изрична забрана да се стреля на единична. В режим на автоматична се стреля по неточно, въпреки че като изстреляш няколко сандъка ти е все тая дали си на автоматича или единична. За сметка а това обаче обучаващите не пропскаха да набият в главата прицелването да става в таза или кръста за да може вторият изстрел да попаадне в гърдите или главата, т.е да е смъртоносен.