Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Икономическото дереджа.... в близкото минало 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Икономическото дереджа.... в близкото минало
Интересни факти. Признавам, на мен икономически България през ония години не ми е позната.

http://www.dnevnik.bg/browse/?rubrid=1090

А това си е доста стряскащо:

http://money.ibox.bg/news/id_257169255

Чет Ное 08, 2007 10:09 am
Профил ICQ

Мнение 
Няма еднозначна оценка на историята ни, с други думи все още не са я пренаписали еднозначно ;-)

Поразгледах ги тия статии, ама нищо ново под слънцето. Едва ли на някой не му е известно че икономиката ни беше сбъркана. Сега можем да спорим кога нещата са тръгнали много на зле... аз мисля някъде през 85г. щото имам разни спомени как изведнъж скочи стандарта (изкуствено). Ма ша съ съглася - нека да е 87-а, щото реално тогава се вижда как кораба почва да потъва. Тогава външния дълг скочи на 6 млрд.$, като проблема не е толкова в сумата, колкото в тенденцията. Даже ми е чудно как до 91г. успяват да го задържат на 10млрд.
За мен основния проблем зад всичко си е неработещата икономика и лошото управление. Тия две неща естествено се дължат на тогавашните управници - комунистите... Естествено аз не правя заключение че всики комунисти са некадърници, или пък че всички некадърници са комунисти.

Между другото интересен е момента в който се разравят тия неща. Поне според мен сегашната ситуация има доста ама доста аналогия. Стандарта пак изкуствено е надут - повече отколкото разумната икономическа логика позволява. Управлението пак е некадърно (мое лично мнение). Дългът вече е към 30 млрд. и пак ни казват че няма място за паника и пак реално самата сума не е толкова фатална, колкото тенденцията за нейното покачване. Абе много аналогия...

Чет Ное 08, 2007 11:36 am
Профил

Мнение Re: Икономическото дереджа.... в близкото минало
Цецо написа:
Интересни факти. Признавам, на мен икономически България през ония години не ми е позната.

http://www.dnevnik.bg/browse/?rubrid=1090

А това си е доста стряскащо:

http://money.ibox.bg/news/id_257169255

Ами за границата е тчно така, по устав си длъжен да стреляш по нрушителя, иначе има военен съд. Това и до 97 все още си беше така. Когато аз бях граничар премии вече е нямало, но пък никой не би отказал да застрея наруштел тъй като това автоматично означаваше поне 1 месец отпуска, психолог, военна болница, болнични ....
Според устава младшия на наряда трябва да извика стой ще стелям, като произвежда предупредителен изстрел във въздуха, а през тов астаршия на наряда трябва да държи нарушителя на прицел. Ако нарушителя не спре при предупредителният изстрел старшия трябва да го застреля. Подготовката на гранични войски е и дста усърдна в това отношение, само нашия звод изстрелваше по сандък и половина патрони на ден по време на 3 месечното обучение, това са 3 кутии,ако с ене лъжа бяха по 500 патрона. Целта на толкова осърдни упражнения е съвсем очевидна. Изобщо цялото обучнеие на гранични войси е насочено към бързо и точно отстрелване на нарушителите.
Не знам някой от тези които са застреляли нарушители да може да бъде осъден по какъвто и да е начин, дори ако се докаже че са ги растреляли в тила. Според устава при оказване на съпротива нарушителят може да бъде застрелян, а оказване на съпротива е доста разтегливо и неясно поятие.
Все пак имаше някакъв намек за хуманно отношение, по устав стрелбата трябва да е в режим автоматична, въпреки ч ене прочетох никъде изрична забрана да се стреля на единична. В режим на автоматична се стреля по неточно, въпреки че като изстреляш няколко сандъка ти е все тая дали си на автоматича или единична. За сметка а това обаче обучаващите не пропскаха да набият в главата прицелването да става в таза или кръста за да може вторият изстрел да попаадне в гърдите или главата, т.е да е смъртоносен.

Чет Ное 08, 2007 12:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]