|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:25 am
Отхвърлиха необлагаемия минимум
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
аве жичка, не разбра ли че банкноти не се ядат. каквото и да направи държавата, стандарта на живот се определя от произведените в държавата неща, от нищо друго. ако се произвеждат 2 тона месо на ден при 6 милиона души, това прави 333 грама на човек, и каквито и фокуси да правиш, единственото което можеш да постигнеш е да НАМАЛИШ тия два тона, демотивирайки капиталистите които ги произвеждат. повтарям, капиталистите, нещата от тях се произвеждат, не от работниците. работника е просто инструмент, като клещите и отверката. капиталиста произвежда не за благото на обществото, а за да си пълни гушата. всички мерки които целят да му попречат да си пълни гушата го демотивират, а от там тия два тона стават тон и половина, един, половин, накрая ще хрупаш столевки. не ми ври сащ в носа, сащ може да е по-капиталистически от франция, но не е образец за капитализъм. мислиш ли че като се направи по закон минималната заплата 5000 лева и всички ще станем богати? че то много лесно било бе, как никой не се е сетил. ако не мислиш така, защо си мислиш че 500 вместо 5000 е нещо различно?
|
| Пет Ное 30, 2007 9:38 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе вие замисляли ли сте се че в САЩ със сигурност има не малко хора които получават заплати каквито получават доста хора в този форум .... дали сте се замисляли че по земеделските щати има хоа които живеят с по 6-700 долара на месец .... все САЩ са ви в устата, аз като цяло не ги обичам много, но пък системата им има хубави неща, да има минимална заплата, но питайте хората на тази минимална заплата как живеят, в Невада минималната последно беше 800$ доколкото си спомням, в някой забравен от бога щт нищо чуднода е и 500 .... много ми е странно като искате хем да сте в европа, т.е. силна социална политика, и хем в САЩ, капитализъм та капитализъм ... който и там отива на социализъм, особенно ако си гаден дебел черен негър .... не мое, или ендото, или другото. аз предпочитам пълния капитализъм, нормално е "пролитариата" както онзи ден казаха по радиото, да искат абсолютно социална политика, ако може всичко да им е безплатно, и без значение колко и как работят да вземат парички.
|
| Пет Ное 30, 2007 10:23 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Да допълня мрачната картинка - в условията на т.нар. "демокрация" не е възможно да има капитализъм, поради очевидни причини - пролетариата е доста повече от предприемачите. 
|
| Пет Ное 30, 2007 10:57 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Той пролетариата за разлика от предприемача не знае точно какво иска.
Всъщност знае - иска социалната сигурност на шведите, комбинирана с потреблението на американците, доходи като на кореняк катарец и околна среда нещо средно между Швейцария и Мадагаскар.
Протеларии, кво да ги правиш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 30, 2007 4:05 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Всяко малко гущерче иска да стане голям крокодил.
Демос значи народ.
Демокрация без съдебна система и гражданско общстество
Е като таратор без кисело мляко и краставици.
Всъщност на желанията на народа се противопоставя желанието на капиталиста.
Нищо че бройката е малка влиянието им е голямо поради опорочения характер на демокрацията.
Така че някакъв баланс се получава.
Наруши ли се много. Следват стачки, бунтове, революции а това не иска собственика на капитала.
Така че отпуска по-малко като види зор.
Извода е: Трябва да се иска.
Такива са правилата сега.
Ако не искаш не ти дават.
|
| Пет Ное 30, 2007 5:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
дължиш ми 20 ст. за цитата... 
|
| Пет Ное 30, 2007 6:32 pm |
|
 |
|
zaphod
|
по мои наблюдения който иска най-малко получава. аз никога не съм искал и получавам 10 пъти повече от тия дето се искат и се недоволстват.
|
| Пет Ное 30, 2007 8:23 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Абе и аз рядко си искам и затова ме е-ат! Работя почти 15 часа на ден и вземам колкото захлупеняк който не знае откъде изгрява слънцето ама знае да си иска пари, почивки за кафе и пържоли и т.н. Дори се стигна до трагикомедия работодатели да ми цункат г-за ако искам да ги напусна ама повече пари не дават. Както ги научиш... А смяната на работата не е лошо нещо - винаги отиваш на по-висока заплата.
Комунизъма не е лошо нещо стига да си стои в опозиция 
|
| Пет Ное 30, 2007 10:48 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
 |  |  |  | zaphod написа: аве жичка, не разбра ли че банкноти не се ядат. каквото и да направи държавата, стандарта на живот се определя от произведените в държавата неща, от нищо друго. ако се произвеждат 2 тона месо на ден при 6 милиона души, това прави 333 грама на човек, и каквито и фокуси да правиш, единственото което можеш да постигнеш е да НАМАЛИШ тия два тона, демотивирайки капиталистите които ги произвеждат. повтарям, капиталистите, нещата от тях се произвеждат, не от работниците. работника е просто инструмент, като клещите и отверката. капиталиста произвежда не за благото на обществото, а за да си пълни гушата. всички мерки които целят да му попречат да си пълни гушата го демотивират, а от там тия два тона стават тон и половина, един, половин, накрая ще хрупаш столевки. не ми ври сащ в носа, сащ може да е по-капиталистически от франция, но не е образец за капитализъм. мислиш ли че като се направи по закон минималната заплата 5000 лева и всички ще станем богати? че то много лесно било бе, как никой не се е сетил. ако не мислиш така, защо си мислиш че 500 вместо 5000 е нещо различно? |  |  |  |  |
zaphod, работника също работи за да си пълни гушата ,а не за благото на капиталиста. Ако го забравим скоро ще се хванем гуша за гуша (този мач май вече сме го гледали,а ?:wink: )
Иначе за капиталиста си 100% прав , но останалото го предстатвяш доста елементарно. Не е важна абсолютната стойност ,а съотношението, така че 5000 или 50000 е все тая. В случая точното число се пресмята на база на наличните пари, които са константа (нали сме борд). Тия макроикономисти какво мислиш учат 5 г.? Като прехвърлиш пари към потребителите те започват да се плодят и да искат да ядат месо. Така капиталиста ще пласира не 2 ,а 4тона, така че и той ще е на далавера. Съвременните капиталисти отдавна не печелят от експлоатация на пролетариата ,а от "маркетизация-та" му. Най-големите богаташи на запад държат вериги магазини за средни и бедни клиенти. Освен това тезата ,че парите =стоките не е вярна. В тая сметка влизат и услугите. Освен това паричната маса може(и трябва) да нараства когато нарастват стоките и услугите. При вдигане на стандарта ще се увеличат услугите ,така че и да се напечатат пари няма да има "нездравословна" инфлация на стоките тъй като услугите ще поемат тия пари. И въобще икономиката (също както е при техниката) си иска квалифицирани кадри, които явно за момента в управлението ни няма.
Та идеята ми беше ,че тоя плосък данък го въвеждат хора които не са много наясно какво правят. В резултат най-вероятно ще го компрометират, както впрочем вече се случва и в другите бивши соц.държави.
Политикономиката обаче явно има дълбоки корени тука, щом още си говорим за война капиталисти vs. пролетариат. Па като сте казали Китай и Турция - ОК! Ще си живеем като тях и ще сме си бир-тамън капиталисти  .
едит: Всъщност за капиталиста си 50% прав. Истинският капиталист нищо не произвежда - той само управлява парите (капиталите). Ако видиш капиталист ,който произвежда, да знаеш ,че това е предрешен бачкатор. 
|
| Съб Дек 01, 2007 1:26 am |
|
|