|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:21 am
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Евала за тая приказка. Най-после и България да се научи да ползва стратегическото си положение на Балканите. А това е от полза и за националната сигурност. Никой не си реже вените, освен ако не е самоубиец.
|
| Нед Яну 20, 2008 7:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Да не ги мислим руснаците те са построили толкова реактора досега колкото ние не сме и сънували. Не съм проверявал дали и Чернобил не е тяхно дело, но това няма никакво значение...
Въпроса тук не е дали света ще ни се смее (сефте) или какво ще е бъдещето на руснаците или на атомната енергетика, а чисто и просто Белене се очертава да бъде едно от най-големите изтования на нашата хазна. По-голямо от всички други далавери досега.
Дано не съм прав, но има доста сериозна опасност централата изобщо да не бъде завършена (дълга тема защо). Ако все пак бъде завършена, то бъдещия й собственик (щото това няма да е държавна централа) ще си я вземе наготово и никога няма да върне инвестициите. Калкулациите 4-5 цента вероятно са направени точно при това условие - себестойността само за експлоатацията, без връщане на парите за строителство. Централката ще си печели, ще плаща някакви мижави данъци, а ние пак ще плащаме ток на европейски цени.
Дано да стане чудо и да се окажа че греша, ама не ми се вярва... досега всичко направено от държавата е било дърво. И тая централа така почна - първо избираха технология, канадците се опакаха че им изкали подкуп, спряха търга и направо преминаха на избор на строител по руска технология, е нямаше как да го спечелят канадци или американци... Всичко мина натъмно, няма никаква яснота кой какво плаща, кой какво получава. Няма разчети, само спекулации - на едно място прочетох че руснаците получават 30%, на друго място пък държавата щяла да има 50% дял, на трето пък се твърде че като я построят ще направят общо дружество и ще обединят двата АЕЦ-а, е тогава пък съвсем ще им изгубим спатиите...
Който иска да вярва на чудеса, за мен това си е живо ограбване...
|
| Нед Яну 20, 2008 7:23 pm |
|
 |
|
sthx
|
За такива приказки едно време бабите викаха : Пепел ти на езика! 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Яну 20, 2008 8:07 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
1. Има ли участие на чужди капитали ще бъде завършена. Никой няма да си погребе парите току така.
2. Тока винаги ще си го плащаме на европейски цени, независимо от себестойността му. Нали от нещо трябва да се дотират ВЕИ.
3. Крадене ще има, ама чак грабеж? 
|
| Нед Яну 20, 2008 9:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Да бе няма кражба... просто аз съм станал много дребнав и някакви си милиарди ги правя на въпрос
За построяването по-добре да не отваряме приказка, ще поживеем ще видим...
|
| Нед Яну 20, 2008 11:29 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Признавам си: не прочетох почти нищо до тук.
Да настъпваш държава с ядрени електроцентрали е като да се разхождаш по минно поле. Ама де тоя късмет да си ги запазим български...
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Пон Яну 21, 2008 1:39 am |
|
 |
|
ji4ka
|
ЗА!
Вярно, соленка е цената ,но то с тая световна инфлация, накрая може да се окажем на печалба. Желязото си е желязо - стои и не мърда. Пък и друго си е да имаш една заредена батерийка в задния двор, дето държи няколко години.
Бе те да я почнат , пък той бат Бойко шъ ги упрай другите работи. 
|
| Вто Яну 22, 2008 2:42 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Че що пък не, той Бате Гойко е МЪЖ на място, каратист, ако трябва лично ще влезе в реактора да цепи атомите с манарата. ааааа
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 22, 2008 9:24 am |
|
|