Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Електронни цигари - "скрап" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Електронни цигари - "скрап"
Чудех се къде да го ръгна: в Общи, Безумни или в което изкопах и ме интересува в случая http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=4&t=1521

Колегите луднаха по е-цигарите. Един си купи "истинска" многократна пура която въпреки балонската цена ще се изплати за малко над месец. Други за пробата си накупиха "еднократна употреба" даже без никотин и първите постъпления "скрап" са налице.
К'во се правят датчика на всмукване и реотанчето в момента не ме вълнува, за батерийката ми е въпросът.

Искам с минимална преконфигурация от цигарата да направя тънко и яко LED фенерче - мнооого необходимо в ежедневната ни работа, яки LED-ове имам. Защото на батерийката пише "Pons 08600" което според чичко Гугъл е литиев акумулатор за 3.7В. Днес замерих една доста изхабена цигара: 3.2В в покой и пада до 3В при дълго смукане. Възможно ли е да не е акумулатор?

И да не стане моята темата си остава :)

Сря Апр 25, 2012 10:36 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Електронни цигари - "скрап"
Не е ли по-добре просто да си купиш едно ей такова за без пари?
http://www.ebay.com/itm/2In1-Cigarette- ... 61#vi-desc

Сря Апр 25, 2012 11:17 pm
Профил
Аватар

Не е: няма тръпка и 75% няма да е това което искам.
И не решава въпроса за е-цигарите :)

Оопа: 99% не е!

Сря Апр 25, 2012 11:54 pm
Профил
Аватар

Аз до колкото разбрах ти искаш да правиш фенерче - какъв точно въпрос с цигарите трябва да се решава :? ?

Чет Апр 26, 2012 12:17 am
Профил
Аватар

Мии датчикът? Май е за налягане.

Чет Апр 26, 2012 4:08 pm
Профил
Аватар

Чакай сега, какво общо има датчика за налягане в цигарата с фенерчето, дето искаш да правиш? Я пак обясни точно какво искаш да направиш, ама тоя път по-бавно, защото аз лично нищо не можах да разбера :) .
Ти да не си бил на две узота, като си я почнал тая тема - я си признай :D ?

Чет Апр 26, 2012 4:27 pm
Профил

Иска фенерчето да е малко и леко, да може да се държи в уста, докато двете ти ръце са свободни да ремонтираш. За да пестиш от акумулатора, ЛЕД-чето се задейстава само докато си смукваш от фенерчето. Колкото по-силно смучеш - толкова по-силно свети.

Чет Апр 26, 2012 8:13 pm
Профил
Аватар

Аха, сега разбирам, ама това съм супер любопитен да го видя в действие как Бонго докато завива/отвива нещо с две ръце смуче фенерчето, за да му свети :D .

Чет Апр 26, 2012 8:41 pm
Профил
Аватар

ike, добра идея въпреки че датчикът ако е това което си мисля ще ми трябва и за друго. Тъкмо се чудех: светодиода от единия край, буксата за зареждане от другия, къде да ръгна ключето? Аз място ще изкопая но идеята е свежа (не че е далеко от акъла ама само ако си е на мястото).

Димитре, често се е случвало и с далеч по-големи и тежки фенерчета :mrgreen: Смученето е дати стоят в устата.

За съжаление нямах време дори да пробвам дали батерията е акумулатор - кофти период преди началото на сезона, т.е. пълна лудница. Нито какъв точно е датчикът защото ми се струва, че става за доста неща.

Зарядното го мисля с външно LM317L на 4.2V и лекотокоограничаващ резистор - к'во ще кажете?
Не че няма място вътре, мислех си дори за безконтактно-индуктивно но по-късно - така ще ми се освободи единият край за ключето. Сега да направя набързо 2-3 зарядни - стигат. Иначе ние от огън не се боим - това ни е ежедневието :rolleyes:

Чет Апр 26, 2012 9:23 pm
Профил
Аватар

Едно смукване - включване. Следващо смукване изключване. :idea:

Пет Апр 27, 2012 9:22 am
Профил
Аватар

Zdrav написа:
Едно смукване - включване. Следващо смукване изключване. :idea:

Няма го вложено а ако ще се слага още електроника опираме до евтин ПИКльо и доста свободно време което нямам.
То и от викито не се разбира всичко, особено за еднократните, така че да опиша за любопитните (картинка):
- Размерът е около 115 и фи 9.5 мм, изненадващо лека но не става да си я забучиш в устата и да я забравиш.
- Най отдолу е сиво полупрозрачно капаче с две ситни дупчици.
- Следва датчикът - съвсем като електретен микрофон, поставен е с гърба надолу в пластмасов пръстен с отвори за жиците и въздуха. Има и ситен червен SMD LED който плавно светва/изгасва за да имитира огън. Сега установих със съжаление, че силата на светене не е пропорционална на смукането а се задейства плавно от прагова стойност.
- По-нагоре е батерията.
- Следва резервоарчето с напоен памук, в центъра има тръбичка от стъкловлакно. Около средата й радиално е прекаран фитилът върху който вътре в тръбичката е навито реотанче.
- Най-отгоре е силиконова тапа с дупка.
Забравих да спомена: по загряването на реотанчето датчикът разбира, че няма течност и светодиодът става на мигалка. Уф, това май е неприятно #-o , аз на този изход се радвах. И интересно как, щото според братята руси материалът е нихром а той има много малък PTC - около 7% за 500 градуса. Ама ще го излъжем ако се налага.

Пет Апр 27, 2012 9:55 pm
Профил
Аватар

Днес ми остана малко време да свържа батерийката към 4.2В през 10 Ома. За по-малко от час скочи от 3.2В на 3.7В но от 3.8В нагоре се закучи и я изключих, че трябваше да тръгвам. Ориентирах се за 3.3 Ома с LM317L, може и по-малко или без защото няма начин батерията да се запали с този стабилизатор!
Утре пак съм на работа :( заради една машина и се надявам да пробвам датчика.

Съб Апр 28, 2012 9:58 pm
Профил
Аватар

Акумулаторчето ме шашна - китаецът му икономисал вътрешното съпротивление :)
На колкото волта го оставиш - на толкова го намираш.
Иначе го зареждах от 4.25В през 10 Ома и от 3.2В да стигне до 4.2В отне около 12 часа. Не рискувах друг метод защото източникът е 10 амперов и дава до 15В - знам ли кой ще бутне копчето.
Вкъщи го докарах на 4.15В и докато пробвах (и на няколко пъти стопих жичките щото вече две не виждам) напрежението спадна на 4.08В.

Датчикът (ръгнах го в силиконово маркуче): наистина е за налягане и много по-чувствителен от всички механични аналози - дори тези дето следят наличието на въздушен поток в сушилниците за пране. В обратна посока прагът му е доста по-висок и пак сработва нормално, само дето след няколко секунди сигнализира за грешка. Срязах жицата на реотанчето и пак си работи но ако налягането продължи над около 5 сек. реотанчето изгасва и светодиодът премигва три пъти. За без пари що работа може да свърши...

Реотанчето е около 3.5 Ома, доста го прегрях и не щя да изгори. Като нищо става за запалка на цигари :mrgreen:

В общи линии: ценен скрап, особено акумулаторчето.
И се чудя кв'о толкова ви е страх от литиевите батерии - на око си личи каква мощност биха разсеяли. В моят случай и 5 вата ще понесе ама аз да не съм луд да го зареждам с ток над 1C. Е, аз съм само любител, де.

Нед Апр 29, 2012 10:33 pm
Профил
Аватар

Бонго, хората ги е страх от големи литиеви батерии, не от такива въшки. Като минат границата от 2 ампер часа и стават вече истински бомби. Тия малките можеш да си ги правиш каквото искаш, дори и да гръмнат нищо няма да усетиш :) . Това че я зареждаш с резистор до 4.2 волта нищо няма да и навреди, освен че ще и скъси живота, ама при положение, че е без пари, а и няма да правиш сериозни неща какво ти пука. Просто както при всички неща и тук работата е според зависи :) .

Пон Апр 30, 2012 2:56 am
Профил
Аватар

Що не споменете за каква батерия става въпрос - литий-йонна или литий-полимерна. Има заначение и то голямо.

Пон Апр 30, 2012 8:58 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща