|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:18 am
| Автор |
Съобщение |
|
themakers
Ранг: Минаващ
|
 Станция за запояване
Здравейте, Искам да се оборудвам със станция за запояване. Станцията ще се използва за смесени нужди. Правя малко бройки от едно устройство. Има и smd и through-hole. Едното което ми хареса е на Proskit SS 227 - http://www.proskit.com.tw/en/product/pr ... id=SS-227BДругото, което на вярно е по-добро - Ersa RDS 80 - http://www.ersa.com/art-0rds80-358-1997.htmlErsa-та е почти 2 пъти по-скъпа (380лв) от Proskit-а (200лв). Оправдана ли е разликата в цената? Наистина ли Ерсата е толкова добра? Имам поялник Ersa 0330KD - http://www.ersa.com/art-0330kd-358-1711.html, като цяло съм доволен. На по-финната човка - http://www.ersa.com/art-0032bd-sb-358-1540.html ( 12лв струваше ) за нула време и падна покритието и вече не става за нищо. Нямам голяма база за сравнение, защото предния ми беше за 5лв. Искам да си купя нещо, което си заслужава, ще ми върши работа и ще извържи доста време.
|
| Вто Юни 19, 2012 11:33 am |
|
 |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: Станция за запояване
По-добро от ЕРСА и Велер няма. А това, че са ти се изяли човките може да е от кофти флюс, неправилна техника на запояване (да стържеш по краката на елементите например) и т.н.. Ако имаш парите - купувай ЕРСА-та без притеснения.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Юни 19, 2012 2:54 pm |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
Аз си купих такава ЕРСА от тук ( някой беше пуснал линк) http://www.voelkner.de/products/10536/L ... DS-80.htmlЗаеднио с ДДС, транспорта и една човка допълнително илиза с 10 евро по-евтино от цената на Електронинвест без ДДС  .Стандартната човка с която идва е малко дебеличка, но добре запоява ( е не съм я ползвал много).
|
| Вто Юни 19, 2012 6:11 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Свиквай. Китайската чума е много заразна  Аз имам Велерски човки от преди 20 години, които още не мога да прецакам. За новите дръжки на Велер, обаче купувам човки през 3-4 месеца, при все, че се ползват за девелопмент и дребносерийно производство. А ги взимам маркови... Пробвах и Ерса - същото е положението, на финните човки (0.6мм и надолу), 2 месеца непрекъсната работа са им достатъчни за да идат в коша.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юни 19, 2012 6:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами ... едно времевелерските човки са ги правили като свят, имам едни стари каталози, може би от 80-те, 4 или 5 слоя имаха, вътре мед, после джизелзо, после хром ли беше .. абе непомня вече ама едва ли новите ги правят точно така. Имам една ерса, не и помня модела в момента, но я ползваме с една вдлъбната човка, верно само за развой, въпреки че и доста нещо сме запоили, вече 5 години май стана, сега напоследък гледам че май покритието на вдлъбнатината е почнало да заминава.
|
| Вто Юни 19, 2012 8:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Гледам, че само Велер и Ерса обсъждате - други няма ли? Тук например едни от популярните са HAKKO http://www.hakkousa.com На работата сме с такива (FP102-01) и не съм забелязъл изядени човки, само счупени от тези най-тънките като напънеш да разпояваш нещо. Ама то една човка за тях е 15-на долара де. Иначе аз тук си купих като дойдох един Велер WD1001 и вече 6 години нищо му няма на човките, а бая платки съм запоил с него.
|
| Вто Юни 19, 2012 9:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хмм тия не знам има ли ги тук, аз не съм ги виждал изобщо де, ама сега като се преместя за по постоянно там ще знам какво да гледам. Иначе тук има и други, комет продават едни JBS не са много лоши но като че ли тук няма голям асортимент.
|
| Вто Юни 19, 2012 9:49 pm |
|
 |
|
themakers
Ранг: Минаващ
|
Точно на Hakko беше първата, която си харесах - http://www.hakko.com/english/products/hakko_fx888.html. Много рекламиран модел, с много добри отзиви и много прилична цена, направо без пари ( 99$ за USA, за Европа трябва да е 99EUR )  Направо се бях засилил да го купувам, само че не можах да намеря представител за България на Hakko. Ако си поръчам Ерсата от немския сайт, губя ли нещо  т.е. заслужава ли си? Предполагам ще дойде с някаква гаранция, но дали може да се изпозлва при нужда. Тук гледам и друго предложение от Ерса в същия ценови клас Ersa I-CON Pico- http://bg.farnell.com/ersa/i-con-pico/s ... dp/2057377. Някакви MicroSD карти.... вижда ми се малко пресилено. Weller ми идват вече малко скъпички. Горе споменатия модел е 200EUR без ДДС. Другите до около 4 стотака с ДДС http://bg.farnell.com/weller/whs-40d-eu ... dp/1523763 са с половината (40W) от мощността на Ерсата(80W).
|
| Вто Юни 19, 2012 10:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е тая пико е съвсем друга история, то трябва да кажеш какво ти трябва. По голямата станция е по универсална, аз тия малките не знам до колко са изобщо полезни, в смисълработил съм с малка, верно за дребосъчещи истории стават, ама то и с поголямата пак с еоправя човек като е по малка човка, и като има добро регулиране ....
|
| Вто Юни 19, 2012 11:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Имай предвид, че червените велери са дето им викат "комършъл", та не се знае колко са Велер, докато сините са индустриални и би трябвало да са доста по-добри. То и цената го показва де. Аз бих те посъветвал да си купиш по-скъпия Велер - това се купува един път и после се забравя. Аз тук първо купих един друг, даже не му помня марката и въпреки, че беше към 80$ въобще не може да се сравнява с велера. Та само след няколко месеца го хвърлих и взех каквото трябва  .
|
| Сря Юни 20, 2012 12:21 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Да се изкажа от обратната страна на Луната:
Ако си начинаещ не ти е крив поялника. Купувай за 4-5 лева и после хвърляй. След време все ще се случи да поработиш на скъпи и сам да си решиш наклона на... Аз напр. съвсем не съм начинаещ в запояването, харесват ми поялници от 60 вата нагоре и ги регулирам с тъп тиристор. Човките си ги модифицирам сам защото имам тази възможност но за сметка на това тук не мога да си купя маркови. Напоследък обаче за да пусна някой нормален поялник като причина ще ми трябва запояване на косъм към крак на въшка. Иначе си карам с индукционните 
|
| Чет Юни 21, 2012 11:39 pm |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
Моят съвет е Велер, НО ако искаш да минеш тънко се прави така : купуваш САМО поялника Велер с нужните ти параметри (размери, мощност, ...) и си правиш сам станцията. Схеми (особенно при руснаците) бол. Кеф ти със стандартен 16х2 дисплей , кеф ти с джиесемски, с трансформаторно или импулсно захранване, постоянно или променливотоково, управление с бутони или енкодер и т.н. Единственно до сега не видях да са направили с допълнителна термодвойка/терморезистор , за автоматично калиброване на температурата (най-малкото всяка човка в зависимост от размер , форма и материал има различна топлопроводимост). Корпуса също зависи само от фантазията ти.
|
| Нед Юни 24, 2012 3:37 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Аз скоро купих няколко станции от една русенска фирма - GSM Alfacom май беше или нещо подобно. Китайски са - ама според мене са идеални. Не съм и открил някакви кусури до сега, а цената им е 130 лв на парче. Номера обаче става естествено, когато се сменят човките. От доста време ползвам едни ATTEN, които сякаш идват от америка. Скъпи са - ама и работата която вършат е съвсем друга. Закачил съм снимка на станцията Ето ги и човките: http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dl ... OC:GB:3160Впечатленията: Напълно се справя със задачата си - загрява бързо, държи температура и има мощност колкото трябва. Поялника е лек и не уморява. Едната от станциите има малко шум, ама само едната. Предполагам нещо хлабаво из вътре ще да е. Другото което съм забелязал е, че някой път се рестартират, ако в същия разклонител се комутира нещо голямо - примерно печка или нещо подобно. Като цяло това не е проблем първо защото става много рядко и второ защото е повече въпрос на индикация. В самата работа на устройството не личи изобщо. До сега няма дефектирали нито една. Духалките им също работят добре. Това са и най-бързо загряващите които съм виждал. Вдигат 300 градуса за 10 секунди сигурно. Да не е и по-малко. И най-важното. Поялниците, със сменени човки като усещане по време на работа са като доста по-скъпи модели. Имам един от сегашните велери - така си стои. Никой неще да работи с него... Така че, като се вземе в предвид и цената им, думи нямам.
|
| Нед Юни 24, 2012 10:33 pm |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
juzisound ето ги твоите човки двойно по евтини и при това Hakko: http://www.ebay.com/sch/zllyutong/m.htm ... tpos&gbr=1Идват в пликче (с надпис made in Japan) и гравирано лого на Hakko и модел върху тях. Минуси нямат, прекрасни са. Поялника който си показал е ~ 13лв на ebay ако е 24V/48W, с терморезистор и керамичен нагревател с напрашаване (не с тел), което са и плюсовете му. Минуси - дървен кабел, липса на тефлонова втулка между дръжката и реотана (в резултат дръжката е гореща при по-високи температури) и заради това пак при по-високи температури ако го натиснеш изпуска резбата.
|
| Пон Юли 02, 2012 3:45 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Тия човки май са само същите на размер и на вид. Купувал съм преди уж Hakko, ама на моите нямаше гравировка на тях и май си бяха като обикновените. Може и менте да са ми пратили...знам ли. Гледам, че и на повечето тук пише че са ЗА Hakko, а не че са Hakko. То това е един вид стандарт за размерите въведен от популярна станция на Hakko дето сега всички обявяват съвместимост. А относно поялника, преди имах и една друга станция Lukey или нещо подобно. Тя е със същия поялник, ама друг нагревател вътре и кабела друг. На тия последните които взех, нагревателя е видимо различен - поне на външен вид. Кабелите на поялника пък са много меки - все едно силиконови. Много са удобни, не се усукват.. бе супер. За сметка на това пък са почти двойно по-къси от старите. Бе явно китайците слагат каквото имат в момента. Както и да е де. Въпроса беше, че подобни станции си вършат работата, а от всичките които съм пробвал, тия от снимката ми най-харесват. Цената им също.
|
| Пон Юли 02, 2012 11:39 am |
|
|