| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Въпрос към живеещите в USA
Има ли някви закони, ограничения или документи които възпрепятсват изпращането на растения от България за Америка или по-точно SC, United States. И още един въпрос, кой е най-лесния начин човека да ми прати около 50 долара. Досега не се бях сблъсквал с такъв проблем, знам само че има закон който забранява изнасянето на определени кактуси от Америка и друг при който трябва да се плати няква такса за да получиш разрешително за износ (за единични бройки). Не съм толко навътре с езика, че да се оправя със законите и наредбите там.
|
| Съб Май 04, 2013 12:28 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Въпрос към живеещите в USA
Ами принципно на custom control живо се интересуват от зелени неща, в смисъл живи, не знам дали търсят конкретно нещо специално, или за всичко е така. Всеки път ме питат така че може би има ограничения, ама сега не помня къде ги бяха писали.
|
| Съб Май 04, 2013 1:00 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Според зависи е - някои растителни видове направо са си забранени за внасяне, а други просто подлежат на регистрация при внасяне. При всички положения обаче ако не е деклариран даден растителен вид подлежи на конфискация и унищожаване и до колкото знам на "вносителя" биват създавани доста проблеми  . Аз лично никога не бих се навил да внасям каквото и да е растение тук, просто заради разправиите с митниците. Даже вътре между самите щати има специални пунктове, на които се проверява какво се внася в тях като растения даже от друг щат. Прочута в това отношение е Калифорния, където нещата са доста затегнати и проверяват постоянно колите влизащи там. Най-лесно $50 се пращат с пейпал или пък с western union като се ползва опцията BillPay, с която даже не се плаща такса, само дето парите ще ги получиш след около седмица, защото като наредиш трансфера в Уестърн юнион и те пращат сметката в твоята банка (отнема 2-3 дена), която пък праща чек на Уестърн юнион, след като ти разрешиш плащането (още 2-3 дена) и след това парите пристигат в БГ почти мигновено, след като Уестърн юнион са ги получили. Като за без пари е супер. Ако си платиш таксата 10-20$ ще ги имаш на секундата в БГ  .
|
| Съб Май 04, 2013 2:48 am |
|
 |
|
pipilica
|
Благодаря за изчерпателния отговор. Явно няма да стане тая работа.
|
| Съб Май 04, 2013 10:28 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
във всички страни в света фито-санитарния контрол е в границите от "пълно безумие" до "регулирана лудница". в австралия могат да те арестуват за една ябълка в багажа, дори да са тия дали като десерт в самолета. причините са много, и повечето са реални. каквото и да е растение/живо същество трябва да пътува с документация. за растенията това е 'растителен паспорт' освен него може да се изискат и още документи - къде е расло, какви проверки са правени последните 12 месеца на оранжерията за зарази, произход на генетичния материал (семена или разсад), с какво са третирани през последните 60 дена и т.н. това е за местене на растения в афропа, което е относително лесно. когато се минава по-сериозна граница, става почти 'мисия невъзможна'. най-добре е да се допиташ до нашенските власти, но е трудно да намериш 'бай иван, разбирача'. в монета са останали само вождове, индианци почти няма.
|
| Съб Май 04, 2013 10:52 am |
|
 |
|
pipilica
|
Тази процедура с документите явно е ужасна и сигурно е за много бройки, кашони или контейнери. Много пъти съм поръчвал от европата кактуси и никога не са били придружавани с какъвто и да е санитарен документ само със стокова или фактура. Та да питам директно ако пратя малък колет да щатите някой ще го отваря ли да види какво има вътре.
|
| Съб Май 04, 2013 10:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Божа работа - може да го отворят, a може и да не го отварят  .
|
| Съб Май 04, 2013 10:34 pm |
|
 |
|
pipilica
|
А ако го отворя и видят вътре кактусите кво става после. Само ги прибират или ще ме преследват разни служби?
|
| Съб Май 04, 2013 10:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Никой няма да те преследва, просто ще ги унищожат. Ако ги носиш лично вече е друга работа.
|
| Съб Май 04, 2013 11:11 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Най-добре не рискувай, че туко-виж са те обвинили в биотероризъм: http://en.wikipedia.org/wiki/Introduced_species
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Май 04, 2013 11:12 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Е няма да си има човека от моите хибриди.
|
| Съб Май 04, 2013 11:20 pm |
|
 |
|
3aek
|
а един кактус ще издържи ли 2 месеца на тъмно? имай предвид че колетите от тук за сащ пътуват по 2 месеца
|
| Съб Май 04, 2013 11:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
На което винаги съм се чудил, защото от тук до БГ стигат обикновено за 7-8 дена.
|
| Нед Май 05, 2013 12:16 am |
|
 |
|
zaphod
|
в свободната половина на света също е забранено, обаче никой не прави проблем. аз си домъкнах торба най-различни странни плодове от азия и никой нищо не ми каза. само за дуриан правят проблем, защото смърди.
|
| Нед Май 05, 2013 7:26 am |
|
 |
|
pipilica
|
Сега когато се поливат и растат не става, но по време на зимния сън няма проблем и 3 месеца на тъмно.
|
| Нед Май 05, 2013 9:55 am |
|
|