|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:45 am
Дърводелски въпрос за сандък
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Дърводелски въпрос за сандък
Как се прави сандък - може би по-скоро ракла, за външна употреба. Най-блзкото за което се сещам са дървените съндъци за разни видове въоръжение, но разбира се варианта за който аз си мисля, ще има панти и някаква ключалка, катинар и т.н.
Съвети? ... или да си намеря дърводелец и да му дам чертеж.
|
| Нед Юли 09, 2017 3:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Дърводелски въпрос за сандък
Пет страни от дъски, в ъглите квадратни дъски да го подсилят и отгоре капака на панти. Може и допълнително да се подсили с обков по ъглите. Демек отиваш в магазина, купуваш дъски, обков и пирони или видии и после ти трябва само трион и чук или и винтоверт ако си решил с видии да го правиш. Общо 2 часа работа и не разбирам какво толкова го мислиш  .
|
| Нед Юли 09, 2017 3:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
От винкел и ламарина  , не е задължително да има заварки, може само с болтчета и попнитве. Най-лесно и евтино е с ламинирани плоскости за мебели напр. 18мм - малко винтчета, лепило тип C200 за по-яко и боя/латекс за поръбване, че иначе е скъпо. Изрязват ти ги в магазина. Като бях по квартири що мебел си направих така...
Последна промяна bongo_x2 на Нед Юли 09, 2017 3:51 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Юли 09, 2017 3:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
размери?
Ако е за вашите тук мога да ти направя, аз се специлизирах в рафтове, ама то долу-горе същото. Технологията ми е рамка с метален профил и страници от ламиниран паркет. Паркетът го вземам преоценен в смисъл тук магазините като им остане по 1-2 пакета от даден модел не могат да го продадат, затова го пускат на 5лв/кв.м. Тъй че обикновено нямам избор - каквото има такова ползвам. Рамката, зависи от големината, но в твоя случай мисля и най-малкия профил 10х10х1.5 (квадратен) ще свърши работа. Тежи около половин кило на линеен метър, освен това с ракетката трябва да се изрежат канали за паркета. То най-добре би било винкел ама не знам има ли под 30х30. Всъщност вместо метал може рамката да е от дърво. Нещо по-здраво, но по някакъв начин (може би с циркуляр) да направиш канали за стените. Иначе за стените най-си е добре с ламинат. Може и плоскости (OSB най-евтино), може и дъски, може и ламарина, но като тегло/здравина най-готино според мен е ламината...
|
| Нед Юли 09, 2017 3:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
След като аз без да съм дърводелец мога да направя това сам за седмица, ти не би трябвало да имаш грижи с градинска кутия  . Сега като си изпия сутрешното кафе го почвам пак и до довечера ще има и покрив с керемиди и вече може да вали, щото ще са останали само довършителните работи 
|
| Нед Юли 09, 2017 3:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ъмчи дървото е скъпо, бре Димитре, а Канада/Коми ни е далеко... Иначе: браво на мастора!
|
| Нед Юли 09, 2017 3:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
И тук е скъпо - нещо стана последните 5 год и цената на дъските скочи по 3. Това до тук в материали е около $700. Груби, сори за спама. Кажи каква точно ти е идеята и ще измислим нещо. Като гледам има майстори доволно из форума 
|
| Нед Юли 09, 2017 4:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Напротив, у нас дървото е много евтино... и за съжаление не само във финансов аспект. Димитре, тоя покрив само програмист може да го измисли така 
|
| Нед Юли 09, 2017 4:31 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Няма грижи за спама, мисля за един сандък тип пейка, за дечковците, може и за мене. Да държим навън всичко що не му е място вкъщи - играчки, саксии, можр шейна и т.н. Примерно 2х1х0.5м, може и малко по висок, да може да седнат няклко деца, може и няколко възрастни на него. За декорация ще лепна капака на багажника алмерата(днес му пуснах свтлините). От метал неща да го правя - дървета има всякакви и импрегнирани.
Голем майстори сте, аз съм напълно начинаещ.
|
| Нед Юли 09, 2017 4:50 pm |
|
 |
|
radolin
|
Това на Димитър е готова конструкция за сглобяване според мен, но може и той да го е измислил. И аз напоследък съм на дърводелска вълна, ремонтирам един стар шкаф и като почне да се заиграва човек край няма. Още е work in progress, но малко снимки има тук: https://my.pcloud.com/publink/show?code ... jSXJzE1vCVЗависи и какъв сандък искаш. Най-простия може със винтове/планки/профили и някакви плоскости или дъски. Имаш ли някаква идея за размер горе-долу? Това на сминките е един стар сандък дето мисля да реставрирам като има време (100х60х70см), ако ти харесва и ти е за България мога да ти го дам, но има работа по него.
|
| Нед Юли 09, 2017 5:16 pm |
|
 |
|
Grubi
|
сандъка е чуден, но това е за селото в Шведско, и май ще го направя по-най простия начин, хем за мен, хем за малките хулигани. то даже нещо разглобяемо като палет може да е по добро решене, в гимнастическите салони имат такива които се наслагва едно върху друго, и отгоре си имат покрив..
p.s. ей ви капака на Алмерата, мисля че капака на сандъка като цяло може да е малко наклонен за не задържа вода
Последна промяна Grubi на Нед Юли 09, 2017 7:12 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Юли 09, 2017 5:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Виждам на едната снимка си стегнал дъсчиците... лепиш ли ги? Я кажи малко технологията? Те между другото продават готови плотове, ама ако може да се прави ще е интересно..
|
| Нед Юли 09, 2017 6:41 pm |
|
 |
|
radolin
|
Да, това е новото дъно, че старото беше нападнато от дървояди. Не е кой знае каква философия. Трябват ти сухи дъски, и с правилна форма на паралелепипед (да са им успоредни/перпендикулярни стените и да не са изметнати). После като ги редиш трябва да съблюдаваш дъгите на влакната на дървото да си редувт посоката. Тоест една дъга обърната нагоре, една надолу и т.н. Мажеш с лепило страните и стягаш. Накрая ако има малки разнимавания може да минеш повърхността с ренде, шкурка, лентов шлайф да се позаглади. А ти я кажи, къде го този евтин дървен материал? Аз особено хубав за сега не съм намерил нито евтин нито скъп наоколо. Тези дъски от Пловдив ги мъкнах, бяха доста скъпи и пак съм ги отбирал енда по една, че половината в магазина бяха изметнати. Тука има доста добре описано за дърводелство на български: http://woodbg.blogspot.bg/Естествено, на английски има океан от информация. Внимавай само, че като почнеш е зарибяващо и без да се усетиш си прекарал 1 час в гледане на филмчета как да си наточиш длетата. Има един англичаннин Paul Sellers, който има много видеота в тубата. Той е от старата школа и работи само с ръчни инструменти, но дава много полезни съвети.
|
| Нед Юли 09, 2017 7:35 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ти ми кажи аз откъде да си намеря хубав? За съжаление при нас навсякъде само евтин. Гредите са някъде 360-400лв с ДДС, сега някъде дават фактура, някъде се мръщят като питам, а други пък откоровени си казват че може и "без". Дъски има калибровани на 5лв. квадрата, естествено от капаци, с едно лице и т.н. Като и гредите и дъските естествено сурови. Имало било преди време сухи, ама сега сезонът бил строителен та затова свършили... Интересна логика. Но като казвам евтин въпросът не е само е евтиното качество. Принципно за строителство това си е една от най-евтината технология. Или ако е по-евтино ще е много некачествено. Уникалното на дървото е, че много лесно се работи и ако имаш техниката (не само като машини) става лесно и добре. Металнатта конструкция е гърч и трябва да мислиш постоянно за темомостовете, със сандвич панелите същата история. Единствено масивното строителство е по-добре, но много по-скъпо, времеемко и т.н. Не знам Димитар как го е правил, но по принцип гредите се нареждат на земята, сковават се, ушиват се OSB-то и изправяш. За покрива също ако е с ферми може да се подготви предварително, после само качваш, свързваш и окрепваш. Пак OSB хидроизолация и нагоре зависи дали керемеда или нещо друго. Но ако знаеш какво правиш става бързо. После отвътре напъхваш ватата и ако си предвидил добре ъглите (Димитар като го гледам не е) направо шляпаш гипсокартона. Накрая отвън фибрана и мазилка или сайдинг... Единственото в цялата работа дето ме притеснява е евтиния материал, чувал съм от познати как не само се измята, ами почва да пука и т.н. Всъщност намерих едни дето предлагат немски/австрийски материал, лепени греди и т.н. Цените естествено са мноо по-различни, единствения проблем е че нямат наличност, а пък само по картинки нещо не ми се рискува.
|
| Нед Юли 09, 2017 9:44 pm |
|
 |
|
Grubi
|
|
| Нед Юли 09, 2017 10:03 pm |
|
|